GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šostar: Zatvaranja ugostiteljskih objekata u Zagrebu neće biti

Šostar: Zatvaranja ugostiteljskih objekata u Zagrebu neće biti
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2020 / 13:38
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Očito je procjena znanstvenika Ivana Đikića da će do kraja studenoga umrijeti 1500 hrvatskih građana od COVID-19 ili od posljedica povezanih s njim bila još i konzervativna, jer je do jučer u Hrvatskoj umrlo 1006 osoba. Nažalost, i jučer je preminulo 38 osoba zaraženih koronavirusom, a zaraženo je novih 2866 građana.

Do jučer je udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih u Hrvatskoj iznosio visokih 29,8 posto, a najviše zaraženih zabilježeno je u Zagrebu (554), zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji njih 420 te u Primorsko-goranskoj, koja je jučer dosegla rekordnih 240 pozitivnih na koronavirus. Prema podacima Nacionalnog stožera, na bolničkom je liječenju 1655 pacijenata, a od toga na respiratoru 184.

Iako hrvatske bolnice nisu dosegle maksimalnu popunjenost, osobito zagrebačka COVID bolnica Dubrava, bude li svaki dan do proljeća, dok ne dođe cjepivo, dnevno umiralo 30, 40 ljudi, onda nećemo ni trebati širiti kapacitete. No na kraju će se postaviti pitanje političke, stručne i moralne odgovornosti nadležnih ako ljudi dnevno budi umirali u ovom broju ili još i više te ako zaraženi budu imali ozbiljnije zdravstvene posljedice, a sve zbog liberalnih mjera.

Hoće li Nacionalni stožer postrožiti mjere u skladu s težinom situacije, znat ćemo za dan-dva. Zasad se ne zna ni koje će mjere zagrebački Stožer predložiti početkom tjedna, a u Zagrebu je udio pozitivnih među 1357 testiranih u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” jučer iznosio čak 38,9% (529).

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, na pitanje je li točno da će se masovno testirati svi Zagrepčani antigenskim testovima kako bi se detektirao što veći broj zaraženih i epidemija stavila pod kontrolu bez zaključavanja rekao je za Večernji list da, koliko on zna, to nije točno, iako, kaže, nije član zagrebačkog Stožera.

"Mi u Zavodu nećemo raditi antigenska testiranja, nego samo PCR, i ovako imamo gomilu posla s PCR testiranjem i ne bismo ni mogli sudjelovati u jednom takvom masovnom testiranju i kad bi ga bilo. Pratimo situaciju iz dana u dan, u ponedjeljak ćemo biti pametniji, ali koliko znam, zatvaranja ugostiteljskih objekata i škola u Zagrebu neće biti", govori Šostar.

Očito prije ponedjeljka neće biti novih mjera ni u Zagrebu ni na nacionalnoj razini. Za visok udio pozitivnih u Štamparovu zavodu Šostar smatra da to pokazuje da obiteljski liječnici rade dobar probir pacijenata koje šalju na testiranje.

Tagovi: Zvonimir Šostar, testovi na koronavirus, koronavirus u Zagrebu, Krunoslav Capak, koronavirus u Hrvatskoj, Covid-19, nošenje maski
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE