GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siniša Varga i pomagači pod istragom zbog izvlačenja novca iz HZZO-a

Siniša Varga i pomagači pod istragom zbog izvlačenja novca iz HZZO-a
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2020 / 11:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uskok je temeljem policijske kaznene prijave pokrenuo istragu protiv bivšeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniše Varge i još dvojice osumnjičenika s kojima je navodno dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje nije bilo stvarne potrebe.

Tužiteljstvo Vargu i dvojicu suosumnjičenika tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje i pomaganje u tim nedjelima.

Ne navodeći imena osumnjičenih Uskok je izvijestio da je Varga od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. s drugoosumnjičenim voditeljem poslovanja dvije tvrtke i trećeosumnjičenim "u cilju da se značajno nepripadno materijalno okoriste, dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe".

To su navodno realizirali putem tri ugovorena posla, za koje je Varga potpisao ugovore s tvrtkama drugoosumnjičenog te Uredom ovlaštenog inženjera u vlasništvu trećeosumnjičenika. Sve s ciljem kako bi stvorio privid izvršenih usluga te dogovorio izradu općenite i necjelovite dokumentacije.

Prijem te dokumentacije je Varga po sva tri ugovorena posla 19. prosinca 2012. potvrdio svojim potpisom iako je znao da navedeno nije bilo istinito.

Uskok pojašnjava da se radilo o "nepotpunim podacima koji su u elektronskom obliku dostavljeni u HZZO najranije nakon 12. siječnja 2013. te koji nikad nisu korišteni za poslovne potrebe tog Zavoda".

Unatoč tome HZZO je po sva tri ugovorena posla 8. siječnja 2013. u ime HZZO-a platio preko 256.000 kuna koje su trojica osumnjičenih navodno podijelili.

Uskok sumnja i da je tijekom 2013. i 2014. Varga s drugoosumnjičenim dogovorio da će njegovoj tvrtki u postupku javne nabave osigurati unosne poslove od HZZO-a prema uvjetima koji će mu odgovarati.

"Tako su se dogovorili o trenutku raspisivanja javnog natječaja, o sadržaju natječajne dokumentacije te mu je dostavljao podatke HZZO-a koji su se odnosili na plan i predmet nabave", tvrdi Uskok.

Na osnovi te dokumentacije su zaposlenici tvrtke drugoosumnjičenog su po njegovom nalogu, sačinili dokumentaciju za javno nadmetanje, na temelju koje je Varga potom raspisao javni natječaj za održavanje i čišćenje.

Tvrtci svoga suradnika time je osigurao dobivanje poslova vrijednih preko 634.000 kuna 2013. te 686.000 kuna 2014. godine.

Varga je na čelu HZZO-a bio od travnja 2012. do lipnja 2014. nakon čega je imenovan ministrom zdravlja u SDP-ovoj vladi. U nedavno raspuštenom 9. sazivu Hrvatskog sabora Varga je bio član kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

Tagovi: Siniša Varga, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, izvlačenje novca, HZZO, Milan Bandić, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Banožić lagao: Dvojica HOS-ovaca bila službeno prozvana u protokol
PROCURIO POPIS
Banožić lagao: Dvojica HOS-ovaca bila službeno prozvana u protokol
ZAGREB - Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako osobe u odjeći s pozdravom "Za dom spremni", zbog kojih je predsjednik Republike Zoran Milanović napustio obilježavanje obljetnice VRO "Maslenica '93.", nisu bile dio protokola u Zadru.
U Petrinji na groblju postavljena nova seizmološka oprema
OPREMA
U Petrinji na groblju postavljena nova seizmološka oprema
PETRINJA - Seizmolog Krešimir Kuk u petak je u kapeli na groblju sv. Roka u Petrinji postavio i predstavio novu opremu za praćenje potresa te je tom prigodom rekao kako njome pratimo seizmičku aktivnost serije potresa na širem epicentralnom području.
Uskok pokrenuo istragu protiv Puljašića i Pilona zbog trgovanja utjecajem
ISTRAGA
Uskok pokrenuo istragu protiv Puljašića i Pilona zbog trgovanja utjecajem

ZAGREB - Uskok je u petak donio rješenje o provođenju istrage protiv požeškog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Darka Puljašića (49) te njegovog zamjenika Marija Pilona (39) zbog sumnje u trgovanje utjecajem u namještanju natječaja za energetsku obnovu u Požegi.

Kozlevac: Tražimo otvaranje teretana i dozvolu za samostalno donošenje odluka
ZAHTJEVI
Kozlevac: Tražimo otvaranje teretana i dozvolu za samostalno donošenje odluka
PULA - Stožer civilne zaštite Istarske županije zatražio je u petak od Nacionalnog stožera da donese odluku koja će od 1. veljače na području cijele Istre omogućiti rad teretanama, fitness centrima i sportskim i rekreacijskim centrima te trening sportašima u individualnim sportovima na otvorenome.
Plenković o Milanovićevom odlasku: Zvao me dok sam gledao sina kako slaže LEGO, ne znam gdje je drama
PREMIJER
Plenković o Milanovićevom odlasku: Zvao me dok sam gledao sina kako slaže LEGO, ne znam gdje je drama
ZAGREB - "Ja nemam pouzdane informacije još, nisam bio dolje, kad se vrati ministar, onda ću vidjeti", rekao je Plenković. Nije odgovorio što bi on napravio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE