GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska vlada proglasila Madrid zonom katastrofe zbog snijega

Španjolska vlada proglasila Madrid zonom katastrofe zbog snijega
NEVRIJEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 14:24
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolska vlada je u utorak proglasila Madrid i još sedam pokrajina "zonama katastrofe" nakon što je snježna oluja Filomena prije deset dana nanijela ti područjima osjetnu materijalnu štetu.

Madridski gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida je prošli tjedan rekao kako šteta u glavnom gradu Španjolske iznosi blizu 1,4 milijarde eura te zatražio da ga središnja vlada proglasi zonom katastrofe. Ona je u utorak i učinila nakon ministarskog sastanka. Time bi Madrid trebao iz državnog proračuna dobiti financijsku pomoć za obnovu materijalne štete koja je najveća u parkovima, u kojima je drveće masovno polomljeno.

Tijekom vikenda 8. i 9. siječnja snijeg je padao 33 sata bez prestanka, a takve snježne mećave u Madridu ne sjećaju se niti najstariji stanovnici. Uz Madrid posebno snažno je bila pogođena susjedna pokrajina Castilla i León u središnjoj Španjolskoj. Zone katastrofe obuhvaćaju i Castillu La Manchu, Navarru, Andaluziju, Asturiju, Aragón te La Rioju.

Transportni kamioni su ostajali zarobljeni u snijegu, a isto tako i automobili. U Madridu je bio obustavljen sav promet osim podzemne željeznice, a čišćenje snijega odvijalo se sporo, premda je snijeg prestao padati prije deset dana, jer grad ne raspolaže s većim brojem ralica i lopata. Sol za otapanje snijega i leda dovožena je kamionima s mora.

Madridski gradonačelnik u utorak je, gostujući na televiziji Telecinco, rekao kako je od snijega i leda očišćeno 92 posto ulica glavnog grada. Stanovnici su pozvani da zbog leda ne koriste automobile pa je do srijede na snazi besplatna vožnja gradskim autobusima. Kamioni gradske čistoće još uvijek obilaze ulice s pretrpanim kantama za smeće jer ih ranije, zbog snijegom zakrčenih cesta, nisu mogli odvoziti. Na ulicama se mogu vidjeti polomljena stabla i granje.

Nakon što je oluja Filomena prohujala središnjim i sjeveroistočnim dijelom Španjolske još uvijek su zatvorene 123 ceste diljem zemlje.

Od srijede bi temperature u Španjolskoj trebale porasti, no očekuju se kiša i vjetar. "Dolazi iz Portugala nova oluja koju su tamo prozvali Gaetán, a koja će donijeti obilne kiše, vjetar i višu temperaturu u dijelu Španjolske", izvijestila je španjolska državna meteorološka služba AEMET preko Twittera.

Tagovi: Madrid, Španjolska
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE