GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šefice DORH-a i USKOK-a pokušavaju uvjeriti javnost da ne rade po nalozima Vlade

Šefice DORH-a i USKOK-a pokušavaju uvjeriti javnost da ne rade po nalozima Vlade
NEZGRAPNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2021 / 15:47
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Državno odvjetništvo (DORH) održat će konferenciju za novinare na kojoj će govoriti glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek i ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Vanja Marušić.

Press konferencija podjeljena je na tri teme, a prvo će Hrvoj Šipek i Marušić govoriti o optužnici u slučaju Agrokor., piše tportal.

'Prošlo je samo par mjeseci od moje prve presice. U tih par mjeseci dogodilo se dosta toga, puno smo toga odradili. Vrhovni sud potvrdio presude u slučajevima Ina Mol i Fimi Media', kazala je Hrvoj Šipek.

'Nadam se da će uskoro biti donesena političak odluka hoće li biti osnovano Visoko državno odvjetništvo. To bi jako utjecalo na naše rasterećenje', poručila je glavna državna odvjetnica.

'Čvrsta i odlučna sam u namjeri da se razina odgovornosti u DORH-u poveća. Neki smatraju da se prljavi veš mora prati iza zatvorenih vrata, a mislim da se treba otvoreno razgovarati, otkrivati i riješavati probleme u vlastitoj kući. To osporava teze u javnosti da DORH i USKOK funcioniraju pod utjecajem izbršne vlasti. To odlučno odbacujem. Kad pogledamo tko plasira te objede i neutemeljene kritike? To su osobe koje zastupaju okrivljenike ili imaju političke ili druge interese. Mene su davno učili da pogledam tko govori prije nego što pogledam što se govori', poručila je šefica DORH-a.

Šefica USKOK-a Vanja Marušić govorila je o jučerašnjim uhićenjima, kazavši da se do saznanja došlo istražjući slučaj Janaf.

'Obzirom na fazu ne bih detaljnije govorila', kazala je, dodavši da je u 16 sati istražno ročište.

'Osumnjičena tužiteljica jedna je od tri tužitelja koji su radili na slučaju Agrokor. To što smo povukli optužnicu ne znači da je DORH odustao od optužnice za predmet Agrokor. Optužnicu ćemo ponovno podignuti nakon što se predmet očisti od eventualno kontaminiranih dokaza na kojima je radila ova tužiteljica. Što da nismo napravili ovo? Pravomoćna presuda bila bi osnova za ponavljanje postupka i kompletan predmet bi pao u vodu i to bi bila blamaža za DORH. Ovo što smo sada napravili nije blamaža za DORH', poručila je.

'Insinuacija da se to radi zbog vještaka su neosnovane, dolaze od osobe koja brani osobe u postupku', dodala je.

Vanja Marušić govorila je o predmetu Borg i medijskim napisima o odbačajima. 'Ja sam zatekla premdet. Ono što se u javnosti plasirao kao ekspresno odbacivanje...po mom dolasku u ured počele su stizati nove prijave i one su bile sveobuhvatne i puno opsežnije od prve prijave. Pristupilo se provođenju izvida, ponovno sagledavanje prve prijave i rezultat je bio isti i doneseno je rješenje o odbačaju.Da je naš stav bio ispravan, potvrđuje i odluka suda u Zagrebu koji je potvrdio stajalište USKOK-a', kazala je Marušić.

Upitana zašto optužnica u slučaju Agrokor nije povučena ranije, s obzirom da Alerić Puklin već godinu dana nije državna odvjetnica, Hrvoj Šipek je poručila: 'Optužnica za Agrokor nije povučena prije godinu dana jer tada nismo imali nikakvih saznanja da je ta zamjenica imala veze s ovim što se događa, odnosno da je dostavljala podatke optuženima u predmetu Agrokor.'

'Ako utvrdimo da je to bilo pogrešno, priznat ćemo naravno', kazala je šefica DORH-a upitana o vještačenju u slučaju Agrokor.

'Meni je neugodno zbog negativnog konteksta koji se stavlja DORH-u. A da li mi je neugodno što radim? Nije, jer radim težak posao i svoj posao dobro. A kad to netko omalovažava, teško mi je. Kad nešto počnete sijati, treba proći vremena da se vide plodovi toga', poručila je Hrvoj Šipek.

'Upravo ovo što radimo pokazuje da uvijek reagiramo kada prikupimo dokaze, da nikoga ne štitimo i da nema nedodirljivih ni u našim redovima', kazala je Marušić.

Kazala je da se uvijek postavlja pitanje tajminga. 'Kada bi bilo pravo vrijeme da se nešto pokrene? Branitelje ako pitate, vjerojatno nikad. Ljudi iz sfere politike uvijek će nešto s pojiti s nečime. Vrijeme pokretanja istraga je isključivo determinirano količinom dokaza i procesnim stanjem predmeta', uzvratila je Marušić.

'Ja o svojoj ostavci uopće ne razmišljam. Mislim da sam to i prije rekla. Stojim iza onoga što radim, a u ovom trenutku stojim i iza onog što je radio netko prije mene. To je ceh ovoga što radim', poručila je Hrvoj Šipek na pitanje kako komentira zahtjeve za njenom smjenom.

'Nisam ni neću komentirati izjave političara', poručila je upitana o izjavama predsjednika Milanovića.

'Ne smatram da je povlačenje optužnice za Agrokor fijasko. Naravno da je vještačenje skupo i da dugo traje. Radi se o toliko složenom predmetu da takvih predmeta nema puno ni u EU. To nisu predmeti s kakvim sa se suočavamo svaki dan. Kao što sam rekla, nije Agrokor pljačka bankomata. Radi se o izuzetno složenom predmetu, prema tome govoriti da je fijasko - ne. Fijasko bi bilo da padne optužnica ili da bude oslobađajuća presuda. Lako je biti general poslije bitke', rekla je šefica DORH-a.

Kazala je da se nada da će u dva do tri mjeseca sve riješiti i ponovno podignuti optužnicu.

Druga tema press konferencije bila je afera Softver.

'U ovom konkretnom predmetu sve što sam rekla i što je priopćeno, ostajem kod toga u cijelosti. Točno je da je USKOK otvorio predmet temeljem medijskih objava vezano uz sumnje u nezakonito postupanje bivše ministrice i nabave IT opreme. Točno je da je USKOK provodio opsežne izvide tijekom kojih je pribavljena dokumentacija, uzimane su izjave više osoba. Uključen je PNUSKOK. Opsežni izvidi koji su trajali višemjesečno. Meritorna odluka u tom predmetu nije donesena jer nismo mogli utvrditi dostatan stupanj osnovane sumnje za otvaranje istrage', kazala je Vanja Marušić.

Rezultati izvida su dostavljeni Uredu europskog tužitelja, koji je reagirao temeljem prijave Olafa - poručila je. Dodala je da ne može komentirati rad javnog tužitelja na predmetu.

'Nikakvih pritisaka i zataškavanja u ovom predmetu nije bilo. Da je tome tako, paralelno s ovom istragom imate i slučaj Rimac. I tu smo otvorili istragu protiv iste osobe zbog koruptivnih radnji ', kazala je Marušić, aludirajući na Gabrijelu Žalac.

'Priča se o blamaži i fijasku USKOK-a, aposlutno to poričem. Ponavljam da nije bilo moguće biti donijeti meritornu odluku po ovoj istrazi. Svaka nova informacija se provjerava, to se radilo i u ovom predmetu i svim drugima. Vi nekad ne možete donijeti odluku jer vam fale elementi za osnovanu sumnju. Ponavljam, protiv bivše ministrice su rezultati istrage doveli do otvaranja predmeta. Isto tako, provjeravanje slučaja Janaf nas je dovelo do predmeta koji je jučer otvoren', rekla je Marušić.

'Ja i moji kolege radimo isključivo po zakonu i profesionalno i na temelju dokaza', kazala je Marušić. 'Ne spominje se sve ono što je USKOK u zadnjih par godina napravio, koje su to istrage... i protiv visoko rangiranih dužnosnika, pa i pravosudnih', dodala je.

Zlata Hrvoj Šipek govorila je o Uredu europskog tužitelja, kazavši da je on preuzeo dva predmeta, a za devet predmeta je rekao da ih neće preuzeti, da se to može i ovdje odraditi.

'Kad su govorili da je to šamar za RH, ja podsjećam na podatke koje je dao ured europskog tužitelja u Luxemburgu. Najviše istraga se vodi u Njemačkoj, radi se o 23 milijuna eura. Također i nekoliko istočnoeuropskih zemalja, ima i u Italiji i Austriji. Baš zato što postoji volja da se to spriječi i naravno da će se uspostaviti puna suradnja između DORH-a i tog ureda', poručila je.


U utorak su iz DORH-a objavili kako je zbog dorade predmeta povučena optužnica protiv 15 optuženika u slučaju Agrokor. Isti dan u Zagrebu su uhićeni bivša zamjenica Županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin, njezin suprug Goran Puklin, osumnjičen u aferi Janaf te Piruška Canjuga, bivša članica Uprave Agrokora.

Očekuje se i da će se Hrvoj Šipek i Marušić osvrnuti i na slučaj uhićenja bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac i smijenjenog ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, koja su provedena po nalogu Europskog javnog tužitelja. To je potvrdila nekadašnja ravnateljica USKOK-a, a sada europska tužiteljica Tamara Laptoš.

Fotografija: Matija Habljak, Pixsell

Tagovi: Zlata Hrvoj Šipek, Vanja Marušić, agrokor, slučaj Agrokor, Goran Puklin, USKOK, Državno odvjetništvo
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE