GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjedinjene Države ukidaju ograničenja za međunarodna putovanja

Sjedinjene Države ukidaju ograničenja za međunarodna putovanja
POPUŠTANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2021 / 19:57
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sjedinjene Države će za cijepljene osobe početkom studenoga ukinuti ograničenja koja su od ožujka 2020. bila uvedena za međunarodna putovanja.

U 18 proteklih mjeseci zabrana putovanja izazvala je nebrojene teške osobne i obiteljske situacije i razdvajala stotine tisuća ljudi.

Osim dokaza o cijepljenju protiv covida-19, putnici se moraju testirati tri dana prije putovanja u Sjedinjene Države i nositi masku, rekao je koordinator Bijele kuće za borbu protiv pandemije Jeff Zients na telefonskoj konferenciji.

Zrakoplovne kompanije će morati uspostaviti sustav praćenja putnika koji će im omogućiti da ih kontaktiraju.

Ta je odluka donesena u trenutku prilično napete situacije između Francuske i Sjedinjenih Država zbog "slučaja podmornica", ali Jeff Zients je inzistirao da je odluku "diktirala znanost".

Washington ukida ograničenje koja se od ožujka 2020. odnose na putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Kine, a kasnije će se primjenjivati i na Indiju i Brazil.

Za sada Bijela kuća nije precizirala koja cjepiva će omogućiti ulazak na američko tlo.

Brojni Britanci i Europljani su primili cjepivo AstraZenece, koje Sjedinjene Države ne priznaju, a na njihovom su popisu cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne i Johnson&Johnsona.

Europske zemlje su otvorile svoje granicu cijepljenim Amerikancima i smetao ih je nedostatak reciprociteta.

Europska unija, kao i Njemačka i Velika Britanija, vrlo su brzo u ponedjeljak pozdravile američku odluku.

"Dugoočekivani korak za razdvojene obitelji i prijatelje, dobra novost za biznis", kaže se u priopćenju Europske komisije na Twitteru.

Olaf Scholz, zamjenik njemačke kancelarke i ministar financija, napisao je na Twitteru da je to "sjajna vijest za njemačka i europska ulaganja, naše izvoze i sve prekoatlantske odnose".

"Izvrsna vijest za putnike iz Velike Britanije u Sjedinjene Države", napisala je šefica britanske diplomacije Liz Truss na Twitteru. "To je važno za obnovu našeg gospodarstva, za naše obitelji i trgovinsku razmjenu".

Udruženje europskih zračnih prijevoznika Airlines for Europe je tvitom izrazilo zadovoljstvo i pozdravilo najavu koja će pokrenuti prekoatlantska putovanja.

Jeff Zients je precizirao da će necijepljeni Amerikanci koji se vrate u Sjedinjene Države nakon boravka u inozemstvu podlijegati još strožim testiranjima.

Bijela kuća je postrožila ton posljednjih tjedana nakon otpora iskazanom cijepljenju u zemlji i najavila da će tamo gdje savezne vlasti imaju mogućnosti ono biti obvezno ili snažno preporučeno.

Bijela kuća još nije donijela najdrastičniju odluku koja je u njezinoj moći o obveznom cijepljenju na unutrašnjim letovima u Sjedinjenim Državama.

Ukidanje ograničenja za putovanja ne odnosi se na kopnene granice Sjedinjenih Država s Kanadom i Meksikom, koje ostaju zatvorene za sva putovanja koja nisu nužna, osim za američke građane.

Ograničenja će biti na snazi najmanje do 21. listopada, rekao je Jeff Zients.

Tagovi: putovanja u SAD, ograničenja na putovanja, Pfizer, Moferna, Johnson&Johnson
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE