GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikat učitelja i nastavnika traži povećanje plaća od 18,9%, najavljuje štrajk

Sindikat učitelja i nastavnika traži povećanje plaća od 18,9%, najavljuje štrajk
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2018 / 16:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod traži povećanje plaća od 18,9 posto te je najavio štrajk za srijedu, 28. studenoga, koji će, kako je rečeno u subotu, trajati dugo i čije će pritisci postupno jačati.

Na sastanku povjerenika Preporoda iz središnje Hrvatske u Zagrebu, koji će organizirati i voditi štrajk, predsjednik Željko Stipić kazao je da je štrajk jedino sredstvo koje je preostalo sindikatima da zaštite prava učitelja i nastavnika.

Nije precizirao koliko će štrajk trajati i kako će se odvijati, ali je kazao da su sindikati spremni na dugotrajne pritiske, "iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec".

Žele da Vlada odustane od isplata plaća javnim i državnim službenicima po različitim osnovicama

Važno je da su štrajk najavili svi sindikati javnih službi, od obrazovanja i zdravstva, preko socijalne skrbi do kulture, jer nam je zajednička osnova, kazao je Stipić na prvom dijelu sindikalnog sastanka, koji je bio otvoren za novinare.

Također je izjavio da Sindikat Preporod traži povećanje plaća od 18,9 posto, jer one zaostaju više od deset godina.

Prema procjenama, plaće će iduće godine rasti između pet i šest posto, što znači da ako bi prihvatili povećanje plaća od 5,8 posto, koliko u pregovorima s Vladom zahtjeva osam sindikata, naše plaće neće više zaostajati 18,9 nego 22-23 posto, ustvrdio je.

'Naš zahtjev nudi nadu da će se u Hrvatskoj početi događati nešto progresivno, a njegovo neuvažavanje značilo bi još jednu godine katastrofe', kazao je Stipić i dodao da pored toga nastavnici iz svog džepa plaćaju između jedne trećine i jedne četvrtine troškova prijevoza.

Novca u državnom proračunu ima više nego ikada, 140 milijardi, i vrijeme je da se konačno utvrdi pravična cijena rada u državnim službama, kazao je.

"Mislim da bi prioriteti konačno u ovoj zemlji trebali biti učitelji, nastavnici, medicinske sestre i liječnici, a ne borbeni avioni, financiranje zaslužničkih mirovina i slično", izjavio je predsjednik Sindikata Preporod, i dodao: "Ne mislimo da avioni nisu potrebni, ali u svakoj državi uvijek ima za prioritete".

"Kad je Hrvatska bila napadnuta prioritet je bila nabavka oružja, pa je prioritet bila obnova kuća, pa izgradnja cesta. Sada mislimo da ništa nije veći prioritet od učitelja i nastavnika i zato mislimo da je došao naš trenutak", kazao je Stipić.

Podsjetio je da Vlada nudila povećanje plaća od tri posto, što je sindikat ocijenio uvredljivim. Cijeli postupak pregovora išao za tim da sindikate stavi „pred svršeni čin", kazao je i zaključio da je mirenje bilo 'uvredljiva lakrdija'.

Tagovi: Sindikat učitelja i nastavnika, Želljko Stipić, štrajk, Sindikat Preporod
PROČITAJ I OVO
Problemi s migrantima: Od sutra Žandarmerija i posebne jedinice policije u Šidu
TENZIJE
Problemi s migrantima: Od sutra Žandarmerija i posebne jedinice policije u Šidu
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će prisustvo policije u Šidu od sutra biti značajno povećano kako bi u tom gradu obezbedili red i mir nakon više slučajeva upada migranata u kuće i na imanja.
WHO podigao opasnost od koronavirusa na vrlo visoku
KORONAVIRUS
WHO podigao opasnost od koronavirusa na vrlo visoku
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija podigla je u petak rizik vezan uz koronavirus na "vrlo visok", što je najviša moguća razina, nakon što je zaraza potvrđena kod oko 79.000 ljudi u Kini i više od 5000 u ostatku svijeta.
WHO upozorava da koronavirus može stići u sve države
UPOZORENJE
WHO upozorava da koronavirus može stići u sve države
ŽENEVA - Epidemija koronavirusa "se širi" i može stići u većinu, ako ne i u sve države, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nakon što je u petak Nigerija potvrdila prvi slučaj zaraze u subsaharskoj Africi.
Porasla upotreba kanabisa među starijim Amerikancima u posljednje tri godine
KANABIS
Porasla upotreba kanabisa među starijim Amerikancima u posljednje tri godine
NEW YORK - Upotreba kanabisa u porastu je među starijom američkom populacijom, a sve više saveznih američkih država okreće se njegovoj legalizaciji za medicinsku ili rekreacijsku upotrebu, rezultati su nove analize čiji su rezultati objavljeni na internetskoj stranici časopisa Američke liječničke udruge.
Eksplodirao meteor, iznad Učke i Istre se vidio dim
FENOMENI
Eksplodirao meteor, iznad Učke i Istre se vidio dim
RIJEKA - Iznad Slovenije je na trideset kilometara visine eksplodirao meteor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE