GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SNV odustao od komemoracije na Koranskome mostu

SNV odustao od komemoracije na Koranskome mostu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2020 / 20:35
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće (SNV) je nakon suprotstavljanja hrvatskih branitelja odustalo od sutrašnje komemoracije na Koranskome mostu u Karlovcu, gdje su 21. rujna 1991. ubijeni srpski rezervisti, a za što je osuđen i kaznu odslužio hrvatski policijski specijalac Mihajlo Hrastov.

Pijetet za 13 ubijenih sunarodnjaka umjesto na mostu iskazat će u Pravoslavnoj crkvi u Karlovcu i na groblju Parunovac i Čatrnja i to zajedno sa srodnicima žrtava i antiratnim aktivistima i građanima i građankama Karlovca, stoji u facebook objavi SNV-a, uz riječi da “na samom mjestu zločina to ove godine nije bilo moguće”.

U istoj se objavi osuđuju ratna granatiranja Karlovca, huškanja i poticanja na rat i mobilizaciju, te osuđuju “neodgovorne politika koje su paralelno s ratnim pripremama dogovorale podjelu društvenog vlasništva", ali su također osudili i “nehumane egzekucije golorukih zarobljenika”.

Ovih su se dana komemoraciji na Koranskom mostu suprotstavili hrvatski branitelji jer im to mjesto, kako je rečeno, simbolizira agresiju pobunjenih Srba i velikosrpsku politiku i zamjenica župana Martina Furdek Hajdin, a danas također i gradonačelnik Damir Mandić.

S tim u vezi Mandić je pozvao SNV da “na tragu svih nastojanja za uvažavanjem i pomirenjem iskreno pristupe suočavanju s prošlošću kako se ovakve situacije ne bi ponavljale”.

SNV je u današnjoj objavi, s potpisom zamjenice predsjednika Anete Vladimirov, ustvrdio da je za velik dio Kordunaša i Kordunašica rat započeo 4. kolovoza 1991. kada su trojica karlovačkih policajaca Mile Butina, Joža Milčić i Zlatko Škrlac ubijeni iz zasjede dok su u patroli prolazili pokraj Budačke Rijeke.

Kasnije, 21. rujna, piše dalje, u dva vojna vozila je 25 pripadnika JNA išlo iz kasarne Mekušje u kasarnu Centar u Karlovcu, hrvatska policija je vozila zaustavila i na Koranskom su mostu od sedamnaestorice zarobljenih pripadnika rezervnog sastava na licu mjesta ubijena 13-torica.

“Nacionalistička politika, koja je upravljala životima mobiliziranih rezervista i koja ih je tog kobnog dana dovela do mosta na Korani, bila je višestruko štetna i pogubna kako za hrvatski tako i za srpski narod na Kordunu i drugdje. Ista je to logika ratnog nasilja koja je naredila likvidaciju hrvatskih policajaca mjesec i nešto dana ranije”, piše u SNV-ovoj objavi uz naglasak da, kako navode, “nije ništa manje štetna bila i spremnost na agresiju iskazana ubojstvom razoružanih rezervista”.

Između ostalog SNV konstatira da njihovo komemoriranju tih žrtava “nije postupak veličanja ratne politike”, već “antiratni čin osude ratnohuškačkih politika, koje su u konačnici dovele do stradanja ne samo civila na svim stranama i od svih strana nego i onih vojnih obveznika, koji su do izbijanja rata vodili živote u miru sa svojim susjedima gradeći za sebe i svoje obitelji kuće i dobre odnose”.

Oni su, piše dalje u objavi SNV-a, bili mobilizirani i u ruke su uzeli puške u situaciji “neposredne životne ugroženosti”, a na Koranskom su mostu “predali iste te puške u nadi da će taj čin biti dovoljan”, ali “na svim su stranama ratni zarobljenici prolazili posebne torture bilo kroz zatočeništvo u logorima bilo tijekom neposrednog terora”.

Tagovi: komemoracija na Koranskome mostu, Srpsko narodno vijeće, Mihajlo Hrastov, Martina Furdek Hajdin, Damir Mandić
PROČITAJ I OVO
Istra: Zabranjuju se posjete i izlasci iz domova za starije
ZABRANE
Istra: Zabranjuju se posjete i izlasci iz domova za starije
PULA - Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Istri županijski Stožer civilne zaštite zabranio je u četvrtak posjete i izlaske iz domova za starije.
Popunjene nizozemske bolnice će covid pacijente slati u Njemačku
BOLNICE
Popunjene nizozemske bolnice će covid pacijente slati u Njemačku
AMSTERDAM - Nizozemski bolnički sustav suočava se s povećanim izazovima zbog prijema novih pacijenata oboljelih od covida-19 uslijed rekordnih dnevnih porasta zaraženih, a očekuje se da će neke pacijente slati u Njemačku unutar dva dana, rekla je u četvrtak bolnička udruga.
Plenković: Milanović je nasilnik i bully koji ne radi ništa
PANTOVČAK-BANSKI DVORI
Plenković: Milanović je nasilnik i bully koji ne radi ništa
ZAGREB - "Ovo što cijela javnost ima prilike gledati i slušati proteklih tjedana je zaista sada jedan nekontroilirani izljev uvreda na različite adrese."
Milanović: Obuljen Koržinek samoubilački ispunjava prohtjeve svog zlostavljača
REAKCIJE
Milanović: Obuljen Koržinek samoubilački ispunjava prohtjeve svog zlostavljača
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović ustvrdio je četvrtak, komentirajući gostovanje ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno", da ona "samoubilački ispunjava prohtjeve svog sredovječnog gospodara i zlostavljača".
U BiH u četvrtak novi dnevni rekord, gotovo 1.000 novozaraženih
LOŠE VIJESTI
U BiH u četvrtak novi dnevni rekord, gotovo 1.000 novozaraženih
SARAJEVO - Dnevni broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja se povećavati, a u četvrtak je potvrđeno gotovo tisuću novih slučajeva, dok je 20 zaraženih osoba umrlo u protekla 24 sata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE