GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Separatistički vođe u istočnoj Ukrajini proglasili opću mobilizaciju

Separatistički vođe u istočnoj Ukrajini proglasili opću mobilizaciju
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2022 / 10:21
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Separatistički čelnici u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija proglasili su opću mobilizaciju u subotu, dan nakon što su naredili ženama i djeci da se evakuiraju u južnu Rusiju zbog, kako su rekli, prijetnje sukoba.

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene 'Narodne Republike Donjeck', rekao je u video izjavi da je potpisao uredbu o mobilizaciji i pozvao muškarce "koji mogu držati oružje u rukama" da dođu u vojna povjereništva.

Drugi separatistički vođa Leonid Pasehnik, potpisao je sličnu uredbu za 'Narodnu Republiku Lugansk' ubrzo nakon toga.

Separatističke vlasti u petak su objavile planove za evakuaciju oko 700.000 ljudi, navodeći strah od skorog napada ukrajinskih snaga - optužba koju je Kijev odlučno odbacio.

Manje od 7000 ljudi evakuirano je iz Donjecka u subotu ujutro, priopćilo je lokalno ministarstvo za hitne slučajeve.

Ukrajinska vojska priopćila je u subotu da je ujutro zabilježila 12 kršenja primirja proruskih separatista u istočnoj Ukrajini nakon 66 slučajeva u prethodna 24 sata.

Separatističke vlasti također su izvijestile kako su ukrajinske snage granatirale nekoliko sela u subotu. Očevici su naveli da se u Donjecku u subotu ujutro čulo nekoliko eksplozija, ali zasad nije moguće utvrditi o kakvim se eksplozijama radi.

Obje strane redovito jedna drugu okrivljuju za kršenje primirja.

Tagovi: Ukrajina, Denis Pušilin, Rusija, ruska vojska, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE