GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Hrvatskih šuma preuzima glavna europska tužiteljica

Slučaj Hrvatskih šuma preuzima glavna europska tužiteljica
ZELENI ODRED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 22:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U povodu Svjetskog dana šuma, Udruga VIDRA – Veterani i društvena akcija i njezin forum Zeleni odred održala je konferenciju za medije ispred Ureda Europske komisije u Zagrebu, na kojoj su ukazali na manipulaciju i zlouporabu stanovništva u svrhu nelegalnog obavljanja šumarskih radova, krivotvorenje dokumenata o poslovanju, obmanjivanja institucija Europske unije, ali i stjecanja nepripadne materijalne koristi.

- Drago nam je da raste svijest građana o potrebi pošumljavanja, no javnost mora biti svjesna da Hrvatske šume za svaki korak pa i pošumljavanje primaju novac i od Europske unije i od Republike Hrvatske iz Fonda opće koristi šuma za pošumljavanje. Dakle, Hrvatske šume iskorištavaju građane čak i Hrvatsku vojsku da volontiraju na poslovima za koje su Hrvatske šume uzele novac i na što su se obvezale da će raditi. Još je skandaloznije što Hrvatske šume time povećavaju svoj postotak izvršenja biološke obnove šuma, drugim riječima tuđim, volonterskim radom poboljšavaju izvješća koja potom prosljeđuju Europskoj uniji, kazala je predsjednica Udruge Vidra i voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić.

Zeleni odred je u više navrata predao prijave nadležnim hrvatskim institucijama, koje nisu reagirale zbog čega je udruga o svemu detaljno izvještila Europsku komisiju, koja je u procesu provjere navedenih navoda.

- Ovo što rade Hrvatske šume može se kvalificirati kao udruženi zločinački pothvat, za koji saznanja imaju sve bivše i sadašnja Vlada, ističe Grgić.

Prvu kaznenu prijavu protiv Hrvatskih šuma za uočenu pretjeranu sječu Zeleni odred poslao je DORH-u 2018. godine, koji je prijavu proslijedio USKOK-u zbog mogućih uočenih nepravilnosti i elemenata kaznenog djela. Ovom pravosudnom tijelu predano je na tisuće stranica dokumentacije koja ukazuje na kazneno djelo počinjeno od strane Hrvatskih šuma.

Je li USKOK poduzeo ikakve radnje po ovoj prijavi, još uvijek nije poznato. Slijedom navedenog, Zeleni odred je svu dokumentaciju koja dokazuje da su Hrvatske šume svojim poslovanjem i pustošenjem drvne mase teško prekršile Europske direktive Natura 2000, čija je Hrvatska potpisnica, proslijedio Europskoj komisiji.

Dokumentacija potvrđuje nenamjensko trošenje strogo namjenskih sredstava za biološku obnovu šuma. Inače, od 2013. godine kada je Hrvatska ulaskom u EU preuzela obveze iz ove direktive, na dijelu šumskih područja koji su pod zaštitom Nature 2000 uočene su devastacije i do 300 posto veće u odnosu na šume koje nisu u posebnom režimu zaštite.

- Slučaj sada preuzima puno jača institucija od Hrvatske, odnosno glavna europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi. Od njih zahtijevamo da se odredi višegodišnja zabrana svih sječa, da se naredi obaveza pošumljavanja i sankcioniranje svih počinitelja ekocida koji godinama traje u Hrvatskoj, poručila je voditeljica Zelenog odreda.

Zeleni odred je dobio snažnu podršku Europske zelene stranke i njezinog suvoditelja Thomasa Waitza, koji će sutra na Svjetski dan šuma objaviti izvještaj Zelenog odreda vezan uz devastaciju hrvatskih šumskih područja. Naglašavamo da je sva prikupljena dokumentacija koju je Zeleni odred proslijedio hrvatskim i europskim pravosudnim tijelima prikupljena intenzivnom istragom, ali i zahvaljujući zviždačima iz Hrvatskih šuma. Također, aktivisti Zelenog odreda su tijekom svoje višegodišnje borbe za poštivanje zakonitosti u gospodarenju šumama doživjeli niz prijetnji i fizičkih napada na terenu od dijela zaposlenika Hrvatskih šuma, što je prijavljeno policiji, no ne postoje saznanja da je itko od počinitelja sankcioniran.

Zeleni odred ima saznanja i o malverzacijama u procesu hidrauličkog frakturiranja koji se već provodi u Hrvatskoj, a koji dokazano utječe na zagađenje tla i podzemnih voda. Prema nekim svjetskim znanstvenim studijama hidrauličko frakturiranje utječe i na pojačane seizmičke aktivnosti, pogotovo trusnog područja.

Tagovi: Hrvatske šume, Zeleni odred, Laura Codruța Kövesi, Svjetski dan šuma, Vesna Grgić
PROČITAJ I OVO
Brnabić: Ekološki ustanak je bio primer neodgovornosti
PREMIJERKA
Brnabić: Ekološki ustanak je bio primer neodgovornosti
BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je današnji skup "Ekološki ustanak" bio primer "nepoštovanja i neodgovornosti", jer je većina ljudi bila bez zaštitnih maski.
Slovenija mijenja pravila na granicama, dio putnika će moći ući i bez PCR testa
PRAVILA
Slovenija mijenja pravila na granicama, dio putnika će moći ući i bez PCR testa
LJUBLJANA - Prema novoj uredbi slovenske vlade neke kategorije putnika neće morati po dolasku na granicu predočiti negativni PCR test, a za neke će osim takvih testova s područja Europske unije i Schengena vrijediti i oni provedeni u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.
Baršić: Situacija u KB Dubravi prenapregnuta, pritisak očekujemo oko 20. travnja
KORONAVIRUS
Baršić: Situacija u KB Dubravi prenapregnuta, pritisak očekujemo oko 20. travnja
ZAGREB - Voditelj Kriznog stožera KB Dubrava dr. Bruno Baršić rekao je u subotu kako je u toj bolnici situacija "prenapregnuta", hospitalizirano je 300 covid pacijenata, preko 50 ih je na respiratoru, otvorena je peta Intenzivna jedinica, a najveći pritisak očekuju oko 20. travnja.
Škola u Jelkovcu prijavila Škoru zbog skupa bez dozvole
KAMPANJA
Škola u Jelkovcu prijavila Škoru zbog skupa bez dozvole
ZAGREB - Zagrebački Gradski ured za obrazovanje uputio je u subotu apel kandidatima na predstojećim lokalnim izborima u Zagrebu da okupljanja i stranačke aktivnosti ne održavaju u prostorima škola i dječjih vrtića.
Završio Ekološki ustanak u Beogradu: Traži se emisija na RTS-u o ekološkoj situaciji u Srbiji
USTANAK
Završio Ekološki ustanak u Beogradu: Traži se emisija na RTS-u o ekološkoj situaciji u Srbiji
BEOGRAD - U Beogradu je, ispred Skupštine Srbije, održan protest pod sloganom “Ekološki ustanak”. U organizaciji skupa učestvovali su brojni ekološki, građanski pokreti koji traže zaštitu prava na zdrav vazduh, vodu i zemlju. Nakon protesta, okupljeni su u dugoj koloni krenuli ka zgradi Vlade Srbije. Ispred zgrade RTS-a aktivisti su tražili dvosatnu emisiju o ekološkoj situaciji u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE