GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Broj hospitaliziranih prešao 300, od srijede nove restriktivne mjere

Slovenija: Broj hospitaliziranih prešao 300, od srijede nove restriktivne mjere
POGORŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2021 / 12:36
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Jedan preminuli i 282 nove zaraze potvrđene su u zadnja 24 sata u Sloveniji koja od srijede uvodi strože protuepidemijske mjere, dok broj hospitaliziranih i dalje raste, pa je u ponedjeljak prešao tristo.

U bolnicama je trenutno 312 covid pacijenata, od čega 74 treba intenzivno liječenje, a u nedjelju je zabilježen još jedan smrtni slučaj među oboljelima, potvrdila je na vladinoj konferenciji za novinare glasnogovornica vlade Maja Bratuša.

Najmlađi hospitalizirani ima 24 godine, a najmlađi na intenzivnoj njezi 28 godina, objavila je vlada na Twitteru, ponovo upozorivši da oboljevaju i mlađi premda ne predstavljaju osnovnu rizičnu skupinu.

Trenutno je u Sloveniji 9791 aktivnih slučajeva zaraze, blizu razine iz vrhunca trećeg vala epidemije početkom svibnja.

Prema podacima nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) sedmodnevna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika povećala se na 841 slučaj, a 14-dnevna na 462 zaraze, pa bi Slovenija već idućih dana mogla ući u tzv. tamno-crvenu zonu razvoja epidemije po kritrerijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), prenose mediji.

Prema podacima vlade, potpuno je cijepljeno 44 posto slovenske populacije, odnosno 53 posto osoba starijih od 18 godina, a procijepljenost starijih od 50 godina iznosi 66 posto, još uvijek manje od željenog radi zaštite te ranjivije dobne skupine od zaraznijeg delta soja.

Odlukom vlade od srijede tzv. PCT uvjet (preboljeli, cijepljeni, testirani) postaje obveznim za skoro sve zaposlene i korisnike javnih usluga, a zaštitne maske morat će nositi svi u zatvorenim prostorima, te na otvorenom ako se ne može osigurati potrebna distanca.

Iznimke od tog pravila koje je predvidjela vlada su rijetke, pa se bez Covid potvrde neće moći niti u sredstva javnog prometa, od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola.

Izuzetak od PCT uvjeta važi i za manje trgovine hranom i osnovnim potrepštinama, dok će za ulazak u velike trgovačke centre covid potvrda biti obvezna.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Bojana Beović, školska godina
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE