GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjeverna Koreja ispalila najmanje 10 raketa, jedna pala blizu južnokorejskih voda

Sjeverna Koreja ispalila najmanje 10 raketa, jedna pala blizu južnokorejskih voda
RAKETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2022 / 08:39
Autor: SEEbiz / H
PJONGJANG - Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila barem 10 raketa različitih tipova, a jedna je pala blizu južnokorejskih teritorijalnih voda, što je "prvi takav slučaj", istaknula je vojska Južne Koreje koja je objavila uzbunu za zračni napad na njezin otok.

"Ovo lansiranje sjevernokorejske rakete je veoma neuobičajeno i neprihvatljivo jer je prvi put pala blizu južnokorejskih teritorijalnih voda, južno od demarkacijske crte" otkad je poluotok podijeljen, rekao je novinarima Kang Shin-chul, operativni zapovjednik združenog stožera.

Južnokorejski borbeni zrakoplovi ispalili su tri projektila zrak-zemlja kao odgovor na lansiranja sjevernokorejskih projektila.

Južnokorejske vlasti su u srijedu pozvale stanovnike otoka Ulleungda, pokraj istočne obale, da se sklone u bunkere pošto je Sjeverna Koreja ispalila tri balističke rakete kratkog dometa, rekao je Seul.

Vlasti su na državnoj televiziji objavile upozorenje zbog zračnog napada i pozvale stanovnike Ulleungda da se "evakuiraju u najbliže sklonište".

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ovog događaja koji je, ističu analitičari, jedan od "najagresivnijih i prijetećih" u novije vrijeme.

Seul i Washington trenutno provode najveću zajedničku zračnu vježbu u svojoj povijesti nazvanu "Vigilant Storm" u kojoj sudjeluju stotine borbenih zrakoplova dviju vojska.

Pak Jong-chon, sjevernokorejski zapovjednik i tajnik Radničke stranke koja obnaša vlast, rekao je da su te vježbe agresivne, navodi se u izvješću koje je u srijedu prenijelo sjevernokorejsko službeno glasilo.

"Ako Sjedinjene Države i Jug pokušaju iskoristiti svoje oružane snage protiv (Demokratske Narodne Republike Koreje), oružane snage DNRK-a će bez odgode izvršiti svoju stratešku zadaću", poručio je Pak, prenosi državna agencija KCNA.

Tagovi: Sjeverna Koreja, Južna Koreja
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE