GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: 480 zaraženih, 38 više od jučer, zabilježena četvrta smrt

Slovenija: 480 zaraženih, 38 više od jučer, zabilježena četvrta smrt
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 16:15
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je u utorak zabilježen četvrti slučaj smrti od posljedica zaraze koronavirusom, a broj zaraženih porastao je od jučer za 38 te je u 14 sati iznosio ukupno 480 zaraženih osoba, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.

Do sada je obavljeno 13.812 testiranja, no broj zaraženih i dalje je u porastu. Premijer Janez Janša izjavio je tijekom dana na konferenciji za novinare da se nada smirivanju širenja epidemije ako se svi budu ponašali sukladno preporukama o ograničavanju socijalnih kontakata i drugim restriktivnim mjerama. Epidemiolozi, međutim, upozoravaju da ne treba biti previše optimističan jer vrh epidemije, nakon čega bi uslijedilo smanjivanje dnevnog porasta, još nije dosegnut.

Žarište infekcije u Sloveniji je i dalje šire područje Ljubljane, te regije na sjeveroistoku i istoku zemlje, a barem po jedan slučaj korona virusa bilježi se već u preko 100 općina od 212, koliko ih je u Sloveniji.

U utorak je potvrđen i četvrti slučaj umrle osobe zaražene koronavirusom, a riječ je o stanarki doma umirovljenika u općinji Šmarje pri Jelšah, blizu Celja, koja je umrla u visokoj starosti, ali je uz koronavirus imala i niz drugih bolesti. U tom je domu starijih osoba trenutno potvrđen koronavirus kod 24 stanara i kod 6 zaposlenih.

Slovenija se i dalje priprema za vrh epidemije i dolazak ugroženijih bolesnika u četiri zdravstvene ustanove zadužene za njihovu hospitalizaciju, i to u situaciji kad problem nedostatka maski, rukavica, odnosno zaštitne, ali i medicinske opreme i uređaja za bolesnike još nije riješen.

Budući da za sada količina nabavljenih maski zadovoljava samo osnovne potrebe zdravstvenih ustanova i sličnih kritičnih službi skupina mladih liječnika u objavi na Twitteru navela je da u smanjivanju prijenosa virusa od inficiranih koji još nisu razvili simptome, mogu pomoći i obične maske izrađene od tekstila, dok za sve sa simptomima mora biti provedena stroga samoizolacija kod kuće.

Najavljujući danas veliki paket mjera za pomoć gospodarstvu i stanovništvu u iduća tri mjeseca, premijer Janša je kazao da se građani zadnjih dana dobro pridržavaju restrikcija te izrazio nadu da će, ako se to nastavi, Slovenija ovladati epidemijom i da će zdravstvena i ekonomska šteta biti manja nego što se prije tjedan dana procjenjivalo. Janša, međutim, nije potpuno isključio da će biti potrebne i dodatne mjere i restrikcije jer vrh epidemije još nije na vidiku pa broj novih slučajeva i dalje raste.

Ministar financija Andrej Šircelj ustvrdio je danas na konferenciji za novinare da su izvori za financiranje predviđenih mjera za stanovništvo i gospodarstvo u prvim mjesecima krize oko koronavirusa za Sloveniju osigurani i da su izvori za njihovo financiranje "realni i pouzdani".
Naveo je da bi Slovenija, u okviru mehanizma za stabilnost eura ESM, u okviru eurozone mogla dobiti 1,1 milijardu eura za te namjene, a u okviru mjere Europske centralne banke o povećanju otkupa državnih obveznica još 2,5 milijardi.

Kako prenose slovenski mediji, slovenska vlada odlučila je da u sadašnjoj krizi neće parlamentu zato predlagati rebalans proračuna, nego se je odlučila za izdavanje novih obveznica u eurima s trogodišnjim dospijećem. Ministarstvo financija navelo je s tim u vezi da se izdavanje obveznice očekuje u bliskoj budućnosti i u ovisnosti od stanja na financijskim tržištima.

Istodobno s time, nova vlada će povećati i opseg izdavanja postojeće 10-godišnje državne obveznice s kuponskom kamatnom stopom od 1,1875 posto, čije je dospijeće početkom 2029. godine, a smatra da je i u sadašnjem proračunu dovoljno sredstava za prve reakcije i mjere za pomoć građanima i gospodarstvu idućih mjeseci, navode slovenski mediji u utorak.

Tagovi: koronavirus, Slovenija, Janez Janša, Vlada Slovenije, koronavirus u Sloveniji,
PROČITAJ I OVO
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
IZBORI
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
ZAGREB - U inozemstvu, gdje se izbori za Hrvatski sabor održavaju dva dana, u utorak i srijedu, u utorak su otvorena sva biračka mjesta određena za izbore, pa i ona u Dohi i Dubaiju, u kojima je vrijeme izrazito loše.
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE