GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Soros: Mađarska vlada iznosi laži

Soros: Mađarska vlada iznosi laži
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2017 / 13:12
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Američki investitor George Soros u ponedjeljak je osudio kampanju mađarske vlade protiv njega kao "iskrivljenu i lažnu" te rekao da joj je svrha stvoriti lažnog vanjskog neprijatelja.

Soros, 86, mađarski je Židov koji je zbog dugotrajne potpore liberalima i vrijednostima otvorenog društva u istočnoj Europi u sukobu s desničarskim nacionalistima, pogotovo s vladom mađarskoga premijera Viktora Orbana.

Orban, koji će se suočiti s izborima u travnju 2018. prošli je mjesec svojim glasačima izrekao sedam tvrdnji što ih je pripisao Sorosu. U jednoj od njih Soros navodno poziva Europsku uniju da smjesti milijun izbjeglica na godinu i da svakome plati tisuću eura.

"Izjave ... sadrže iskrivljenja i potpune laži koje namjerno dezinformiraju Mađare u vezi sa Sorosevim stajalištima o migrantima i izbjeglicama", stoji u izjavi koju je objavio Sorosev fond Otvoreno društvo.

"Mađarski zdravstveni i obrazovni sustav u velikim su problemima, a korupcija u zemlji je uzela maha. Sadašnja vlada želi skrenuti pažnju građana s tih problema, zato nastoji stvoriti vanjskog neprijatelja. Vlada je u tu svrhu izabrala Georga Sorosa", navodi se u izvješću.

Rečeno je da je svaka od sedam izjava iskrivljena i lažna te se u izvješću pobijaju jedna za drugom. Navodi se da je Soros predložio godišnji prihvat 300.000 u EU samo dok jača kontrola granica EU te da se migranti unutar EU dobrovoljno premještaju a ne obvezno kao što to tvrdi Budimpešta.

Također se napominje da Soros nije predložio isplate migrantima, već subvencije EU-a zemljama članicama kako bi se lakše nosile s problemom migracija.

U izbornoj kampanji Orbanova stranka Fidesz postavila je niz plakata kojima se Mađari upozoravaju: "Nemojte dopustiti Sorosu da se zadnji smije" uz crnobijelu fotografiju nasmijanog Sorosa. Na ponekom plakatu moglo se pročitati i 'smrdljivi židov', dodatno našarano.

Mađarska vlada opovrgnula je da su plakati antisemitski i ponovno ih je iskoristila u jesen u promociji "nacionalnih konzultacija" s glasačima.

Tagovi: George Soros, Mađarska
PROČITAJ I OVO
Plenković: Vlada će biti nešto manja od prethodne
PREMIJER
Plenković: Vlada će biti nešto manja od prethodne
ZAGREB - Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će buduća Vlada biti nešto manja od prethodne, a njezin sastav trebao bi biti poznat u četvrtak, nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ pobijedio.
Janša: Što sam stvarno napisao o Srebrenici
OBJAŠNJENJE
Janša: Što sam stvarno napisao o Srebrenici
LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša morao se u ponedjeljak u parlamentu braniti od tumačenja kako je povrijedio žrtve srebreničkog genocida iz 1995. godine, nakon što su ga zastupnici Socijalnih demokrata (SD) i Ljevice (L) pozvali da se zbog jednog ranijeg teksta ispriča.
Kacin: Istra i Kvarner su sigurni, ostale obalne regije nisu
SIGURNOST
Kacin: Istra i Kvarner su sigurni, ostale obalne regije nisu
LJUBLJANA - "Među hrvatskim županijama duž jadranske obale sigurne su samo županije Istarska i Primorsko-goranska", rekao je danas glasnogovrnik slovenske Vlade Jelko Kacin, a prenosi Delo.
Božinović: Uvest ćemo kazne ako građani neće nositi maske
KAZNE
Božinović: Uvest ćemo kazne ako građani neće nositi maske
ZAGREB -  Manje trgovine ne smiju uslužiti nikoga bez maske. Nema toliko policije ni inspektora da bi pokrili to sve i to je razlog zašto apeliramo na svijest građana - poručio je Božinović.
U Hrvatskoj 53 novooboljele osobe
NOVI PODACI
U Hrvatskoj 53 novooboljele osobe
ZAGREB - Imamo jedno novo žarište u domu za starije u Umagu. Jučer je uzeto 90 briseva, i svi su negativni, što je dobra vijest.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE