GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Split: Sestra tvrdi da je zvala epidemiologe još prije jedanaest dana

Split: Sestra tvrdi da je zvala epidemiologe još prije jedanaest dana
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 08:52
Autor: SEEbiz / Večernji list
SPLIT - Na presici održanoj u srijedu u Splitu rečeno je kako su epidemiolozi zaprimili dojavu o stanju u Domu za starije i nemoćne u ponedjeljak te su na teren izašli u roku od dva sata.

Međutim, priča Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu ne poklapa se s pričom, Zdravke Đapić, glavne medicinske sestre iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici koji je u noći s utorka na srijedu evakuiran zbog deset štićenika pozitivnih na COVID-19, piše Večernji list.

Naime, upravo je Đapić kontaktirala epidemiologe u Splitu zbog sumnje da je virus probio barijeru i zaštitne mjere te stigao u dom u kojem radi sa starijim ljudima, dakle najugroženijom skupinom u ovim trenucima. Đapić je, potvrđeno nam je iz doma, epidemiologe kontaktirala 29.ožujka 2020. putem telefona, ali kako doznajemo nitko joj se nikad povratno nije javio niti su dovoljno ozbiljno pristupili situaciji.

U posjedu smo snimke zaslona koja dodatno dokazuje da je Đapić kontaktirala splitske epidemiologe

Za komentar smo se obratili i Krunoslavu Capaku, šefu HZJZ-a, institucije u čijoj je nadležnosti epidemiološka služba.

"U ovom trenutku mogu samo kazati da traju izvidi i utvrdit će se uskoro tko je koga kontaktirao i je li se za žarište zaraze u splitskom domu znalo i ranije. Sada takvu informaciju ne mogu potvrditi, a niti demantirati budući da nam je fokus sprječavanje zaraze i utvrđivanje svih činjenica povezanih sa slučajem u Splitu", izjavio je za Večernji list Krunoslav Capak.

U međuvremenu smo doznali i to da Đapić posljednjih dana ima izazito povišenu temperaturu, osjeća bol u mišićima te opću malaksolost, a što potencijalno ukazuje na simptome koronavirusa. Njezin test bi trebao biti poznat tijekom četvrtka, a ako se pokaže pozitivnim onda će prema logici stvari cijeli dom trebati biti evakuiran budući da je ona kao i ostatak zdravstvenog osobolja bila u konaktu ili u blizini štićenika sa svih katova.

Podsjetimo, oko 50 štićenika (uglavnom starijih od 80 godina) spomenutog doma prebačeno je u splitsku bolnicu Križine gdje im je pružena adekvatna zdravstvena pomoć budući da je njih 10 do srijede poslijepodne bilo pozitivno na COVID-19. U cijelom domu je, kako smo pisali, smješteno oko 350 štićenika, a za sada je evakuiran samo drugi kat na kojem se nalaze polu pokretni korisnici, a svi evakuirani pokazali su simptome koronavirusa.

Ravnatelj doma Ivan Škaričić cijeli dan nije odgovarao na naše pozive, a u međuvremenu smo neslužbeno saznali iz krugova bliskih županu Blaženku Bobanu kako je pitanje njegovog razrješenja više nije ni pitanje dana. Naime, upravo je Boban nadležan za donošenje takve odluke budući da je županija osnivač i vlasnik Doma za starije osobe u Splitu. 

U rasvjetljavanje događaja uključila se i policija koja je zaprimila nalog Općinskog državnog odvjetništva u Splitu da poduzmu izvide u Domu za starije i nemoćne i utvrde ima li postojanje osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela širenja i prenošenja zaraznih bolesti

Tagovi: Dom za starije i nemoćne u Splitu, Željka Karin, Ivan Škaričić, Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu, koronavirus u Splitu, koronavirus u Hrvatskoj, Krunoslav Capak,
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE