GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski epidemiolozi upozoravaju da epidemija nije gotova

Slovenski epidemiolozi upozoravaju da epidemija nije gotova
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski epidemiolozi upozoravaju da još nije kraj epidemije covida-19, unatoč poboljšanju stanja i situaciji kad se nastavljaju trendovi značajnog smanjenja zaraze, te da će neke restrikcije ostati i tijekom ljeta.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 326 novih zaraza koronavirusom, a projekcije su da će dnevni prosjek zaraza najkasnije početkom idućeg tjedna pasti na manje od 300, što znači da bi zemlja napokon ušla u “zelenu” fazu, kad su predviđena nova popuštanja mjera, što se s velikim očekivanjima prati u javnosti.

No, kako je na konferenciji za novinare u Ljubljani upozorila epidemiologinja Irena Grmek Košnik iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), to nikako ne znači da se ljudi mogu opustiti jer će i dalje biti obvezno nošenje maski i osnovne protuepidemijske higijenske mjere, a u mnogim slučajevima i potvrda o imunosti za neke događaje ili prelazak granice.

Epidemiji još nije došao kraj, ističe epidemiologinja. Trebat će i dalje primjenjivati mjere, dezinficirati ruke, paziti na distancu i na higijenu kašlja, a oni koji osjete simptome zaraze morali bi ostajati kod kuće, upozorila je, podsjetivši da je u Sloveniji epidemija Covida-19 lani proglašena kad je bilo 140 oboljelih u jednom danu, a u bolnicama manje hospitaliziranih nego što je sada slučaj.

Prema podacima koje je u utorak objavila vlada, u Sloveniji je u zadnja 24 sata s 3558 PCR-testova potvrđeno 326 novih zaraza, trenutno je hospitalizirano 300 covid pacijenata, a tri su osobe umrle u povezanosti s covidom.

Vlada će o mogućem proglašenju “zelene” faze i popuštanju mjera odlučivati u četvrtak, ovisno o trenutnom stanju.

Naša država nije sigurna od virusa sve dok nisu sigurne sve države, u normalnost može nas vratiti samo globalni pristup u nabavi cjepiva”, upozorila je epidemiologinja Grmek Košnik.

“I dalje moramo biti spremni na mjere koje nam omogućuju koliko-toliko normalan život”, dodala je.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Irena Grmek Košnik, koronavirus, Jelko Kacin
PROČITAJ I OVO
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ANALITIČARI
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ZAGREB - Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Novog dana N1 televizije s kojom je komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora.
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE