GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Speranza očekuje početak pada broja zaraženih potkraj proljeća

Speranza očekuje početak pada broja zaraženih potkraj proljeća
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2021 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
RIM - Italija bilježi stalni porast broja zaraženih koronavirusom, ali nacionalni program cijepljenja i strože mjere znače da bi se on trebao početi smanjivati potkraj proljeća, rekao je ministar zdravstva.

U Italiji, prvoj zapadnoj zemlji koja je teško pogođena pandemijom, prošli se tjedan broj zaraženih povećao za 10 posto u odnosu na tjedan prije, a dužnosnici su upozorili da se situacija pogoršava širenjem zaraznijih varijanti virusa.

"Primjena strožih mjera i progresivan rast broja cijepljenih potiču nas da mislimo da će se brojke u drugoj polovici proljeća poboljšavati", rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza u intervju za dnevnik La Repubblica.

Dodao je da sljedeći tjedni "neće biti nimalo laki".

Britanska varijanta predstavljala je 54 posto slučajeva u najnovijem istraživanju talijanskog zdravstvenog instituta, ali očekivalo se da će taj postotak sada biti veći, dodao je ministar.

U petak je vlada uvela zatvaranje za uskrsne blagdane i ograničila poslovanje i kretanje u većem dijelu Italije.

Odgovarajući na pitanje o talijanskoj zabrani AstraZenecina cjepiva, Speranza je rekao da su cjepiva u Italiji i Europi "učinkovita i sigurna" te da se provode sve provjere.

Talijanska medicinska uprava Aifa zabranila je u četvrtak upotrebu jedne serije cjepiva.

Izvori su za Reuters rekli da je odluka donesena nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji. Aifa je ranije rekla da je zabrana "mjera opreza", dodajući da nije uspostavljena veza između cjepiva i naknadnih "ozbiljnih štetnih događaja".

Italija je u subotu objavila svoj nacionalni plan cijepljenja, čiji je cilj cijepiti najmanje 80 posto stanovništva do kraja rujna i primijeniti 500. 000 doza na dan.

Speranza je rekao da Italija očekuje isporuku 52 milijuna doza u drugom tromjesečju godine te da će program cijepljenja biti ubrzan, čak i uz daljnja kašnjenja u opskrbi.

Do sada je 6,6 milijuna Talijana primilo barem jednu dozu cjepiva, a nešto manje od 2 milijuna njih dobilo je potrebne 2 doze, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Tagovi: Roberto Speranza, koronavirus u Italiji
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE