GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šostar: Moramo prijeći na sličan način kako se prati gripa

Šostar: Moramo prijeći na sličan način kako se prati gripa
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2020 / 13:57
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar je u Intervjuu tjedna HRT-a ponovio, da ako ćemo se pridržavati mjera, brojke mogu početi padati u sljedeća dva tjedna, ali sve ovisi o tome kako ćemo se ponašati.

Osvrnuo se na predstojeći blagdan Svih svetih, kaže da su groblja poduzela epidemiološke mjere, bilo je minimalnih korekcija.

Naglasio je da NZJZ "Dr. Andrija Štampar" od ponedjeljka kreće s novim radnim vremenom, briseve će uzimati 10-14 sati, subotom 8-12, a nedjeljom 8-10. Potrebno je prethodno se naručiti. Šostar je jutros bio na otvaranju nove lokacije za testiranje na koronu na istočnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma, rekao je da "smo sada na maksimumu, gore će ostati bez ljudi, na rubu snaga su i od 15. ožujka praktički nemaju svoj život".

U planu je obaviti 3.000 testiranja dnevno. Što se tiče testiranja cijele populacije, smatra da je to trošenje novca i zdravstvenih resursa. 'Treba se promijeniti način praćenja pozitivnih osoba, ovakav način kada su brojke ovakve, više nema nikakvog smisla. Moramo prijeći na sličan način kako se prati gripa', rekao je.

Govorio je o prosječnoj dobi oboljelih i umrlih, strahuje od skoka sa srednje na stariju situaciju, bolnice će tada biti prepune bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje.

Neminovno je i moramo biti svjesni, rekao je Šostar, da zbog ove pandemije imamo porast smrtnosti od drugih bolesti, tako je svugdje u svijetu.

Ove godine je veći interes za cijepljenjem protiv sezonske gripe, no cjepiva nema dovoljno.

Šostar je rekao da nitko u siječnju nije mogao zamisliti da će biti ovakva potražnja, iako je naručeno znatno više doza nego lani. Problem bi mogao nastati, dodao je, ako dođe do superinfekcije gripe i koronavirusa, ali ako ćemo nositi maske, gripe će biti manje. Ne vjeruje da će biti puno zaraženih od gripe kao prethodnih godina.

Nije za uvođenje rigoroznih kazni zbog nenošenje maski, smatra da kazne ne dovode do smanjenja transmisije.

Vjeruje u edukaciju građana i "da smo dovoljno kulturni i svjesni da ćemo se pridržavati mjera". Na pitanje o zagrebačkom Adventu, rekao je da će se održati u nekakvoj formi, detaljnije nije znao odgovoriti. Apelira na nošenje maski, održavanja distance i održavanje higijene. Ponašanje sukladno mjerama, dodao je, je jedini način da se zaštitimo.

Tagovi: Zvonimir Šostar, gripa, Advent u Zagrebu, testovi na koronavirus, koronavirus u Zagrebu, Krunoslav Capak, koronavirus u Hrvatskoj, Covid-19, nošenje maski
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE