GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija od subote blago popušta s ograničavanjem kretanja

Slovenija od subote blago popušta s ograničavanjem kretanja
POPUŠTANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 16:00
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenci koji izvan mjesta stanovanja imaju vikendicu, kamp-kućicu, zemljište ili vrt od subote će ih moći posjetiti ili obrađivati bez obzira na načelnu zabranu napuštanja matičnih općina, potvrđeno je u četvrtak u Ljubljani.

Vlada je takvu odluku donijela zbog ocjene da se epidemija koronavirusa postupno smiruje, ali upozorava da se i dalje treba strogo pridržavati važećih restrikcija o socijalnoj distanci i načelnoj zabrani napuštanja mjesta prebivanja kako se ne bi napravio "korak natrag" te došlo do novog rasta zaraze među stanovništvom.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio ministar unutanrjih poslova Aleš Hojs, oni koji će od subote uređivati vikendice koje imaju u vlasništvu ili najmu izvan matične općine morat će ispuniti izjavu u kojoj će navesti cilj putovanja i destinaciju te broj dana koliko će na svom posjedu boraviti.

Tijekom privremenog boravka na novoj lokaciji neće se smjeti udaljavati s posjeda niti kupovati u lokalnim trgovinama ili se družiti s lokalnim stanovništvom kako bi se spriječio rizik širenja infekcije.

Predstavnici slovenske vlade potvrdili su da će od subote građanima biti dopušteno i bavljenje nekim sportskim aktivnostima, kao što su golf, tenis ili boćanje, s obzirom da u njima nema bližeg socijalnog kontakta igrača, ali zabrana timskih i masovnih sportova, u kojima dodazi do tjelesnog dodira, i dalje ostaje. Dozvola bavljenja tim sportskim aktivnostima vrijedit će samo na području matične općine, ali ne izvan nje.
Vlada upozorava da se prilikom boravka na golf-igralištu, teniskom terenu ili na boćalištu neće smjeti prodavati hrana i piće, kako je to bilo uobičajeno, jer je ugostiteljskoj djelatnosti i dalje zabranjen rad.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je da je cilj vlade da se zabrana napuštanja matičnih općina ukine s početkom svibnja, nakon što bude poznata analiza seroloških testova nacionalnog uzorka koje je najavila vlada. Ta će se analiza provesti na 1000 do 1500 stanovnika različite starosti i iz različitih regija, kako bi se dobila jasnija slika o stanju epidemije i koliko je ljudi stvarno inficirano, a bolest su možda preboljeli i bez simptoma.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Aleš Hojs
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE