GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Milanke Opačić: Imaju li političari obraz?

Slučaj Milanke Opačić: Imaju li političari obraz?
POLITIKA I PREBJEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2018 / 20:20
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Ima li političar obraz? Štite li političari volju građana? Nedavni prelazak Milanke Opačić u Bandićev klub ukazuje na sve nedostatke demokracije u koju prisežemo. 

Fotelje se brane krvlju, cirkusom, prebjezima i degutantnim koaliranjima. Nedavno glasanje Opačić za Zakon o udomiteljstvu samo je potvrda davne činjenice da političari nemaju dignitet već otvorenu lisnicu za suradnju. Iako je Opačić žustro replicirala o kupovini i preprodaji političkog stava, te o 20.000 preferencijalnih glasova, svojim odlaskom Bandiću potvrdila je koliko joj je plaća i zastupnička privilegija bitna. Jer, budimo realni, 20.000 glasova dobila je kao članica SDP-a s jasnim političkim stavom kojim je te glasove obezvrijedila. 

Politička odluka Milanke Opačić uvod je u oproštaj od političke karijere. Osim, ako se ne dogodi čudo u SDP-u pa Milanka opet zaigra u prvoj postavi stranke koja se raspala kao krpena lopta. 

Ovako, ako puca na saborsko mjesto kroz Bandićev stožer, a koji obično dobiva 1-3 zastupnička mandata, teško da će ikada više ući u Sabor. 

Čini se da svi jednom moramo otplesati posljednji ples, a Opačić ga je odlučila sačuvati za Bandića koji se izgubio između svjetlucavog Centra i tromboznog rotora koji će dvije godine stvarati kaos u Zagrebu. Ovakvi prelasci i zastupnička trgovina otvaraju glasački lijevak prema Pernaru i Bunjcu. 

Otvore li se vrata većem broju ovakvih političkih analfabeta i cirkusanata kojima je performans za govornicom bitniji od suvisle političke ideje, možemo se pozdraviti s klasičnom demokracijom. Nedavno sam javno komentirao da je uz ovakve zastupnike bolje Sabor pretvoriti ponovno u kazalište nego ga prepustiti cirkusu. 

Nije tu kriva samo Milanka Opačić. Krivci su svi oportunistički prebjezi koji uvlače depresiju, nevjericu i rezignaciju u birača. Birač, onaj koji misli svojom glavom, ne želi dati povjerenje prebjezima i labilnim političkim strukturama. Kako je pomalo zavladao populizam, navlakuša joint političara  bit će toliko snažna da će ljudi, iz pukog revolta, cirkusu podariti klaunove. 

Kad već tonemo, barem da tonemo u zabavi i smijehu. Iako su predstave koje drži Pernar već odavno dosadne i zabavne tek kojem pubertetliji kojem dotični može imponirati. Dok se Opačić nada preferencijalnim glasovima bez jasnog političkog stava, stranačke nedefiniranosti pa i orijentacije, dokle god pristaje na hijerarhijsku manipulaciju, može slobodno zaboraviti na Sabor. Izdani birači, posebice lijeve orijentacije, ne praštaju tako lako koaliranje s desnim centrom. Osjećaju se izdanima i prevarenima. Opačić će morati dobro razmisliti kako povratiti narušeno povjerenje i izgubljen kredibilitet.

U suprotnom, morat će tražiti po prvi puta posao u realnom sektoru i konačno zarađivati plaću. Nadamo se da politička erozija neće zahvatiti sve stranke, jer bi urušavanje demokratskog privida mogao dovesti do žutih prsluka u Hrvatskoj. Kome to treba i tko naginje kaosu? 

Ajde, Milanku Opačić barem nikada nije iznosila saborska straža. Cirkusantski likovi mogli bi, nažalost, iskoristiti građansku političku nepismenost i neinformiranost. Baš poput onog lika u publicističkoj knjizi koji psuje i viče na svoje suradnike da su neradnici i neznalice iako on ništa, zapravo, ne radi. Na kraju dogura do upravljačkog mjesta.

E, takvi smo mi; primijetimo najglasnije, a one tihe radnike bacamo na smetlište povijesti. Tako se zakoni izglasavaju, prelaze političari preko saborskih plotova, a građani zbunjeni. Srećom, još nisu i poludjeli. Normalan, već odavno, nitko nije.

Tagovi: Milanka Opačić, Milan bandić, Ivan Pernar, Bandić Milan 365, SDP, Sabor RH, populizam
PROČITAJ I OVO
Zangrillo: Koronavirus u Italiji klinički više ne postoji
TVRDNJE
Zangrillo: Koronavirus u Italiji klinički više ne postoji
RIM - Talijanski zdravstveni djelatnici slažu se kako je virus znatno oslabio u odnosu na početak širenja zaraze i primjećuju kako su i simptomi bolesti postali puno blaži.
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
OCJENE
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
ŽENEVA - Nema dokaza da je novi koronavirus promijenio oblik transmisije ili da se promijenila težina bolesti koju izaziva, poručili su u ponedjeljak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
PLAMEN SE ŠIRI
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
WASHINGTON - "Morate biti dominantni ili ćete izgledati poput gomile budala, morate uhićivati i suditi ljudima", rekao je Trump guvernerima tokom telefonskog sastanka koji je predsjednik SAD obavio iz bunkera.
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
NAJAVE
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
ZAGREB - Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća stranke, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković otkrio je nositelje lista u svim izbornim jedinicima, ali i najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac.
Afera dnevnice: Grafolozi ponovili da je Saucha autor većine potpisa
EPILOG
Afera dnevnice: Grafolozi ponovili da je Saucha autor većine potpisa

ZAGREB - Vještaci grafolozi ponovili su u ponedjeljak na suđenju bivšem predstojniku premijerova kabineta Tomislava Sauche i tajnici Sandri Zeljko u "aferi dnevnice" svoj raniji nalaz i mišljenje da je Saucha autor većine spornih potpisa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE