GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikat željezničara najavio prosvjed: Premalo konduktera i previše švercanja

Sindikat željezničara najavio prosvjed: Premalo konduktera i previše švercanja
PROSVJED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2019 / 09:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara poslao je otvoreno pismo medijima, ministru Butkoviću i upravi HŽ-a u kojemu najavljuje prosvjed ispred uprave, a sve zbog, kako tvrde, premalo konduktera i previše švercanja.

Prosvjed će se održati ispred sjedišta HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. 11. 12. 2019.

U pismu Butkoviću piše da sindikati od Uprave HŽ Putničkog prijevoza traže veću usmjerenost tvrtke na povećanje prihoda od prijevoza putnika.

"Nažalost, Uprava kontinuirano štedi na osoblju koje je u funkciji sigurnosti, a naročito u funkciji ostvarivanja prihoda od prijevoza putnika. Nedovoljan broj konduktera i putničkih blagajnika rezultira vožnjom putnika bez prijevozne karte, što je ponovno sve raširenija pojava.

Na taj način HŽ PP ostvari malu uštedu na tom osoblju, a mnogo novca izgubi, jer ne naplati prijevoznu uslugu", poručili su iz Sindikata ministru Butkoviću.

"Ne znamo da li Vas je Uprava upoznala da, unatoč uloženih silnih desetaka milijuna kuna u nove prodajne kanale, svi drugi prodajni kanali čine manje od 2 % prihoda (Internet, automati, outsourcing), dok putničke blagajne i osoblje vlaka prihoduju više od 98 % prihoda", kažu iz sindikata.

"Unatoč tome, sve više vlakova sastavljenih od 2 garniture prometuju samo s jednim kondukterom, do 8 vagona prati samo jedan kondukter, u špicama, kad su najveće gužve i potrebno je pojačati pregled prijevoznih karata, u vlaku je samo jedan kondukter.

Većina putničkih blagajni su zatvorene, ili rade u skraćenom radnom vremenu do 13 sati, ili sl.", kažu iz sindikata.

"Umjesto da se poveća broj osoblja važnih za ostvarivanje prihoda, na tim radnim mjestima se štedi, dok se druga, troškovno orijentirana, ne dovode u pitanje.

Uprava uporno gura koncepciju prometovanja vlakova bez konduktera, samo s kontrolorima koji bi ulazili na pojedinim stanicama, što je apsurdno, ako putnici u velikom broju stajališta ne mogu kupiti prijevoznu kartu, nego je moraju kupiti u vlaku", kažu iz sindikata te najavljuju prosvjed "u nastojanju da se tvrtka usmjeri prema ostvarenju većeg prihoda od prijevoza".

Tagovi: Sindikat željezničara, HŽ Putnički prijevoz
PROČITAJ I OVO
Sučić podnio ostavku na dužnost državnog tajnika
OSTAVKA
Sučić podnio ostavku na dužnost državnog tajnika
ZAGREB - Stjepan Sučić podnio je ostavku na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja.
Australija od Kine zahtijeva ispriku zbog lažne fotografije na Twitteru
SUKOBI
Australija od Kine zahtijeva ispriku zbog lažne fotografije na Twitteru
CANBERRA - Australski premijer Scott Morrison rekao je da je lažna fotografija australskog vojnika objavljena na Twitteru kineskog dužnosnika "uistinu odvratna" te da Canberra zahtijeva da se ona ukloni, u jeku pogoršanja odnosa između dviju država.
Hospitaliziran Nikola Plećaš
PULA
Hospitaliziran Nikola Plećaš
PULA - Novih 76 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u ponedjeljak na području Istarske županije, a među hospitaliziranima u pulskoj bolnici je i legendarni košarkaš Nikola Plećaš.
Šostar: Za učinak novih mjera morat ćemo pričekati sedam do deset dana
MJERE
Šostar: Za učinak novih mjera morat ćemo pričekati sedam do deset dana
ZAGREB - "Ono što nam je sad najvažnije je da vidimo u odnosu na broj testiranih koji je postotak pozitivnih i barem kod nas je taj postotak zadnja tri dana ispod 30 posto, a brojke su išle i do gotovo 50 posto."
Iva Milardović Štimac: Zagreb će uvesti online nastavu pokaže li se to kao nužnost
NASTAVA
Iva Milardović Štimac: Zagreb će uvesti online nastavu pokaže li se to kao nužnost
ZAGREB - Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, rekla je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog da će Zagreb uvesti online nastavu pokaže li se to kao nužnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE