GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci ne priznaju srpski test na koronu

Slovenci ne priznaju srpski test na koronu
TESTOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2020 / 20:55
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
LJUBLJANA - Slovenija je ponovo uvela dvonedeljni karantin za putnike koji u tu zemlju dolaze iz Srbije, što je izazvalo iznenađenje u delu javnosti.

Pulmolog dr Srđan Lukić, koji živi i radi u Sloveniji, ocenjuje za Nova.rs da je pooštravanje mera prema svima koji u Sloveniju dolaze iz Srbije, što uključuje i slovenačke državljane, logična posledica pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji.

“Nedopustivo je da je, nakon uspešnog obuzdavanja epidemije u njenom početku, dopušteno da situacija izmakne kontroli, ponajviše zbog predstojećih izbora, a krajnje je skandalozno da se na javnom servisu u Srbiji ta mera prikazuje kao mera prema državama koje su van EU i izbegava se pominjanje da je jedini razlog donošenja te mere pogoršanje COVID epidemije u Srbiji, koje za RTS očigledno ne postoji”, kaže dr Lukić.

Lukić, koji je aktivan na Tviteru, objavio je prethodnih dana da je u Sloveniji registrovan skok novozaraženih koronavirusom, kao i da je to nateralo premijera da upozori građane Slovenije na mogući drugi talas epidemije.

Na odluku o ponovnom karantinu za sve koji dolaze iz Srbije na svom fejsbuk profilu osvrnula se novinarka i književnica Jelica Greganović.

“Zovem se Mama i ne znam kada ću decu da vidim. Sva su u Sloveniji, koja je Srbiju stavila na crvenu listu. Na njoj su još Kosovo i BiH. Svi koji dolaze sa te liste moraju u karantin. Što će reći da mi je džabe i slovenačko državljanstvo i tamošnja imovina, decu da ni ne pominjem, četrnaest dana karantina. To znači da i ako mi deca dođu, kad se vraćaju u Sloveniju moraju u karantin. Istovremeno je Španija stavljena na zelenu listu, gde je Italija već, dakle slobodan ulazak u Sloveniju. I tako… Zovem se Mama. Deca mi nedostaju. Pozdrav svima na tribinama svih vrsta, proslavama, žurkama, grljenjima, ljubljenjima, bez maski, kapljičnim razmenama dobara. Pozdrav i njihovim familijama po spisku” napisala je Greganović.

Ova nova mera će, kako saznaje Nova.rs, prvenstveno da pogodi državljane Srbije koji žive i imaju prijavljen boravak u Sloveniji, jer su oni od ukidanja vanrednog stanja pa do sada mogli nesmetano da putuju na relaciji Slovenija – Srbija. Sada, međutim, moraju u karantin.

Kako se navodi u dopisu poslatom našem portalu iz Ambasade Slovenije u Beogradu, određivanje 14-dnevnog karantina je obavezno za sva lica (uključujući i slovenačke državljane) koja ulaze u Republiku Sloveniju i imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji.

Ulazak u Sloveniju, kako se navodi, ne odobrava se stranom državljaninu koji nema stalni boravak u Republici Sloveniji i pri prelasku granice kaže da je pozitivan na COVID 19 ili pokazuje očigledne znake bolesti, kao stranom državljaninu u tranzitu, za kog se predvidi da zbog uslova u susednim državama neće moći da napusti teritoriju Slovenije.

Ulazak neće biti odobren ni stranom državljaninu, koji u Republici Sloveniji, nema stalni ili privremeni boravak i ne može da da adresu na kojoj će provesti karantin.

Slovenačka vlada obrazložila je da se u tim zemljama, među kojima je i Srbija, beleži veći dnevni rast obolelih od koronavirusa i da su zato stavljene na “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država.

Svi koji u Sloveniju žele da uđu iz država s “crvene liste”, bilo da su slovenački državljani ili stranci moraće u obaveznu izolaciju ili treba da poseduju imaju negativan test ne stariji od tri dana i koji je obavezno urađen u nekoj od članica EU, prenela je agencija STA.

Prema podacima slovenačkih epidemiologa, od 34 nova slučaja u poslednjih desetak dana veći deo je “uvezen” iz inostranstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Jelica Greganović, Srđan Lukić, koronavirus u Srbiji, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE