GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šest novih žrtava koronavirusa u Srbiji

Šest novih žrtava koronavirusa u Srbiji
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2020 / 16:22
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - U poslednja 24 sata dogodilo se šest novih smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom, a prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević cela zemlja predstavlja žarište.

Na "Sajmu" se trenutno nalazi 347 osoba, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević na pitanje da li su Kovin i Pančevo nova žarišta koronavirusa navodi da gotovo nijedan region u Srbiji nije pošteđen i da je gotovo u svim gradovima detektovano prisustvo virusa, pa je nemoguće koristiti termin "žarište".

"Većina pacijenata u bolnici nije iz Pančeva već je to bila najbliža zdravstvena ustanova u koju su mogli da budu smešteni", kaže ona, dodajući da je u opštoj bolnici u Pančevu hospitalizovano 150 pacijenata.

Kada je reč o Kovinu, Kisić Tepavčević kaže da je potvrđen kovid19 kod dva zdravstvena radnika, koji rade u laboratoriji i da oni imaju blagu kliničku sliku, te da su oni izolovani u banji Junaković, a izolovani su i članovi njihovih porodica.

Kada su u pitanu domovi za stare, ona navodi da u određenim ustanovama jeste povrđeno prisustvo infekcije, ali da su sprovedene hitne mere u suzbijanju širenja virusa.

"Kada su u pitanju starački domovi tu je najosetljivija populacija kada su u pitanju mnoge infekcije, uključujući i ovu. I u mnogim drugim zemljama je pokazano da kada bolest uđe u ovu populaciju da je smrtnost velika. Zato su od samog početka svi naši napori bili usmereni da to sprečimo. Međutim, u određenim ustanovama je potvrđeno prisustvo", kaže Kisić Tepavčević i dodaje da su sve hitne mere sprovedene u cilju daljeg suzbijanja.

Potvrđeno je da je u domu za stara lica u Smederevu testirano 38 zaposlenih i 41 korisnik, a 14 korisnika je hospitalizovano. U domu "Nana" se očekuju rezultati testiranja.

"Ukoliko predsednik republike nema uvid u ovakvu vesru podataka onda je pitanje ko ima", odgovorila je ona na pitanje nedeljnika "Vreme" koji je pitao povodom izjave Vučića da po testovima i rezultatima testova vidi da su nova žarišta tamo gde su došli naši građani iz inostranstva - ko sve ima pristup rezultatima na kovid-19.

U pojedinim medijima se javljaju oboleli novinari, kaže ona, objašnjavajući zašto novinari više nisu prisutni na konferencijama.

"Vi ste nam dragoceni, želimo da zaštitimo sve građane, a posebno one koji su pod povećanim rizikom, u skladu sa tim sprovodimo sve mere", kaže dr Kisić Tepavčević .

Osobe koja su bile u kućnoj izolaciji skoro mesec dana bi trebalo još malo da se stpre, jer se kraj epidemije nazire.

Što se tiče onkoloških pacijenata, dr Goran Stevanović je ponovio da oni spadaju u najosetljiviju grupu. Jedan od načina da se oni zaštite jeste da se testiraju zaposleni u zdravstvenim ustanovama gde se nalaze onkološki bolesnici.

"U ovom trenutku nam je velika briga da ne budu inficirani virusom", kaže on.

Osobe koje se po kriterijuma smatraju izlečenim jesu osobe sa dva negativna testa i bez simptoma, i takvih je u Srbiji preko 400. Međutim u Srbiji postoje i osobe koje nakon lečenja više nemaju simptome, ali su i dalje pozitivne na koronavirus. To su pacijenti koji su lečeni ili izlečeni i smešteni su u privremenim bolnicama poput Sajma, osim ako se ne radi o starijim osobama, hroničnim bolesnicima, koji moraju da ostanu u bolnici.

"Oni su klinički izlečeni, ali su i dalje pozitivni, i takvih osoba je nešto preko 800", kaže on.

U ovom trenutku je nemoguće govoriti o broju oporavjenih koji su bili na respiratorima, ali ono što je poznato jeste da se oporavljaju mlađe osobe bez pridruženih bolesti.

Stepen kolektivnog imuniteta među najmlađim građanima je nizak, a ono što je stav struke jeste postepeno vraćanje u škole u periodu kada je najmanji rizik za širenje koronavirusa.

"Otvaranje škola 15. juna bi bilo nepopularno, i roditelji to ne bi prihavtili sa velikim oduševljenjem, ali doneće se odluka najbolja za našu decu - da najmanje izložimo decu riziku, ali i da ne prenesu svojim starijim ukućanima", kaže dr Kisić Tepavčević.

Na pitanje kada će se ukinuti vanredno stanje, dr Kisić Tepavčević navodi da je nemoguće dati preciznu informaciju. Koje će se mere doneti je pitanje za Krizni štab, ali ako se budemo pridržavali svih mera nijedna mera neće mnogo uticati na naše živote.

Kolektivni imunitet nam gradi populacija radno sposobnog stanovništva, a tako smo sačuvali populacije najstarijih i najmlađih.

"Oko 70 posto nas bi trebalo da bude imuno kako bi virus oslabio toliko da postane bezazlen", kaže i dodaje da bi povratak u svakodnevne aktivnosti onih čiji je kolektivni imunitet jednak nuli doneo nove probleme.

Tok bolesti nam govori da smo na dobrom putu, ali sada bi trebalo da uložimo dodatni napor.

Za roditelje dece sa autizmom bi trebalo odrediti posebne termine za izlazak napolje, i Krizni štab će takvu meru predložiti Vladi.

Tagovi: Darija Kisić Tepavčević, Goran Stevanović, koronavirus u Srbiji, Beogradski sajam
PROČITAJ I OVO
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE