GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sokol: Deklaracije na prehrambenim proizvodima moraju biti jasne i točne jer tako štitimo zdravlje naših građana

Sokol: Deklaracije na prehrambenim proizvodima moraju biti jasne i točne jer tako štitimo zdravlje naših građana
EPP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 16:26
Autor: SEEbiz
BRUXELLES – Nastavno na Strategiju Europske komisije poznatu pod nazivom „Od polja do stola“, u srijedu je izglasano Mišljenje u čijem je sastavljanju i donošenju, kao pregovarač Kluba zastupnika EPP-a, aktivno sudjelovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO).

Izraženo Mišljenje, između ostaloga, ističe potrebu jasnog pružanja informacija o hranidbenim vrijednostima prehrambenih proizvoda na prednjoj strani njihova pakiranja, ali i poziva na uvođenje obveze navođenja države podrijetla za širi krug proizvoda. Mišljenjem se uvodi i razlikovanja tradicionalnih proizvoda među kojima se nalaze i oni hrvatski, u odnosu na proizvode s visokim udjelom rafiniranih šećera i soli.

Strategijom „Od polja do stola“ Europska komisija obvezuje se ojačati napore poljoprivrednika u borbi protiv klimatskih promjena, zaštiti okoliša i očuvanju biološke raznolikosti, a istovremeno i ojačati položaj potrošača. Tomislav Sokol od početka pregovora zalagao se za zaštitu proizvodnje tradicionalnih hrvatskih proizvoda i jačanje položaja potrošača jasnim deklariranjem prehrambenih proizvoda, što se i navodi u novoizglasanom Mišljenju.

Kao član Odbora i izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu za Mišljenje o Strategiji, Tomislav Sokol je istaknuo:

„Istraživanja su pokazala da su potrošačima prilikom kupnje proizvoda među najvažnijim informacijama one o nutritivnom sastavu hrane i zemlji njezina podrijetla. Upravo zato sam se u ovom Mišljenju snažno založio za uvođenje pojednostavljene oznake o hranidbenoj vrijednosti na prednjoj strani pakiranja. Taj model pokazao se uspješnim ne samo pri informiranju potrošača o nutritivnim vrijednostima hrane već i kao dobra javnozdravstvena mjera. Naime, studije su pokazale da takve oznake mogu doprinijeti smanjenju smrtnosti od nezaraznih bolesti povezanih s prehranom. Također, založio sam se da se proširi krug proizvoda za koje postoji obveza obveznog navođenja države podrijetla. Označavanje zemlje podrijetla trenutno je obvezno samo za određene namirnice, poput voća i povrća, ribljih proizvoda, maslinovog ulja i određenih vrsta mesa. Želim da potrošač, kad kupuje mlijeko, zna odakle to mlijeko dolazi!'' - ističe Sokol te nastavlja:

''Tijekom pregovora posebnu pozornost posvetio sam zaštiti hrvatskih tradicijskih proizvoda poput slavonskog kulena i dalmatinskog pršuta. Oni predstavljaju ne samo gastronomsku, već i kulturološku i gospodarsku vrijednost koja se ne može i ne smije izjednačavati sa štetnim proizvodima poput rafiniranog šećera. Strategijom se sugeriralo upravo to, jer je išla u smjeru preporuke ograničavanja mogućnosti oglašavanja ponude i cijena mesnih proizvoda kao i svrstavanja takvih proizvoda u istu, negativnu, kategoriju s konzumacijom soli i šećera. Čvrstog sam stava kako su takve tendencije potpuno neprihvatljive, jer predstavljaju slabljenje pozicije naših tradicionalnih proizvođača, obiteljskih gospodarstava i malih i srednjih poduzetnika“ - zaključuje Sokol.

Strategija Europske komisije „Od polja do stola“ ključan je dokument koji će odrediti kako i koliko kvalitetno će se građani EU hraniti u idućem razdoblju. Strategija definira i nastojanja koja za cilj imaju do 2030. smanjiti uporabu kemijskih pesticida za 50 posto, uporabu gnojiva za 20 posto te smanjiti uporabu antibiotika u uzgoju životinja na području EU za 50 posto. Uz to, planira i povećanje površina pod ekološkim uzgojem na najmanje 25 posto od ukupnog, uz značajan rast organske akvakulture.

Osim što je prvi hrvatski zastupnik koji je uložio amandmane na Strategiju kojima se traži i pojašnjenje deklaracija o podrijetlu meda, Sokol je svojim amandmanima vratio na dnevni red Europskog parlamenta i pitanje različite kvalitete proizvoda, koji još uvijek nije riješen. Naime, Sokol smatra kako Strategija treba osigurati jednaku kvalitetu proizvoda bez obzira gdje se prodaju u Europskoj uniji.

Više informacija o radu zastupnika na: www.tomislavsokol.eu

Tagovi: Tomislav Sokol, Od polja do stola, Europska pučka stranka, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Milanović uputio poziv Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća za obranu
POZIV
Milanović uputio poziv Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća za obranu
DELNICE - Predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi za medije u utorak u Delnicama komentirao je nabavu vojnih aviona, te objavio kako je predsjedniku Vlade RH uputio poziv da sazovu sjednicu Vijeća za obranu na istu temu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.
Ričard o većini u Vijeću: Vidjet ćemo tko nosi veću torbu
ZADARSKO ČUDO
Ričard o većini u Vijeću: Vidjet ćemo tko nosi veću torbu
ZADAR - Enio Meštrović Ričard, koji je na izborima za gradonačelnika Zadra osvojio treći rezultat - 5913 glasova, odnosno 23,49%, najveće je iznenađenje izbora u Zadru. Za N1 je komentirao činjenicu da je njegova lista za gradsko vijeće osvojila 7 mandata te će i o njima ovisiti budućnost zadarske politike.
Anušićev uspjeh postaje problem za Plenkovića
HDZ
Anušićev uspjeh postaje problem za Plenkovića
OSIJEK -  Anušić je svoj, ne libi se iznijeti stav, upozoriti na probleme ili izraziti neslaganje. Stalno je na terenu i ljudi mu vjeruju. Pa, bez njega ne bi osvojili Osijek - govori jedan istaknuti HDZ-ovac o Anušiću.
Tomašević: Idemo u preustroj gradske uprave
HOĆE LI BITI OTKAZA?
Tomašević: Idemo u preustroj gradske uprave
ZAGREB - Naše pravo je da tražimo od pročelnika i direktora gradskih poduzeća da stave mandat na raspolaganje, naše je pravo da ocjenjujemo njihov rad, a naše je pravo da imenujemo nove pročelnike putem javnog natječaja, što hoćemo, rekao je Tomašević.
Austrija u lipnju prekida cijepljenje AstraZenecom
CIJEPLJENJE
Austrija u lipnju prekida cijepljenje AstraZenecom
BEČ - Austrija će negdje u lipnju prestati koristiti AstraZenecino cjepivo zbog neredovitih isporuka i narušene reputacije tog proizvoda čime slijedi primjer Norveške i Danske koje su ga prestale inokulirati zbog rijetkih, ali ozbiljnih komplikacija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE