GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spolno uznemiravanje: Odbačena prijava protiv Jakelića jer se žrtve nisu javile na vrijeme

Spolno uznemiravanje: Odbačena prijava protiv Jakelića jer se žrtve nisu javile na vrijeme
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 22:48
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je prijave za spolno uznemiravanje koje je protiv Bernarda Jakelića, bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a, podnijelo 17 zaposlenica HUP-a, među kojima su bile i neke bivše djelatnice.

Prijava je odbačena u petak, a Jutarnjem je listu to u srijedu potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Razlog odbacivanja prijave je formalne naravi. U rješenju o odbacivanju kaznene prijave navodi se kako postoje okolnosti koje isključuju kazneni progon, a to je da niti jedna od žrtava nije podnijela prijedlog za kazneni progon u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja za kazneno djelo i počinitelja. Laički rečeno, tužiteljstvo ne tvrdi da tog zlostavljanja nije bilo, dapače, čak navodi da iz iskaza žena proizlazi da ima elemenata kaznenog djela.

Međutim, navodi dalje tužiteljstvo, sve žene, a riječ je o zaposlenicama HUP-a kojima je Jakelić bio neposredno nadređen ili nekad nadređen, zakasnile su s prijavom. Sada im preostaje jedino da svaka od njih pojedinačno nastavi s kaznenim progonom, a to im je tužiteljstvo i naznačilo u rješenju o odbačaju kaznene prijave koje je podnositeljicama, kao i Jakeliću i njegovu branitelju, dostavljeno. Sve one imaju rok od osam dana u kojem moraju nastaviti kazneni progon.

Rješenje o odbačaju kaznene prijave, koje ima pet stranica, među ostalim navodi da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uz kaznenu prijavu dostavila anonimni podnesak koji su potpisale "zaposlenice HUP-a" bez prijamnog pečata Ureda pravobraniteljice, u kojem je navedeno da je Jakelić prema zaposlenicama HUP-a bio verbalno nasilan, prijetio im te ih ponižavao i seksualno uznemiravao.

Zaposlenice su navele da su dulji niz godina bile izložene nasilju koje se sastojalo od posprdnih komentara o načinu njihova ponašanja, odijevanja i fizičkog izgleda, čestog vikanja i ponižavanja te komentara da "nisu kraljičine pomoćnice", da su "mile Gere", "da nisu tu da misle", kao i to da se urlanje i ponižavanje zaposlenica događalo i pred članovima. Nadalje, opisivalo se da su jednu zaposlenicu tjerali da pjeva pred članovima, a druga je bila izložena urlanju, vrijeđanju i prijetnjama otkazom jer nije učinila nešto što je Jakelić smatrao da treba učiniti.

U toj su prijavi, među ostalim, navele kako ih je Jakelić pozivao na intimna druženja, zajednička službena putovanja, a druga je navela da joj se pokaže "k... koji je veličine pola metra" te da su mnoge "grljene, pipkane i štipane u prolazu". Sve potpisnice ove anonimne prijave tražile su od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da to zaustavi i sankcionira.

Prvo se prijavom pravobraniteljice bavilo tužiteljstvo u Osijeku, koje je zatražilo od HUP-a svu relevantnu dokumentaciju. Stoga su tužiteljstvu dostavljene izjave svih djelatnica, ugovori o raskidu radnog odnosa s Jakelićem, ali i dvije fotografije te korespondencija e-mailom Jakelića s jednom od prijaviteljica. HUP je tužiteljstvu dostavio i zapisnik o sastanku koji su sve žene koje su prijavile Jakelića 21. veljače ove godine održale u HUP-u, u uredu glavnog direktora Davora Majetića. Sve su one, prema zapisniku sa sastanka, navele kako ih je Jakelić verbalno, a neke i spolno uznemiravao na poslu, ali nisu navele točno vrijeme i mjesto kad se to događalo.

Sa svima njima je policija obavila razgovore i samo dvije zaposlenice nisu potvrdile ranije navode da ih je Jakelić spolno uznemiravao. DORH je 8. lipnja ove godine dostavio i anonimni podnesak pod nazivom "Situacija unutar HUP-a" te potom još nekoliko mailova, a policija je u provođenju izvida razgovarala i s tada već bivšom predsjednicom HUP-a Gordanom Deranjom.

Odlučujući o kaznenoj prijavi, tužiteljstvo je ustanovilo da je rok od tri mjeseca za kazneni progon prošao još 12. ožujka ove godine kad je DORH-u i podnesena kaznena prijava pravobraniteljice, a zapisnik od 21.veljače iz HUP-a, prema ocjeni tužiteljstva, ne može se smatrati prijedlogom za kazneni progon, kao ni anonimni podnesak upućen pravobraniteljici.

Tužiteljstvo je, s obzirom na to da su zaposlenice spominjale i mobbing, razmatralo ima li elemenata za pokretanje postupka zbog zlostavljanja na radu, ali je zaključilo da ni za to kazneno djelo nije u zakonskom roku podnesen prijedlog za progon. Stoga je iz formalnih razloga odbacilo prijavu, a žrtve uputilo da same nastave progon.

U ovom postupku Jakelić nije bio ispitan, a u rijetkim istupima u medijima tvrdio je da je žrtva namještaljke i borbe za vlast u HUP-u. Neslužbeno, neke od žrtava konsternirane su ovakvim ishodom postupka i ne žele više nastavljati kazneni progon.

Tagovi: spolno uznemiravanje, Bernard Jakelić, Davor Majetić, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE