GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska želi stati na kraj klađenju i igrama na sreću

Španjolska želi stati na kraj klađenju i igrama na sreću
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 16:28
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolski ministar za potrošnju Alberto Garzón predstavio je plan za zaustavljanje reklamiranja kladionica i kockarnica, čime vlada namjerava stati na kraj porastu ovisnosti o igrama na sreći u Španjolskoj.

U siječnju je na vlast došla lijeva koalicija sastavljena od Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjeg Unidas Podemosa kojem pripada Garzón. Unidas Podemos je u predizbornoj kampanji obećao pokrenuti kampanju s ciljem zaštite mladih i ovisnika o kocki, a sada to obećanje želi ispuniti.

Industrija igara na sreću procvala je u Španjolskoj u posljednjem desetljeću. Internetske kladionice, sportsko klađenje i kockarnice preuzele su dominantno mjesto na tržištu od državne lutrije i poker aparata postavljenih u kafićima i restoranima, nekad tradicionalnih igara na sreću.

Vlada namjerava smanjiti reklamiranje takvih mjesta na televiziji za 80 posto te zabraniti kompanijama korištenje poznatih osoba za komercijalizaciju klađenja. Među poznatim osobama korištenima za promoviranje klađenja je i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić.

Najveća kladioničarska kuća Codere ima ugovor s njegovim klubom Real Madridom u sklopu kojega Modrić, dobitnik nagrade Zlatna lopta za najboljeg nogometaša svijeta u 2018. godini, sudjeluje na promotivnim događajima te kladionice. Na njenoj internetskoj stranici je njegova fotografija kao i njegovih suigrača Edena Hazarda, Tonija Kroosa i Danija Carbajala.

Kladionice i poker turnire koriste i druge nogometne zvijezde poput Cristiana Ronalda i Neymara budući da je nogomet izuzetno popularan u Španjolskoj. Te se reklame prikazuju na televiziji.

„Regulacija treba biti slična onoj duhanske industrije“, rekao je Garzón. “Ne reguliramo industriju tekstila nego sektor koji može imati posljedice na javno zdravlje”, dodao je.

Među predloženim mjerama i zabrana reklamiranja bonova za kockanje kojima se, prema riječima Garzóna, privlače ranjive skupine podložne ovisnosti o kocki.

Vladini podaci pokazuju kako se klađenje preko interneta utrostručilo između 2014. i 2018. godine te dosegnulo iznos od 17,8 milijardi eura.

Kladioničarski i kockarski lobi procjenjuje kako igrači u Španjolskoj preko sportskog klađenja, kasina i nacionalne lutrije izgube godišnje ukupno 10 milijardi eura, što je oko 0,8 posto BDP-a Španjolske.

Tagovi: Španjolska, igre na sreću, klađenje, kladionice, Alberto Garzon, Codere, Real Madrid, Eden Hazard, Toni Kroos,
PROČITAJ I OVO
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
AUTOR STIHOVA
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
ZAGREB - Rock glazbenik Jura Stublić, autor pjesme “Rijeke pravde”, čijim je stihovima predsjednik Republike Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izbornima, rekao je kako mu se to čini pozitivno, dodavši da autori i pišu pjesme zato da ih drugi pjevaju i koriste
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE