GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šokantni odlazak Borisa Johnsona uzdrmao konzervativce

Šokantni odlazak Borisa Johnsona uzdrmao konzervativce
ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2023 / 15:01
Autor: SEEbiz
LONDON - Stari razdori izbili su u subotu u britanskoj vladajućoj Konzervativnoj stranci nakon iznenadne ostavke bivšeg premijera Borisa Johnsona na mjesto zastupnika u parlamentu, dok je oporbena Laburistička stranka osjetila u tome priliku uoči općih izbora sljedeće godine.

Johnson je kasno u petak napustio svoju 22-godišnju političku karijeru u znak prosvjeda protiv parlamentarne istrage o njegovom ponašanju kao premijera tijekom vrhunca pandemije covida-19, kada su se u Downing Streetu održavale zabave protivne karanteni koja je bila na snazi.

U svojoj izjavi o ostavci, Johnson se usprotivio istrazi kojom se ispituje je li obmanuo Donji dom o okupljanjima. Također se namjerio na sadašnjeg premijera Rishija Sunaka.

Konzervativni zastupnici odani Johnsonu, od kojih su neki od njega primili političke počasti samo nekoliko sati prije njegove ostavke, hvalili su njegov istup u objavama na društvenim mrežama. Ostali su šutjeli.

"Bravo, Rishi, što si započeo ovu glupost!!" napisala je zastupnica Andrea Jenkyns u WhatsApp grupi Konzervativne stranke, na snimci koju je podijelio novinar Sky Newsa.

Jenkyns je u petak od Johnsona primila počasnu titulu Dame, ovlast koju imaju premijeri u odlasku.

Johnsonov premijerski mandat djelomično je prekinut bijesom u njegovoj vlastitoj stranci i diljem Britanije zbog zabava u njegovom uredu i rezidenciji u Downing Streetu i kršenja pravila o covidu-19. Johnson je rekao da istražni odbor nije pronašao "ni mrvicu dokaza" protiv njega.


"Sunakovi pristaše iskoristili su svoje ostavke kako bi otjerali Borisa i njegove pristaše s dužnosti", rekao je u subotu konzervativni zastupnik John Redwood, referirajući se na Sunakovu odluku da napusti Johnsonovu vladu prošle godine.

Johnsonov odlazak iz parlamenta, zajedno s njegovom saveznicom Nadine Dorries koja je također u petak podnijela ostavku, pokrenuo je dopunske izbore za dvije izborne jedinice koje drže konzervativci i koje Sunak sada mora obraniti.

Oporbena Laburistička stranka, koja u anketama ima otprilike 16 posto prednosti nad Sunakovim konzervativcima, objavila je da joj se sviđa ta mogućnost.


"Borit ćemo se za pobjedu u tim izbornim jedinicama", rekla je u subotu zamjenica čelnika laburista Angela Rayner za BBC.

Johnsonova odluka da podnese ostavku mogla bi biti kraj njegove 22-godišnje političke karijere, u kojoj se od zastupnika u parlamentu izdigao do mjesta gradonačelnika Londona, a zatim izgradio profil koji je donio prevagu, u situaciji ravnoteže oko referenduma o izlasku iz Europske unije 2016., u korist brexita.

Ed Davey, čelnik oporbene stranke liberalnih demokrata, rekao je da je Johnson skočio prije nego što je gurnut.


"Nikad nije bio sposoban ni za zastupnika, a kamoli za premijera naše velike zemlje", rekao je Davey.

Tagovi: Boris Johnson, konzervativci
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE