GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski mikrobiolog: Mjere treba pooštriti

Slovenski mikrobiolog: Mjere treba pooštriti
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 10:34
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenci zbog epidemije koronavirusa najmanje još idući tjedan ne mogu računati na ukidanje mjere o zabrani napuštanja matične općine, potvrdio je u više poruka preko Twittera premijer Janez Janša.

Zabranu napuštanja matične općine, osim za one koji putuju na posao i s posla i uz neke druge izuzetke, vlada je donijela 29. ožujka i mnogima teško pada pa javnost očekuje njeno ukidanje, nakon što je već za idući tjedan potvrđeno ublažavanja nekih drugih restrikcija.

Slovenski premijer ocijenio je da se Slovenija "za sada" uspješno bori s virusom, no navodi da je potrebno zadovoljiti više uvjeta kako bi došlo do postupnog popuštanja restrikcija.
Kao prvi uvjet ističe da je neophodno smanjiti stupanj reprodukcije zaraze, tako da u dužem razdoblju broj osoba koje zarazi jedan oboljeli padne na manje od 1.

Koliki je trenutno stupanj reprodukcije virusa slovenskoj javnosti nije poznato jer se takvi podaci ne objavljuju.

Kao drugi uvjet Janša je naveo potrebu osiguranja učinkovitog nadzora osoba kojima je određena samoizolacija jer su potencijalni širitelji virusa. Trenutno kod oporbe i dijela pravnih stručnjaka postoje jake rezerve prema vladinom prijedlogu da se to postigne praćenjem podataka o kretanju tih osoba i to putem aplikacije koja bi se instalirala na njihove mobilne uređaje.

Predsjednik slovenske vlade upozorava također na slučaj Japana, koji je smirio prvi val epidemije Covida-19, a onda zbog ponovnog širenja infekcije ovih dana proglasio izvanredno stanje i nove restrikcije.

Slovenski mikrobiolog Gorazd Pretnar iz Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu (NLZOH), jedne od ustanova koje provode testiranje na koronavirus, kazao je za portal "Regional" iz Kopra kako smatra da bi restriktivne mjere trebalo dodatno zaoštriti, te da oporba ne bi na tom pitanju ne bi smjela pokušavati dobiti političke poene.

Štoviše, kazao je da bi trebalo testirati dio populacije kojoj je dopušteno prelaziti općinske granice, primjerice zbog poslova, uzeti im bris i telefonom ih obavijestiti ako bi bili pozitivni, kako bi se zaštitili drugi.
On upozorava da bi i slovenski Institut za javno zdravlje morao liječnike i javnost upoznati s otkrićem američkih znanstvenika da su prva dva simptoma zaraze blaga dijareja i upala očiju, pa bi se ljudi koji te simptome osjete odmah morali javljati liječniku.

"Restriktivne mjere treba pooštravati na onim mjestima gdje se virus dnevno širi i biti vrlo, vrlo oprezan pri njihovu ublažavanju. Ne smijemo virus opet pustiti u Sloveniju bez obzira na pritiske iz Europe i susjednih država i riskirati sve što smo do sada postigli", kazao je Pretnar za "Regional".

"Najvažnija je stvar da virus zadržimo na granici, kako opet ne bi došao u naš prostor, te naše ponašanje u sezoni ljetnih godišnjih odmora s obzirom na susjedne države. Pritisci na našu vladu bit će veliki, ali mislim da moramo ustrajati", kazao je slovenski mikrobiolog.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Covid-19, Janez Janša, Gorazd Pretnar
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE