GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Speleolozi u jamama na Velebitu zapazili ubrzano topljenje leda

Speleolozi u jamama na Velebitu zapazili ubrzano topljenje leda
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2022 / 08:06
Autor: SEEbiz / H
SJEVERNI VELEBIT - Međunarodna speleološka ekspedicija, koja drugi tjedan istražuje 15 jama u najzaštićenijim dijelovima hrvatske prirode, na Velebitu, uočila je ubrzano otapanje leda u podzemlju, što je povezala s „klimatskim uvjetima“.

Upravo je ustanovljeno da se u Lukinoj jami, koja je zadnjih 22 godine bila potpuno zatvorena ledom na dubini oko 70 metara, zbog topljenja leda otvorio prolaz u dublje dijelove, kaže se u izjavi koju su Hini dostavili sudionici ekspedicije iz Speleološkog odsjeka Velebit.

Led, čiju starost procjenjuju na oko pola milenija, a na nekoliko lokacija i znano starije, otapa se i u drugim jamama, uočeno je.

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju poveznicu tih događanja s klimatskim uvjetima na Velebitu u zadnje dvije godine, izjavio je član ekspedicije, fizičar sa Prirodoslovnog fakulteta iz Zagreba Dalibor Paar.

Dodao je da će se daljnja interpretacija opaženih pojava izvesti u suradnji sa stručnjacima Centra za klimatološka istraživanja PMF-a.

Osim istraživanja utjecaja klimatskih promjena na stanje u podzemlju, ekspedicija izvodi monitoring i inventarizaciju dubokih jama i njihovih geoloških, bioloških, klimatskih svojstava. Istražuju i druge vanjske utjecaje na te osjetljive krške ekosustave koji su važni zbog endemne velebitske faune i podzemnih voda koje se kreću prema okolnim krškim izvorima, rečeno je.

Međunarodna speleološka ekspedicija odvija se u strogo zaštićenim rezervatima prirode Hajdučkim i Rožanskim kukovima, koji su dio Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Fokus ovogodišnjih aktivnosti bio je na jami Nedam, u kojoj je u prvom dijelu ekspedicije u lipnju, dosegnuta dubina 1335 metara, čime je nakon Jamskog sustava Lukina jama, duboka 1431 metar, postala druga jama po dubini u Hrvatskoj i Dinarskom kršu uopće.

U tijeku je vrlo zahtjevno izvlačenje istraživačke opreme iz jame pri čemu speleolozi moraju prolaziti kroz uske kanale, meandre i vertikale te više dana boraviti u jami, kaže se.

Na ekspediciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit, koju vodi speleologinja Gorana Perić, sudjeluje 60 speleologa uz podršku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza.

Fotografija: B. Jalžić

Tagovi: jame na Velebitu, Velebit, Gorana Perić, topljenje leda, Dalibor Paar
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE