GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sepsa povezana sa svakom petom smrti u svijetu

Sepsa povezana sa svakom petom smrti u svijetu
POVEZANOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2020 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sepsa je izravno povezana sa smrću 11 milijuna ljudi u svijetu 2017., što je skoro dvostruko više nego što se ranije procjenjivalo, pokazuje najnovija studija.

To znači da sepsa izaziva svaku petu smrt diljem svijeta, navode znanstvenici u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet, prenosi AFP. Do sepse dolazi kada organi oboljele osobe prestanu normalno funkcionirati, što je posljedica nekontroliranog imunološkog odgovora na infekciju.

Čak i ako ne usmrti, sepsa može izazvati dugogodišnje posljedice. Oko 85 posto slučajeva smrti zbog sepse u 2017. u zemljama je s niskim ili srednjim prihodima, a najviša stopa zabilježena je u subsaharskoj Africi, na Južnom Pacifiku i u Aziji.

Najteže su bila pogođena djeca do pet godina starosti, na koje se odnosi 40 posto ukupnih slučajeva.

"Uzbunila nas je činjenica da je sepsa uzrok smrti mnogo češće nego što se ranije procjenjivalo, pogotovo stoga što je riječ o stanju koje se može prevenirati i liječiti", kazao je jedan od autora studije Mohsen Naghavi, profesor na Institutu za procjenu zdravlja u državi Washington.

Ranije globalne procjene stope smrtnosti uzrokovane sepsom oslanjale su se na podatke prikupljene u bolnicama u zemljama srednjih i visokih prihoda.

U Sjedinjenim Državama sepsa je najčešći uzrok smrti tijekom boravka u bolnici, što predstavlja trošak od preko 24 milijarde dolara godišnje.

Rezultat toga je da su zanemareni slučajevi do kojih je dolazilo izvan bolnica, posebice u zemljama s nižim prihodima, navode autori studije.

Kako bi došli do preciznijih brojki Naghavi i kolege analizirali sveobuhvatnu studiju Global Burden of Disease koja prati 282 različita primarna uzroka smrti.

Sepsa, koja nije među njima, opisana je kao tzv. "posredan" uzrok smrti koje izaziva rak, upala pluća ili dijabetes.

Nova studija utvrdila je da su broj slučajeva sepse i stopa smrtnosti smanjeni u odnosu na 1990., kada je registrirano 60 milijuna slučajeva sepse i 15,7 milijuna smrti.

Autori studije založili su se za to da se pažnja posebice posveti prevenciji sepse među novorođenom djecom te na praćenje antimikrobne rezistencije.

"Radila sam u Ugandi i susretala se svaki dan sa sepsom", kazala je glavna autorica studije Kristina Rudd s medicinskog fakulteta sveučilišta u Pittsburghu, poručivši kako nije moguće ostvarivati napredak u borbi s problemom ako se ne znaju njegovi razmjeri.

"Pogledate li bilo koju listu 10 glavnih uzroka smrti, sepsa nije na njima jer se ne vodi kao uzrok", kazala je Rudd.

Tagovi: sepsa, smrtnost
PROČITAJ I OVO
Bandićeva strategija: Ključno je zaustaviti Tomaševića
NESLUŽBENO
Bandićeva strategija: Ključno je zaustaviti Tomaševića
ZAGREB - Koliko će dugo Bandić slušati savjete svojih političkih i dugogodišnjih suradnika, vrlo je teško prognozirati.
Južna Koreja: 602 oboljela od koronavirusa, proglašena najviša razina opasnosti
VIRUS
Južna Koreja: 602 oboljela od koronavirusa, proglašena najviša razina opasnosti
SEUL - Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u nedjelju da je vlada proglasila najvišu razinu opasnosti od koronavirusa u pokušaju da zaustavi rast broja slučajeva zaraženih, kojih je već 602, javljaju svjetske novinske agencije.
Dvije osobe ozlijeđene u požaru restorana Lido na Jarunu
POŽAR
Dvije osobe ozlijeđene u požaru restorana Lido na Jarunu
ZAGREB - U požaru u restoranu "Lido" na Jarunu koji je izbio u nedjelju ujutro dvije su osobe lakše ozlijeđene, izvijestili su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.
Ministarstvo zdravstva objavilo letak o koronavirusu i mjerama prevencije
LETAK
Ministarstvo zdravstva objavilo letak o koronavirusu i mjerama prevencije
ZAGREB - U letku su uz ilustracije navedene opće informacije o koronavirusu, koji su mu simptomi, rizične skupine, način širenja, te koje preventivne mjere treba poduzeti.
Koronavirus se širi Italijom, Luxottica i UniCredit pozvali radnike da ostanu kod kuće
VIRUS
Koronavirus se širi Italijom, Luxottica i UniCredit pozvali radnike da ostanu kod kuće
MILANO - Broj zaraženih koronavirusom u Italji porastao je na gotovo 60, uključujući dvoje umrlih, a epidemija se širi prema financijskom središtu Milanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE