GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SNH: Akcijom Pet minuta gromoglasne tišine upozoriti na položaj novinara

SNH: Akcijom Pet minuta gromoglasne tišine upozoriti na položaj novinara
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2020 / 17:48
Autor: SEEbiz

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvao je članove da tradicionalnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine 21. put upozore na važnost novinara i medijskih radnika, ali i na njihov sve lošiji položaj.

Sindikat je u subotu u priopćenju upozorio na važnost zaštite radnih i radničkih prava kao preduvjeta za slobodu novinarstva i medija. Istaknuli su kako se ne poštuje Zakon o radu, kako djelatnici rade bez kolektivnih ugovora, a poslodavci koriste neorganiziranost i nameću neprimjerene uvjete rada te neodgovarajuće plaće.

"Poslodavce, ali i nadležne koji upravljaju krizom, upozorili smo na nepoštivanje Zakona o zaštiti na radu jer poslodavci nisu osigurali sredstva za zaštitu kolegica i kolega koji se svakodnevno, izvještavajući s terena, izlažu opasnosti za zdravlje, ali smo iskazali solidarnost putem SNH te kupili i podijelili zaštitnu opremu", naglašavaju iz Sindikata podsjećajući na teške uvjete rada zbog izbijanja koronavirusa.

U priopćenju se navodi da su medijskim djelatnicima primanja rezana u nekoliko kuća, a ponegdje i bez socijalnog dijaloga. Sindikati su podsjetili na anketu, pokrenutu u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom (HND), koja pokazuje da je gotovo trećina slobodnih novinara izgubila poslove, 26 posto njih izgubilo je većinu svog prethodnog angažmana, a 16 polovicu. "Samo 15 posto njih zadržalo je angažman. Osim smanjivanja plaća stalno zaposlenima, mnoge medijske kuće otkazale su suradnju stalnim honorarnim suradnicima i freelancerima", upozorili su.

Poslodavci povukli pomoć od države, a radnicima snizili primanja

Sindikat napominje da je s HND-om već predložio konkretne mjere za pomoć novinarskom sektoru, a vode se i razgovori s Ministarstvom kulture kako bi se osigurale specifične mjere za novinarski sektor.

"Kad je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio popis poslodavaca kojima je odobrena pomoć u krizi uzrokovanoj COVID-om 19, uvidjeli smo kako je nekoliko poslodavaca iz medijskog sektora povuklo sredstva, ali da su, unatoč pomoći države, drastično smanjili primanja radnika", istaknuto je u pripćenju.

Pozvali su poslodavce da sredstva usmjere izravno i isključivo u plaće i primanja radnika te da ne zadiru u najniže plaće. "Kada država daje 4000 kuna po radniku poslodavci nemaju nikakvog razloga radnicima s malim primanjima dodatno smanjivati plaću te držimo da je Vlada dužna osigurati mjere za zaštitu prava tih ljudi", poručili su.

U priopćenju koje potpisuje predjednica Sinidkata Maja Sever stoji kako dio novinara, snimatelja i fotografa ne rade u smanjenom obujmu te se svakodnevno izlažu opasnosti i dokazuju koliko su novinarski poslovi društveno važni i vrijedni. "Pritom su mediji i u ovim izvanrednim uvjetima nastavili ispunjavati svoju ulogu korektiva vlasti i upozoravati na propuste ili netransparentne postupke. Jer, to je novinarstvo", zaključeno je.

Tagovi: Sindikat novinara Hrvatske, Maja Sever, Pet minuta gromoglasne tišine, Svjetski dan slobode medija
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE