GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šef riječke kirurgije: Svaki treći hospitalizirani zbog korone dobit će trombozu

Šef riječke kirurgije: Svaki treći hospitalizirani zbog korone dobit će trombozu
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 08:46
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Nakon što je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog rijetke pojave krvnih ugrušaka zaustavljeno cijepljenje cjepivom Johnson & Johnsona, primjena ovog cjepiva protiv koronavirusa zaustavljena je i u Europi, a Europska agencija za lijekove (EMA) tijekom ovog tjedna trebala bi objaviti svoje izvješće ovom cjepivu, inače četvrtom po redu odobrenom u Europskoj uniji.

Slični problemi vezuju se i uz cjepivo AstraZenece za koje je EMA utvrdila da je sigurno te da njegova zaštita od koronavirusa i teških oblika COVID-19 bolesti uvelike premašuje potencijalne rizike.

Iako će zbog rijektih slučajeva tromboze koji se vezuju uz cjepiva ova dva proizvođača, u idućem razdoblju veći fokus javnosti biti upravo na vektorskim cjepivima i njihovim eventualnim posljedicama, tromboze kod pacijenata koji su zbog COVID-19 trebali bolničko liječenje daleko su učestalija pojava.

To za Novi list potvrđuje i prof. dr. Miljenko Kovačević, predstojnik Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i predsjednik Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju koji se zajedno sa svojim timom vaskularnih kirurga u riječkoj bolnici dugi niz godina bavi ovom problematikom.

– U Hrvatskoj se venskim trombozama bave angiolozi, hematolozi i kao što je to slučaj kod nas, vaskularni kirurzi. Iako to nije službena statistika, mi smo kod pacijenata s COVID-19 uočili da velik broj onih koji su preboljeli koronavirus imaju venske tromboze, potvrđuje Kovačević.

Ovaj kirurg podsjeća da postoje arterijske i venske tromboze, a kao posljedica COVID-19 vrlo su opsežne komplikacije tromboze vena donjih ekstremiteta ili zdjelice, kao i iste komplikacije u smislu plućnih tromboembolija, što je sama po sebi značajna komplikacija koja može dovesti i do smrti.

– Prema statistikama inicijalnih izvještaja, s obzirom na dosta kratko vrijeme u kojem se stručnjaci bave ovom problematikom, pokazuje se vrlo visoka incidencija pacijenata s COVID-19 koji su hospitalizirani i koji imaju venske tromboze. Radi se o 30 do 40 posto pacijenata i to je ogroman broj.

Također, vidjeli smo kod pacijenata koji su se oporavili od bolesti i više nisu infektivni, da nam dolaze s post-COVID sindromom kod kojeg se susreću komplikacije kao što su venske tromboze i plućne embolije.

Dakle, to se ne dešava samo u trenutku kada imamo manifestnu bolest s dominantno respiratornim simptomima, nego i poslije, ističe Kovačević.

S druge strane, arterijske tromboze su, prema njegovim riječima, puno manje izražene te se po aktualnim statistikama javljaju u jedan do dva posto pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-a.

– To su izrazito teški slučajevi, a sam uzrok nastanka razlikuje se od tromboza drugog uzroka. Radi se o tome da koronavirus po svojoj prirodi sa svojim vezanjem na endotel krvnih žila izaziva sistemsku upalu i pritom se oslobađaju protrombogeni čimbenici.

Tagovi: tromboza, venska tromboza, AstraZeneca, Miljenko Kovačević, KBC Rijeka
PROČITAJ I OVO
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE