GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjajan govor Milanovića u Sinju

Sjajan govor Milanovića u Sinju
NAKON ALKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2022 / 21:06
Autor: SEEbiz / H
SINJ - Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u Sinju kako tradiciju koja potječe iz Alke trebamo tumačiti na umjeren način jer Turci više nisu neprijatelji pa želi vjerovati da oni razumiju probleme Hrvata u BiH te da bismo cijenili pomoć.

Predsjednik je u govoru za Sinjsku Alku rekao kako su se Alki slične trke trčale u gradovima diljem Dalmacije, ali jedino u Sinju su opstale i na 307. godišnjicu Alke i na 27. godišnjicu veličanstvene i časne pobjede Hrvatske vojske, bratstvom dalmatinskih, hercegovačkih i bosanskih Hrvata u Oluji.

Ustvrdivši kako ta tradicija i dalje živi, rekao je da njoj moramo biti vjerni, ali isto tako trebamo znati da je treba tumačiti na umjeren, primjeren i odmjeren način.

"Vremena su danas druga. Turci i Osmanlije danas više nisu neprijatelji, želimo vjerovati da su prijatelji. Želimo vjerovati da razumiju probleme i poteškoće hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini danas, koje nisu kao one prije 300 godina, ali postoje, i pomoć bismo cijenili", dodao je.

Također, Milanović je posebno istaknuo i prisustvo slovenskog predsjednika Boruta Pahora, prvog predsjednik druge države koji je došao na Alku.

Naveo je kako je Pahor učinio puno za dobru vjeru i dobar duh između Hrvatske i Slovenije.

"Ovih dana vidimo da slovenska vlada konačno, nakon sedam godina nerazumijevanja skida te ružne žičane ograde koje su dijelile Hrvatsku i Sloveniju i čije žrtve su bili ljudi, ali i nesretne divlje životinje i blago. Viteški je bilo to maknuti, na neki način u duhu Alke", rekao je Milanović.

Pozdravio je tu "otvorenost i brisanje nepotrebnih granica između bliskih i prijateljskih naroda" i rekao kako mu je zato naročito drago i toplo pri srcu da je danas ovdje predsjednik Slovenije, a okupljeni su na njegovu zamolbu pozdravili Pahora pljeskom.

Predsjednik se dotaknuo i situacije u svijetu za kojeg je rekao da je danas kao maslačak na vjetru.

"Samo se bojim da netko ne kihne i da sve ne odleti. Svijet danas u kojem svatko vidi svoj svijet ili svet - ruski, srpski, ja ovdje vidim hrvatski, dalmatinski svijet. To je naš svijet, topao, nasmijan, razdragan, dobre volje i s ovakvim svijetom možemo biti mirni da će nas i za 300 godina biti", poručio je na kraju predsjednik.

Milanović se u svom prigodnom govoru osvrnuo i na povijesni i tradicijski aspekt Alke, istaknuvši posebnost toga kraja u dualitetu Alke kao muške, ratničke, grube discipline koja se utkala u genetski kod naroda te s druge strane nježni, marijanski, materinski dio vezan uz Gospu Sinjsku.

Alku na kojoj je ove godine pobijedio alkar Frano Ivković pratili su brojni uzvanici, među kojima su bili premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Tagovi: Zoran Milanović, čudotvorna gospa sinjska
PROČITAJ I OVO
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE