GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šeparović: Medije nećemo pozivati, ono ranije bio je igrokaz

Šeparović: Medije nećemo pozivati, ono ranije bio je igrokaz
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 19:03
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak je sadašnji način izvještavanja javnosti o ustavnosudskim odlukama nazvao dobrom praksom, dok za sjednice koje su prije njihova mandata bile otvorene nazvao igrokazom za javnost.

Napuštajući Ustavni sud koji je iza zatvorenih vrata zaključio da su zakoni i epidemiološke odluke Stožera civilne zaštite u skladu s Ustavom, Šeparović je rekao da medije prema ustaljenoj praksi nisu zvali na sjednicu već su javnost osiguravali na drugi način.

Za troje preglasanih sudaca koji su tražili da sjednica o zakonitosti epidemioloških mjera bude javna rekao je da su legitimno postavili određena pitanja koja se u praski mogu promijeniti.

"Dosad se ta pitanja nisu postavljala, dosad smo radili na ovaj način, iako je bio izražen interes javnosti", kazao je Šeparović, dodavši kako nema zapreka da drugačije rade kad budu drugačije epidemiološke okolnosti.

Ustvrdio je kako nije bilo potrebe da današnja sjednica bude javna jer su sva pitanja koja su bila sporna razjašnjena, kao što nije bilo potrebe da na sjednici budu predstavnici Vlade, Stožera civilne zaštite i predlagatelja te da su s deset glasova za i tri protiv ocijenili da su stvari dovoljno razjašnjenje da se mogu donijeti odluke.

Predsjednik Ustavnog suda kazao je da medije ne bi pozvali na takve sjednice ni da je epidemiološka situacija bila povoljnija.

Javnost, kazao je, osiguravaju na način da objavljuju dnevne redove, zapisnike, priopćenja, sažetke odluka i kad se smatra da je nešto od interesa javnosti predsjednik održava konferenciju za novinare.

Šeparović smatra da je takva praksa dosad bila dobra, dok je za troje sudaca koje "iznimno cijeni i s njima jako dobro surađuje" rekao da su oni prvi put ta pitanja pokrenuli.

"Ocijenimo li da treba nešto mijenjati u praski promijenit ćemo", ustvrdio je Šeparović.

Na novinarsku napomene da su sjednice Ustavnog suda prije bile otvorene za javnost, kazao je da su sjednice takvog tipa bile predstave za javnost.

"Mi bi obukli toge, sve je bilo dogovoreno prije, izglasovano, onda bi se nas nekoliko dogovorilo - evo predsjednica će reći kratak uvod, a sudac izvjestitelj ili netko bi još nešto rekao, tko je za tko je protiv...”, rekao je predsjednik Ustavnog suda.

No, kad je došao novi saziv, a on postao predsjednik suda jednoglasno su zaključili da ne žele predstave za javnost s togama nego ozbiljne rasprave na stručnim sastancima gdje se teme raspravljaju u detalje.

Današnja sjednica najviše vremena se odnosila na prvu točku oko prijedloga da bude javna, više od sata te velike rasprave nije ni bilo, odgovorio je novinarima.

Najavio je da će konferenciju za novinare održati najvjerojatnije idućega tjedna u četvrtak nakon što prođe rok od osam dana za izdvojena mišljenja koji počinje teći od sutra, a ističe u srijedu idućega tjedna.

Ustavni sud je, kazao je Šeparović, danas ocijenio da su zakoni kojima su date ovlasti Nacionalnom stožeru civilne zaštite u ograničavanju temeljenih prava radi suzbijanja pandemije u skladu s Ustavom te da je najveći dio odluka stožera u skladu s Ustavom i zakonom.

Za jedinu ukinutu odluku Stožera o radu trgovina nedjeljom, koja više nije na snazi, rekao je da je utvrđeno da je imala legitiman cilj zaštite zdravlja, ali nije prošla test razmjernosti jer su ocijenili da nije bila nužna u tom trenutku.

Tagovi: Miroslav Šeparović, Ustavni sud RH, ustavnost, ocjena ustavnosti
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ako država ne može plaćati svoje dugove, onda i blokirani građani imaju pravo na zaštitu
OVRHE
Milanović: Ako država ne može plaćati svoje dugove, onda i blokirani građani imaju pravo na zaštitu
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u utorak da bi Vlada trebala produljiti moratorij na ovrhe do pronalaska trajnog rješenja u situaciji kada ni sama država ne može izvršavati sve preuzete obveze.
Hrvatska u svjetskom vrhu znanstvenih informacija obavljenih u otvorenom pristupu
USPJESI
Hrvatska u svjetskom vrhu znanstvenih informacija obavljenih u otvorenom pristupu
ZAGREB - Uz Međunarodni tjedan otvorenog pristupa znanstvenim informacijama, koji se obilježava od 19. do 25. listopada, znanstvenici su proveli istraživanje koje pokazuje da je Hrvatska po broju radova u otvorenom pristupu u svjetskom vrhu.
Karin: Da se svi testiraju broj zaraženih bio bi pet puta veći
PORUKE
Karin: Da se svi testiraju broj zaraženih bio bi pet puta veći
SPLIT - Splitsko-dalmatinska županija bilježi rekordan broj od 160 zaraženih u zadnja 24 sata, a ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin tvrdi kako bi, da se svi testiraju, broj zaraženih bio pet puta veći.
Lombardija u četvrtak uvodi policijski sat
POTEZI
Lombardija u četvrtak uvodi policijski sat
MILANO - Talijanska sjeverna pokrajina Lombardija, koja je bila nateže pogođena prvim valom pandemije covida-19, priprema se u četvrtak uvesti policijski sat u sklopu strožih mjera suzbijanja širenja zaraze.
Novi negativni rekord u BiH: 718 novozaraženih, 20 umrlih
KORONA
Novi negativni rekord u BiH: 718 novozaraženih, 20 umrlih
SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini u utorak je oboren rekord po broju novozaraženih i umrlih u jednom danu jer je potvrđeno još 718 slučajeva zaraze koronavirusom a čak 20 zaraženih osoba je preminulo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE