GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Još pet mrtvih i 28 novozaraženih od koronavirusa

Slovenija: Još pet mrtvih i 28 novozaraženih od koronavirusa
ŽRTVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2020 / 12:42
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je testiranjem 1232 osobe u petak potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronaviirusom, čime je broj inficiranih povećan na 1188, a još je pet zaraženih umrlo, čime se broj ukupno preminulih povećao na 50, objavili su u subotu slovenski službeni izvori.

Prema podacima vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje u bolnicama su 94 osobe oboljele od Covida-19, s time da je trend hospitalizacija zadnjih dana u padu, dok se povećava broj onih koji se nakon oporavka otpuštaju iz bolnice.


Takvih je do sada ukupno bilo 148. Prema službenim podacima vlade, do sada je u Sloveniji analizirano 34.279 briseva.

U strukturi onih kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom i dalje je najviše štićenika domova za starije osobe, te osoblja u tim domovima i osoblja u zdravstvenim ustanovama koji čine polovicu ukupno potvrđenih zaraza, a na te skupine je do sada usmjeravana i glavnina testiranja.
Iz epidemiološke stručne skupine slovenske vlade u petak su poručili da je država vjerojatno dosegla vrhunac epidemije i da bi unatoč dnevnim oscilacijama novih zaraza moglo doći do postupnog ukidanja nekih restrikcija, ali da s time ne treba žuriti već treba pričekati još "tjedan-dva", a osobito paziti da ne dođe do kršenja pravila o socijalnoj distanci tijekom uskrsnih blagdana.

Vladi epidemiolozi još ne preporučuju ukidanje mjere zabrana napuštanja matičnih općina i smatraju da s njom treba nastaviti jer je do sada dala rezultate.

Epidemija koronavirusa u Sloveniji je proglašena 12. ožujka, tik pred nastup nove koalicijske vlade premijera Janeza Janše koji za kašnjenje mjera zaštite optužuje bivšu vladu i nacionalni Institut za javno zdravstvo, čiji su voditelji u međuvremenu smijenjeni.
Neke mjere, poput zabrane posjeta u domovima za starije, gdje živi za bolest najranjivija populacija, u Sloveniji su određene još ranije - 6. ožujka, no zaraza se proširila na desetak domova. Stanje za sada unatoč naporima nije sanirano.

Od do sada umrlih od koronavirusa najviše je bilo osoba starijih od 60 godine, kazala je u petak voditeljica zdravstvenog kriznog stožera Bojana Beović, ali nije željela potvrditi da je riječ upravo o stanarima domova za starije jer se podaci o tome i regionalnoj rasprostranjenosti zaraženih i umrlih tek trebaju analizirati i sistematizirati.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Bojana Beović, Janez Janša, Vlada Slovenije koronavirus
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE