GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sessa: Zanimljivo u kojem se trenutku pojavila SMS poruka o kupovanju glasova

Sessa: Zanimljivo u kojem se trenutku pojavila SMS poruka o kupovanju glasova
DIP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2020 / 17:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 13 je sati održalo konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o rezultatima glasovanja u drugom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske. Zoran Milanović osvojio je 1.034.389 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 929.488. 

- Zanimljiva je usporedba između važećih i nevažećih listića - rekao je predsjednik DIP-a Đuro Sessa. 
Naime, kako je istaknuo, u ovom krugu bilo je 89.415 nevažećih listića, a u prvom 22.218. Na prethodnim izborima je bilo 60.728 nevažećih listića u drugom krugu, a u prvom 27.791.

- Dakle, pokazuje se da u drugom uvijek ima više nevažećih listića nego u prvom. To je možda zanimljiv podatak za sociologe - rekao je Sessa. Ukupno je glasovalo 55 posto upisanih birača u Republici Hrvatskoj, dodao je. 

Novinari su ga pitali o SMS-poruci o kojoj je GONG jučer obavijestio DIP, a koja je ukazivala na moguće kupovanje glasova. 

- Ono što mi znamo je da je osoba koja je to dobila iz nekih razloga, više-manje nama nepoznatih, stavila na Facebook i onda se to geometrijskom progresijom proširilo internetom i tako je postala, ustvari, vijest. Čini nam se, zasada, naravno, dok ne bude policija sve utvrdila, da se ipak ne radi o nikakvoj istinitoj poruci kojom bi se zaista pozivalo birače da glasaju i da za to dobivaju nagradu. Dakle, sadržaj sam nije sporan, sporno je da iza nje ne stoji nikakva stvarna namjera niti neka akcija koja bi odgovarala onome što u toj poruci piše. Tako nam se za sada čini - rekao je Sessa. 

Dodao je da je zanimljivo da se poruka pojavila kad se smirio izborni proces. 

- Ne bih govorio o teorijama zavjere, ali je zanimljivo u kojem se trenutku ona pojavila, negdje oko 4, 5 popodne - rekao je Sessa. 

Sessa je rekao i da ima sve više kršenja izborne šutnje, pogotovo s pojavom novih medija. Novinari su Sessu pitali i što je najčešće bilo na nevažećim listićima. 

- Tek sutra ćemo primati izborne materijale pa ćemo onda vidjeti, ali već sam vidio u medijima da su bile različite poruke na listićima - rekao je Sessa, dodajući da listići ne bi bili nevažeći samo zbog poruka da su birači na njima zaokružili nekog od kandidata. 

Tagovi: Đuro Sessa, SMS poruka o kupovanju glasova, Državno izborno povjerenstvo, predsjednički izbori
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE