GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spolno uznemiravanje: Odbačena prijava protiv Jakelića jer se žrtve nisu javile na vrijeme

Spolno uznemiravanje: Odbačena prijava protiv Jakelića jer se žrtve nisu javile na vrijeme
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 22:48
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je prijave za spolno uznemiravanje koje je protiv Bernarda Jakelića, bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a, podnijelo 17 zaposlenica HUP-a, među kojima su bile i neke bivše djelatnice.

Prijava je odbačena u petak, a Jutarnjem je listu to u srijedu potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Razlog odbacivanja prijave je formalne naravi. U rješenju o odbacivanju kaznene prijave navodi se kako postoje okolnosti koje isključuju kazneni progon, a to je da niti jedna od žrtava nije podnijela prijedlog za kazneni progon u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja za kazneno djelo i počinitelja. Laički rečeno, tužiteljstvo ne tvrdi da tog zlostavljanja nije bilo, dapače, čak navodi da iz iskaza žena proizlazi da ima elemenata kaznenog djela.

Međutim, navodi dalje tužiteljstvo, sve žene, a riječ je o zaposlenicama HUP-a kojima je Jakelić bio neposredno nadređen ili nekad nadređen, zakasnile su s prijavom. Sada im preostaje jedino da svaka od njih pojedinačno nastavi s kaznenim progonom, a to im je tužiteljstvo i naznačilo u rješenju o odbačaju kaznene prijave koje je podnositeljicama, kao i Jakeliću i njegovu branitelju, dostavljeno. Sve one imaju rok od osam dana u kojem moraju nastaviti kazneni progon.

Rješenje o odbačaju kaznene prijave, koje ima pet stranica, među ostalim navodi da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uz kaznenu prijavu dostavila anonimni podnesak koji su potpisale "zaposlenice HUP-a" bez prijamnog pečata Ureda pravobraniteljice, u kojem je navedeno da je Jakelić prema zaposlenicama HUP-a bio verbalno nasilan, prijetio im te ih ponižavao i seksualno uznemiravao.

Zaposlenice su navele da su dulji niz godina bile izložene nasilju koje se sastojalo od posprdnih komentara o načinu njihova ponašanja, odijevanja i fizičkog izgleda, čestog vikanja i ponižavanja te komentara da "nisu kraljičine pomoćnice", da su "mile Gere", "da nisu tu da misle", kao i to da se urlanje i ponižavanje zaposlenica događalo i pred članovima. Nadalje, opisivalo se da su jednu zaposlenicu tjerali da pjeva pred članovima, a druga je bila izložena urlanju, vrijeđanju i prijetnjama otkazom jer nije učinila nešto što je Jakelić smatrao da treba učiniti.

U toj su prijavi, među ostalim, navele kako ih je Jakelić pozivao na intimna druženja, zajednička službena putovanja, a druga je navela da joj se pokaže "k... koji je veličine pola metra" te da su mnoge "grljene, pipkane i štipane u prolazu". Sve potpisnice ove anonimne prijave tražile su od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da to zaustavi i sankcionira.

Prvo se prijavom pravobraniteljice bavilo tužiteljstvo u Osijeku, koje je zatražilo od HUP-a svu relevantnu dokumentaciju. Stoga su tužiteljstvu dostavljene izjave svih djelatnica, ugovori o raskidu radnog odnosa s Jakelićem, ali i dvije fotografije te korespondencija e-mailom Jakelića s jednom od prijaviteljica. HUP je tužiteljstvu dostavio i zapisnik o sastanku koji su sve žene koje su prijavile Jakelića 21. veljače ove godine održale u HUP-u, u uredu glavnog direktora Davora Majetića. Sve su one, prema zapisniku sa sastanka, navele kako ih je Jakelić verbalno, a neke i spolno uznemiravao na poslu, ali nisu navele točno vrijeme i mjesto kad se to događalo.

Sa svima njima je policija obavila razgovore i samo dvije zaposlenice nisu potvrdile ranije navode da ih je Jakelić spolno uznemiravao. DORH je 8. lipnja ove godine dostavio i anonimni podnesak pod nazivom "Situacija unutar HUP-a" te potom još nekoliko mailova, a policija je u provođenju izvida razgovarala i s tada već bivšom predsjednicom HUP-a Gordanom Deranjom.

Odlučujući o kaznenoj prijavi, tužiteljstvo je ustanovilo da je rok od tri mjeseca za kazneni progon prošao još 12. ožujka ove godine kad je DORH-u i podnesena kaznena prijava pravobraniteljice, a zapisnik od 21.veljače iz HUP-a, prema ocjeni tužiteljstva, ne može se smatrati prijedlogom za kazneni progon, kao ni anonimni podnesak upućen pravobraniteljici.

Tužiteljstvo je, s obzirom na to da su zaposlenice spominjale i mobbing, razmatralo ima li elemenata za pokretanje postupka zbog zlostavljanja na radu, ali je zaključilo da ni za to kazneno djelo nije u zakonskom roku podnesen prijedlog za progon. Stoga je iz formalnih razloga odbacilo prijavu, a žrtve uputilo da same nastave progon.

U ovom postupku Jakelić nije bio ispitan, a u rijetkim istupima u medijima tvrdio je da je žrtva namještaljke i borbe za vlast u HUP-u. Neslužbeno, neke od žrtava konsternirane su ovakvim ishodom postupka i ne žele više nastavljati kazneni progon.

Tagovi: spolno uznemiravanje, Bernard Jakelić, Davor Majetić, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Jaki potres pogodio Cipar
PODRHTAVANJE TLA
Jaki potres pogodio Cipar
NIKOZIJA - Potres magnitude 5,3 pogodio je Cipar u četvrtak, a zasad nema informacija o šteti.
Portugal zatvara škole zbog brzog rasta broja umrlih i zaraženih covidom-19
POTEZI
Portugal zatvara škole zbog brzog rasta broja umrlih i zaraženih covidom-19

LISABON - Portugal će zatvoriti škole i sveučilišta na najmanje 15 dana, objavio je premijer Antonio Costa u četvrtak, dok se njegova zemlja bori s najgorim rastom broja zaraženih od početka pandemije.

Izrael će izdavati zelene putovnice cijepljenima protiv korone
CIJEPLJENJE
Izrael će izdavati zelene putovnice cijepljenima protiv korone
TEL AVIV - Izrael je cijepio četvrtinu stanovništva protiv covida-19, kazao je u četvrtak izraelski ministar zdravstva, dodajući da cjepivo koje proizvode Pfizer i BioNTech dobiva više od 200.000 ljudi na dan.
EP poziva da se Hrvatskoj pomogne svim sredstvima za sanaciju posljedica potresa
SANACIJA
EP poziva da se Hrvatskoj pomogne svim sredstvima za sanaciju posljedica potresa
BRUXELLES - Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su u četvrtak Europsku komisiju da iskoristi sve raspoložive instrumente da pomogne Hrvatskoj sanirati posljedice potresa i revitalizirati područja koja su i prije potresa bila zapuštena.
Plenković: Ne znam sve okolnosti oko Žinićeve imovine
PREMIJER
Plenković: Ne znam sve okolnosti oko Žinićeve imovine
ZAGREB - "Njegov ostanak bi predstavljao teret HDZ-u pred lokalne izbore", rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE