GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šefik Džaferović kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH

Šefik Džaferović kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH
SDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2018 / 19:36
Autor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
SARAJEVO - Potpredsjednik Stranke demokratske akcije, bit će kandidat za člana Predsjedništva BiH na općim izborima u oktobru.

Konvencija Stranke demokratske akcije (SDA) izabrala je na današnjoj sjednici Šefika Džaferovića, člana Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH, tajnim glasanjem sa 104 glasa, a protivkandidat Safet Softić, član Kolegijuma Doma naroda državnog parlamenta, dobio je 87 glasova.

Od kandidature su ranije odustali Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao i Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Pravo glasa na sjednici imali su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, članovi Glavnog odbora i Predsjedništva SDA, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članice Predsjedništva Asocijacije žena, predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organizacija SDA i zastupnici SDA u zakonodavnim organima države Bosne i Hercegovine i njenih entiteta, prenosi portal Klix.ba

Šefik Džaferović (61) trenutno se nalazi na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a u SDA obnaša funkciju potpredsjednika. Posljednje 22 godine radio je isključivo poslove vezane za političke funkcije.

Od 1996. do 2002. godine obavljao je poslove sekretara Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), savjetnika guvernera u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), predsjedavajućeg Skupštine ZDK i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Džaferović od 2002. godine pa do danas, odnosno posljednjih 16 godina, obnaša dužnost zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, a u dva navrata (mandat 2002.-2006. i 2014.-2018.) nalazio se i na mjestu člana Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kojemu upravo ističe drugi četverogodišnji mandat u Predsjedništvu BiH, na tu se dužnost po zakonu više ne može kandidirati, no on je u svom govoru na konvenciji istaknuo da SDA treba osigurati sudjelovanje u vlasti idućih osam godina kako bi završio projekt stabiliziranja i reformiranja države i njezina integriranja u Europsku uniju i NATO.

Agenda SDA 2026

On je predstavio novu Agendu SDA za period do 2026. godine, koja podrazumijeva sprovođenje reformi i svih drugih koraka nužnih da bi BiH do kraja 2025. godine okončala pregovore o pristupanju Europskoj uniji, a 2026. i formalno postala članicom Unije.

Izetbegović drži ostvarim da prije toga BiH postane punopravna članica NATO-a, također pod uslovom da provede reforme u sektoru odbrane i cijelom društvu koje taj vojnopolitički savez traži.

Izetbegović je rekao da je u proteklim godinama ostvaren ogromni napredak u BiH i to zahvaljujući vladama koje su vodili upravo kadrovi SDA.

Podsjetio je da je usvojen niz važnih zakona, a da su direktni rezultati - "povećanje zaposlenih za oko 50.000, smanjen broja nezaposlenih za skoro 60.000. Porast BDP-a preko tri posto u sve tri godine, porast industrijske proizvodnje u prosjeku tri i po posto, a prerađivačke preko šest posto. Nagli porast izvoza koji je prošle godine iznosio 17 posto..."

Obećao je nastaviti napredovati zadobije li SDA povjerenje birača ponovno na oktobarskim izborima.

Kazao je da ambiciozni plan koji je izložio, obećavši veliki privredni rast, povećanje izvoza i smanjenje nezaposlenosti, predviđa i unutarnji preuređenje BiH u državu regija utemeljenih na geografskim, historijskim i prometnim kriterijima.

Najavio je dalje zalaganje za promjene izbornih propisa u BiH kako bi se spriječila svaka vrsta diskriminacije u izbornom procesu i poručio da "neće biti nikakvih etničkih izbornih jedinica".

Izetbegović je kazao kako u svemu očekuje i znatnu podršku međunarodne zajednice, uključujući nastavak djelovanja Ureda visokog predstavnika (OHR) sve do dovršetka pregovora sa EU.

Tagovi: Šefik Džaferović, Predsjedništvo BiH, Stranka demokratske akcije, Sakib Softić, Sebija Izetbegović, Denis Zvizdić
PROČITAJ I OVO
Njemačka na popis rizičnih područja širenja covida-19 uvrstila Ličko-senjsku županiju
CRVENA LISTA
Njemačka na popis rizičnih područja širenja covida-19 uvrstila Ličko-senjsku županiju
SENJ - Njemačka je u srijedu na popis visoko rizičnih područja dodala regije iz 11 europskih zemalja, uključujući Ličko-senjsku županiju, čime je odbacila posljednju nadu u oživljavanje turizma u vrijeme kad brojnim zemljama prijeti drugi val koronavirusa.
Ugljična neutralnost Kine mogla bi smanjiti globalno zatopljenje za 0,3°C
EFEKTI
Ugljična neutralnost Kine mogla bi smanjiti globalno zatopljenje za 0,3°C
PEKING - Obećanje kineskog predsjednika Xi Jinpinga da će Kina do 2060. postići ugljičnu neutralnost najznačajniji je potez u klimatskoj politici u nizu godina i, ako se obećanje ostvari, to bi moglo u ovom stoljeću očekivano globalno zatopljenje smanjiti za 0,2 do 0,3 celzija, ocijenili su istraživači.
Policija u Samoboru pronašla više od milijun kuna u gotovini povezan s Kovačevićem
KEŠ
Policija u Samoboru pronašla više od milijun kuna u gotovini povezan s Kovačevićem
SAMOBOR - Taj je objekt u vlasništvu treće osobe, a policija sumnja da je vlasnik novca upravo direktor Janafa koji ga je tamo sklonio.
Božinović: Nisam znao za izvide u aferi Janaf
TVRDNJE
Božinović: Nisam znao za izvide u aferi Janaf
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović smatra kako su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović znali za istragu koja se vodila protiv direktora Janafa, Dragana Kovačevića, koji je uhićen nakon zajedničke akcije policije i USKOK-a.
Plenković: Bjesnoća je zarazna bolest, nadam se da Milanović nema posljedica
PREMIJER
Plenković: Bjesnoća je zarazna bolest, nadam se da Milanović nema posljedica
ZAGREB - Premijer je reagirao na najnovije izjave predsjednika Republike. Naime, Zoran Milanović izjavio je danas da je Andrej Plenković morao znati za istragu koja se vodila protiv osumnjičenog šefa Janafa Dragana Kovačevića jer je on "čuvar državnih tajni".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE