GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šostar: U Zagrebu će se maske nositi i na otvorenom

Šostar: U Zagrebu će se maske nositi i na otvorenom
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 19:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Drugi dan zaredom Zagreb postavlja rekord po broju novozaraženih. Situaciju u glavnom gradu za Dnevnik Nove TV komentirao je ravnatelj NZJZ-a dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

On kaže da situacija još nije izmakla kontroli, ali je na najboljem putu. Na Cvjetnom trgu u Zagrebu u petak navečer bilo je "stotinjak mladih, nema distance, nema maske", kaže Šostar te ističe: "Čudimo se, a ne poštujemo mjere".

Ravnatelj očekuje da ćemo i sutra srušiti neslavni rekord.

"Ja očekujem preko 200 novozaraženih i preko 600 u samoizolaciji. Situacija je ozbiljna, virus nije oslabio. Brine me kao liječnika što je sve više starijih oboljelih", kaže Šostar te ističe da je vrijeme za nove mjere.

"U ponedjeljak krećemo s prijedlogom novih mjera, to su maske na otvorenom. Maska nije problem da se nosi kontinuirano. Italija je uspjela suzbiti drugi val maskama", rekao je Šostar.

"Ova eksplozija u Zagrebu je samo rezultat naše nediscipliniranosti i neodgovornosti", kaže ravnatelj zavoda.

Šostar kaže da novi lockdown ne dolazi u obzir jer gospodarski država to ne bi mogla izdržati. "Ali očito će se morati brzo krenuti s oštrijim mjerama, dakle s kažnjavanjem onih koji se ne pridržavaju mjera jer im to omogućava Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti", rekao je Šostar te zaključio kako bi on nenošenje maske kažnjavao s 300 do 400 kuna, nakon čega, vjeruje, ne bi više bilo ljudi koji se ne pridržavaju mjera.

O situaciji s pandemijom koronavirusa u Zagrebu u RTL-u Danas govorila je i zamjenica ravnatelja NZJZ dr. Andrija Štampar Sandra Šikić.

"Bilježimo najveći broj novodijagnosticiranih slučajeva u Zagrebu i situacija je ozbiljna", kazala je i apelirala na odgovorno ponašanje stanovnika Zagreba. "Bilo kakva daljnja eskalacija dovest će do novih restrikcija i ograničenja koja će nam dodatno otežati naše aktivnosti", kazala je te dodala da treba nositi maske i držati razmak i poštovati sve donesene mjere.

Objasnila je i da bi se mjere mogle uvoditi po kvartovima. "Spominjali su se nekakvi kvartovi. Odnosno, u Zagrebu nije moguće da bude jedna mjera na Trešnjevci, a druga u Dubravi jer to zapravo nema smisla jer živimo u jednom kvartu, a radimo u drugom. Razlika u kvartovima može biti jedino vezana uz pojačane kontrole u onim kvartovima gdje su zabilježena veća okupljanja ljudi, nepridržavanje mjera ili kršenje radnog vremena ugostiteljskih objekata", kazala je.

Naglasila je da Zagreb još nije žarište, ali da ima puno zabilježenih slučajeva. "Nemamo ni jedan kvart da je žarište. Ono što izaziva veliki broj novooboljelih je nepridržavanje mjera. A više od polovice su kontakti s prethodno oboljelim osobama", rekla je i apelirala na ljude da se distanciraju od ukućana kada čekaju nalaz ili kada dobiju prve simptome bolesti.

Tagovi: Zvonimir Šostar, maske, nošenje maski, testovi na koronavirus, koronavirus u Zagrebu, Krunoslav Capak, koronavirus u Hrvatskoj, Covid-19, nošenje maski
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE