GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šeks: Milanović je slučaj za psihijatriju

Šeks: Milanović je slučaj za psihijatriju
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2021 / 08:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović jučer je s Cresa rafalnom paljbom pucao po vladajućoj stranci i Vladimiru Šeksu koji njemu, očito, predstavlja esenciju sve truleži pravosuđa; uvrede i optužbe odaslao je prema Ustavnom sudu i predsjedniku tog suda Miroslavu Šeparoviću, kao i prema predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi.

Na red su kasnije došli i HRT i znanstvenik Ivan Đikić, a s očitim je zadovoljstvom "udarao" po HDZ-ovu nekadašnjem i sadašnjem ministru pravosuđa - Draženu Bošnjakoviću i Ivanu Malenici.

"Poslanica" predsjednika RH krenula je tvrdnjom da će se Sabor morati očitovati o njegovoj kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda Zlati Đurđević: "To je propisano Ustavom, što god odlučili Šeksovi kumovi i ljudi koji su uz njih egzistencijalno i materijalno vezani godinama". Tvrdi da će se protiv HDZ-a i "njihova pravosuđa" boriti žestoko.

- To je HDZ-ovo pravosuđe, to je Šeksovo pravosuđe, to je Sessa i to je ta ekipa koja razara zemlju već godinama. Ovo što govorim nije emotivno, ovo je naprosto gorko i hladno. To je činjenica. I protiv toga ću se boriti. Imaju posla s čovjekom koji je bio premijer i koji je dobio izbore za predsjednika RH, nije ih ukrao - rekao je Milanović.

U nekoliko je navrata jučer s Cresa "udarao" po Ustavnom sudu, poručivši da će, budu li se ponašali "kao treća ruka Vlade i gornji dom parlamenta koji će potvrđivati sve što donji dom zamisli", biti isto što i propali DDR "koji je samo Njemačka, ali nije demokratska niti republika". Za Ustavni sud je na koncu rekao da je postao kumska radna zadruga. Predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića titulirao je kao "Šeksova kuma" te mu spočitnuo da ne razumije što je poziv, a što javni natječaj.

- Ustavni sud nije sud, on se tako zove, on je većim dijelom sastavljen od političara... Ta opsjednutost javnim pozivima koji to nisu i natječajima koje Šeksov kum ne razumije - poručio je, među ostalim, Milanović.

Nakon takvog nastupa komentar smo zatražili od Šeparovića.

- Ustavni sud u pravilu ne komentira izjave državnih dužnosnika i drugih političara pa tako neće komentirati ni izjave predsjednika RH, niti takve izjave imaju bilo kakav utjecaj na rad i odlučivanje Ustavnog suda, koji svoja stajališta izražava u odlukama i rješenjima koja su obvezatna i dužna ih je poštivati svaka pravna i fizička osoba, što se odnosi i na predsjednika RH - kaže predsjednik Ustavnog suda.

Govoreći o predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi Milanović je, među ostalim, rekao da je "predmet HDZ-a kao zločinačke organizacije na Vrhovnom sudu", da su osuđeni za pljačku i da zato žele veću kontrolu nad Vrhovnim sudom.

- Bezočno se Sessa javio na javni poziv, može li on još uvijek biti predsjednik Vrhovnog suda. Što o tome misle saborski zastupnici? Oni ga mogu razriješiti. On je zaštićen kao lički medvjed - rekao je. Sessa jučer nije želio ništa komentirati jer se, kaže, s predsjednikom RH ne želi svađati preko novina.

Komentar smo zatražili i od toliko puta od Milanovića jučer spominjanog Vladimira Šeksa.

- Slučaj za psihijatriju - uzvratio je Šeks u izjavi za Jutarnji list.

Svoju "porciju" jučer su od Milanovića dobili aktualni i nekadašnji HDZ-ovi ministri pravosuđa Ivan Malenica i Dražen Bošnjaković.

- Jako je loš znak kad ministar Bošnjaković bude uhvaćen u birtiji s optuženikom iz bivše Sanaderove vlade te potom laže o tome što je tamo radio. Loš je znak kad si virio iz neke stvari ili dijela odjeće svim HDZ-ovim liderima kao provincijski fiškal - rekao je Milanović. Bošnjaković je jučer rekao kako Milanović ima pravo misliti što god hoće.

- A meni do njegova mišljenja nije stalo - tvrdi.

Malenici je Milanović poručio da "dijeli lekcije iz prava, a predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima" te da je na Pantovčak došao "njuškati".


- Ne bih se spuštao na razinu predsjednika. Time pokazuje da smo mi koji ustrajemo na poštivanju zakona i Ustava njegovi neprijatelji. U više navrata sam istaknuo kako sam pričao sa šefom Ureda predsjednika RH Orsatom Miljenićem o pitanjima koja se tiču i Ureda predsjednika i Ministarstva pravosuđa - rekao je Malenica.

Milanović je komentirao i poteze znanstvenika sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu Ivana Đikića govoreći da bi se on "trebao baviti znanošću, a ne politikom", a onda se upitao i "zašto Đikić nije akademik, a jesu oni tri puta manje pametni od njega?". U odgovoru za Jutarnji list Ivan Đikić nije htio komentirati svoj izbor u HAZU, ali je istaknuo da mu nitko ne može zabraniti da javno istupa.

- Bavim se isključivo znanošću i potpuno samo neovisan o bilo kakvim političkim utjecajima. Zadržat ću svoje demokratsko pravo da se mogu kritično i činjenično osvrnuti na rad političara i njihova utjecaja na znanost, zdravlje građana i medicinu, što je uostalom dio i moje profesionalne obaveze – odgovorio je Đikić.

Dotaknuo se predsjednik i zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija govoreći da je on "ucijenjen i da mora glasati kako mu narede". Kajtazi je u svojem odgovoru istaknuo da mu takve optužbe nisu novost, a podsjetio je i predsjednika Milanovića da je isto tako bio i u njegovoj Vladi.

- Samo neka me ucjenjuju, neka me svi ucjenjuju dok god to ide u prilog romskoj zajednici. Neka, prihvaćam sve ucjene ako će to riješiti romske probleme - odgovorio je Kajtazi.

U svojem istupu Milanović je usporedio i HRT s Yutelom (Jugoslavenska televizija od 1990. do 1992.), dodajući da ih nitko ne gleda.

"HRT neće komentirati pojedinačne istupe bilo kojeg političara, te napominje da se u svom radu vodi zakonitostima po kojima rade svi europski javni servisi", odgovorili su s Prisavlja.

Tagovi: Vladimir Šeks, Zoran Milanović, Miroslav Šeparović, Ivan Malenica, Ivan Đikić, Ustavni sud RH, Nacionalni stožer, Dan državnosti
PROČITAJ I OVO
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE