GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Škole do sutra moraju odlučiti kako će nadoknaditi nastavu

Škole do sutra moraju odlučiti kako će nadoknaditi nastavu
NADOKNADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2019 / 08:26
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Škole moraju definirati kako će nadoknaditi 16 izgubljenih dana nastave.

Osnovne i srednje škole diljem Hrvatske imaju rok do sutra da na adresu Ministarstva obrazovanja proslijede konačnu odluku o nadoknadi izgubljenih 16 dana nakupljenih zbog štrajka učitelja, profesora i nastavnika. Budući da nisu sve škole u jednakoj situaciji, svaka će ustanova za sebe birati model nadoknade o čemu su roditelje i učenike dužni obavijestiti na roditeljskim sastancima.

Kako će se nadoknađivati, posebno je bitno maturantima. Za njih nastava ne može trajati dulje od 29. svibnja. Srednjim školama na raspolaganju je nekoliko mogućnosti – skratiti praznike i odrađivati subote i nenastavne dane kako bi maturanti što prije uspjeli završiti nastavnu godinu.

Prihvate li škole takav model, onda će učenicima završnih razreda biti osigurano i nekoliko dana za odmor prije negoli pristupe ispitima državne mature koji počinju s prvim tjednom lipnja, piše Večernji list.

Opciju bez znatnijeg produžetka nastavne godine uglavnom će moći izabrati strukovne škole čiji učenici su za vrijeme štrajka odrađivali praksu, pa će umjesto prakse koju su već odradili imati nastavu, no problem će biti gimnazijalcima.

Nadoknade subotama nisu opcija koju maturanti podržavaju - prije svega zato što su subotama uglavnom na pripremama koje plaćaju kako bi nadoknadili gradivo koje nisu svladali u školi. Zato će gimnazijalcima, sve je izglednije, biti i skraćeni praznici i produljena nastavna godina do 29. svibnja.

Ono što je poznato i bez jasnog plana škola po kojem će se krojiti novi raspored polaganja državne mature – obvezni predmeti – matematika i engleski ostat će u terminima koji su predviđeni, a izborni predmeti bit će izmijenjeni.

Točan raspored polaganja ispita znat će se tijekom idućeg tjedna. No već je sada potvrđeno da će svi maturanti, bez obzira na to kako će njihove škole nadoknađivati gradivo, i prije službenog početka državne mature pisati esejski dio ispita iz hrvatskog jezika, kao i esejski dio ispita za one učenike koji maturu polažu na jednom od jezika nacionalnih manjina.

Takav ispit bit će u školama organiziran ili u travnju ili u svibnju, a maturanti ne moraju strahovati – u esejskom dijelu ispita neće se zateći lektirna djela koja su čitali i koja sadržajem spadaju u gradivo četvrtog razreda.

Zahvaljujući i nižim kriterijima kojim je pribjegla ministrica Divjak, ne moraju strahovati ni od loše ocjene na esejskom dijelu ispita jer unatoč njoj mogu položiti navedeni ispit ako test iz spomenutog predmeta napišu za dovoljan.

Kako smo neslužbeno doznali, maturanti moraju biti spremni i na mogućnost da će uz esejski dio ispita i jedan od izbornih predmeta biti pomaknut ranije – koji točno, u Ministarstvu još uvijek ne znaju. Kalendar državne mature izmijenit će se, a u njemu učenici dobivaju i dva dodatna radna dana na koje će se vrlo vjerojatno pomaknuti neki od predmeta predviđenih u prvom tjednu lipnja – sve zbog toga što 25. i 26. lipnja po novoj odluci više nisu državni praznici.

Tagovi: nadoknada nastave, štrajk u školama
PROČITAJ I OVO
Ovo su kandidati za glavnog državnog odvjetnika
JELENIĆEV NASLJEDNIK
Ovo su kandidati za glavnog državnog odvjetnika
ZAGREB - Nitko za sada, barem ne u krugovima koji imaju nadležnost ili mogu utjecati na izbor, ne govori o tome tko bi nakon razrješenja Dražena Jelenića mogao biti novi glavni državni odvjetnik.
Evo zašto Beroš brine oko kruzera i koronavirusa
VIRUS
Evo zašto Beroš brine oko kruzera i koronavirusa
ZAGREB - Hrvati na kruzeru Diamond Princess službeno su zdravi. Prošli su proceduru japanskih vlasti pa će se vratiti u Hrvatsku, neki i u vlastitom aranžmanu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Zašto su u Zagreb Prideu ljuti na Milanovića?
LJUTNJA
Zašto su u Zagreb Prideu ljuti na Milanovića?
ZAGREB - Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović našao se na udaru Zagreb Pridea zbog odabira Jadranke Žarković Pečenković za svoju savjetnicu za obrazovanje.
Tomić: Zastrašujuća mi je pomisao da bi Davor Bernardić mogao biti premijer
PORUKE
Tomić: Zastrašujuća mi je pomisao da bi Davor Bernardić mogao biti premijer
ZAGREB - "Recimo, Gordan Maras kad kaže da želi biti gradonačelnik Zagreba. Ja ne znam je li on svjestan sebe i zna li koliko bi ljudi za njega glasalo?"
Hrvatske šume protiv tartufara
SUKOBI
Hrvatske šume protiv tartufara
PULA - Pljušte međusobne optužbe na relaciji Udruga tartufara "Istra" - Hrvatske šume. Naime, lovci na tartufe tvrde da državna firma Hrvatske šume, koja gospodari i Motovunskom šumom, poznatim istarskim staništem tartufa, nekontrolirano i prekomjerno siječe drveće.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE