GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Žalac: Upozoreni na skandal još 2018.

Slučaj Žalac: Upozoreni na skandal još 2018.
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2021 / 10:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Splitska tvrtka žalila se još 2018. Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave da je natječaj zbog kojega je nedavno uhićena Gabrijela Žalac namješten te da će teško oštetiti proračun, piše u subotu Jutarnji list.

Dok još nitko u javnosti nije ni slutio kako tadašnja ministrica Gabrijela Žalac doista namjerava riješiti nabavku za Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, što je sada svima poznato kao "afera softver", splitska informatička tvrtka Enel-Split jasno je i otvoreno u svojoj žalbi napisala da ta nabava ne valja i zašto ne valja.

Štoviše, rekli su da je jasno da je u pitanju pogodovanje, kao i doveli u pitanje procijenjenu vrijednost posla od 13 milijuna kuna (bez PDV-a) te naveli da se potencijalno oštećuje državni proračun.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave njihovu je žalbu, međutim, glatko odbila u srpnju 2018. godine kao neosnovanu pa je Enel-Split još morao platiti i 5000 kuna troška žalbenog postupka. Žalili su se u lipnju 2018. godine i osporavali zakonitost dijela dokumentacije o nabavi tog informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem (SPUR) te su predlagali da se poništi otvoreni postupak javne nabave.

Ne samo da su ustvrdili da ne dostaje jasan opis predmeta nabave nego je, kažu, bilo nemoguće procijeniti količinu posla potrebnu za izvršenje tog zadatka, kao i cijenu ponude.

Kako je u tekstu natječaja stajalo da je krajnji rok za isporuku programskog rješenja 30 dana od potpisa ugovora, a navodi se također da će se provoditi prilagodbe funkcionalnosti programskog rješenja tijekom 12 mjeseci (u skladu s podzakonskim aktima koji proizlaze iz Zakona o sustavu strateškog planiranja u upravljanja razvojem RH), splitsku je informatičku tvrtku to navelo da posumnja da s tom nabavom nešto ozbiljno nije u redu.

Iz Enela su stoga u žalbi napisali - a citiramo prema rješenju Državne komisije - da je "kontradiktoran zahtjev za isporukom gotovog funkcionalnog rješenja u roku 30 dana, kao i po kojim kriterijima je to gotovo funkcionalno rješenje ako se nakon isporuke prilagođavaju funkcionalnosti 12 mjeseci".

Dodaju kako je u dokumentaciji jasno napravljena distinkcija između usluga održavanja, korisničke podrške i tehničke podrške, "iz čega proizlazi da se ne radi o isporuci nikakvog gotovog funkcionalnog rješenja, nego o pogodovanju subjektu koji ima već razvijenu platformu s traženim funkcionalnostima iz natječajne dokumentacije, a koja je sasvim beskorisna bez dodatne prilagodbe idućih 12 mjeseci, čime naručitelj ograničava tržišnu utakmicu", donosi Jutarnji list.

Tagovi: Gabrijela Žalac, Ampelos, InfoDom, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, King ICT
PROČITAJ I OVO
Schengen: Rumunjska i Bugarska blokirane zbog protivljenja Austrije i Nizozemske
INTEGRACIJA
Schengen: Rumunjska i Bugarska blokirane zbog protivljenja Austrije i Nizozemske
BRUXELLES - Hrvatska je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, no Bugarska i Rumunjska ostale su uskraćene za pridruživanje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola među državama zbog protivljenja Austrije i Nizozemske.
Burilović: Ulaskom u Schengen i eurozonu ispunjeni najvažniji vanjskopolitički ciljevi
REAKCIJE
Burilović: Ulaskom u Schengen i eurozonu ispunjeni najvažniji vanjskopolitički ciljevi
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u četvrtak je istaknuo da je ulaskom u Schengenski prostor i eurozonu Hrvatska postigla dva najvažnija vanjskopolitička cilja zacrtana pristupanjem u EU, a o važnosti toga govori podatak da je robna razmjena sa Schengenskim prostorom lani iznosila 34,5 milijardi eura.
Slovenija podržala Hrvatsku uz posebnu izjavu: RH odmah odgovorila
IZJAVE
Slovenija podržala Hrvatsku uz posebnu izjavu: RH odmah odgovorila
BRUXELLES - Slovenija je u četvrtak podržala ulazak Hrvatske u šengen i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom konačno određena međusobna granica, ali je Hrvatska odmah odgovorila svojom izjavom da se granica tek treba odrediti.
Hrvatska dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen
SCHENGEN
Hrvatska dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen
ZAGREB - Hrvatska je upravo na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumunjsku nije bilo konsenzusa, doznaje se iz diplomatskih izvora.
Kličko: Kijevu prijeti apokalipsa
ALARMANTNO
Kličko: Kijevu prijeti apokalipsa

KIJEV - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u razgovoru za Sky News rekao je da se ukrajinskoj prijestolnici sprema prava apokalipsa ako se nastave ruski napadi.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE