GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skandalozan propust USKOK-a: Spis o Žalac dali EU tužitelju, nemaju kopiju

Skandalozan propust USKOK-a: Spis o Žalac dali EU tužitelju, nemaju kopiju
NEVJEROJATNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2021 / 07:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek kreće u nadzor poslova USKOK-a u aferi Softver, u kojoj su priznali propust, ali naišla je na jedan prilično neobičan problem.

USKOK je svu dokumentaciju poslao europskom javnom tužitelju, a nije napravio kopiju.

Uz to što o aferi Softver europskog tužitelja nisu ni obavijestili, USKOK je, , doznaje Dnevnik Nove TV, napravio još jedan propust – svu svoju dokumentaciju o tom slučaju dostavili su Europskom tužiteljstvu, a nisu napravili kopiju. Dodatan problem za Glavnu državnu odvjetnicu koja kreće u nadzor.

Kako bi mogla provesti nadzor, glavna državna odvjetnica je, doznaje se, zatražila kompletan spis predmeta od Ureda europskog javnog tužitelja. Cilj joj je utvrditi je li bilo propusta, čiji su to propusti i na što se odnose.

Zlata Hrvoj-Šipek i Vanja Marušić, podsjetimo, govorile su prošli tjedan na zajedničkoj konferenciji za medije o slučaju uhićenja bivše ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac i smijenjenog ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica.

“U javnosti se polemizira i različito tumače dosadašnja priopćenaj Ureda i moja izjava. Sve što sam rekla u izjavi i što je priopćeno, ostajem kod toga u cijelosti. Objasnila bih sad neke detalje i otvorena pitanja. Točno je da USKOK otvorio ovaj predmet i to ne temeljem kaznene prijave, nego temeljem medijskih. USKOK je provodio opsežne višemjesečne izvide tijekom kojih je pribavljena dokumentacije, uzete su izjave od 30-ak osoba, sama dokumentacija Ministarstva, radi se o opsežnim materijalima, samo oni dokumenti iz Ministarstva imali su 3000 stranica. Opsežni višemjesečni izvidi. Ono što je rečeno da nije donesena meritoran odluka u predmetu je točno. STemeljem svih provjerenih informacija i opsežnih izvida nije se bio u tom trenutku bio prikupio dostatan stupanj sumnje za otvaranje istrage”, rekla je Marušić.

“Sad se u javnosti raspravlja je li neki predmet živ ili mrtav. No, mrtvi predmeti su samo oni koji su okončani ili pravomoćnom presudom ili obustavljanjem istrage. Ovaj predmet i svi drugi na kojima se radi su se mogli obnoviti bilo kojom novom informacijom. Ali temeljem svih informacija, izjava, dokumentacije, nije se moglo prikupiti dovoljno dokaza da bi se došlo do osnovane sumnje. Sve to je dostavljeno Uredu europskog javnog tužitelja”, dodala je te naglasila da nije bilo zataškavanja.

Tagovi: Zlata Hrvoj Šipek, USKOK, Mirela Alerić Puklin, Goran Puklin, Željko Fadljević, Hrvatska lutrija, Agrokor, Piruška Canjuga
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE