GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šef HALMED-a: Nastavljamo cijepljenje AstraZenecom

Šef HALMED-a: Nastavljamo cijepljenje AstraZenecom
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 20:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sve više zemalja obustavlja cijepljenje AstraZenecom, a najnovija zemlja na toj listi je Slovenija.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže kako sve treba temeljito ispitati te da se čeka stav Europske agencije za lijekove.

Capakova pomoćnica Marija Bubaš rekla je kako se cijepljenje AstraZenecom u Hrvatskoj zasad nastavlja.

Problemi s AstraZenecom dodatno otežavaju cijepljenje i u Hrvatskoj, jer upravo smo tog cjepiva naručili najviše. Ruska dokumentacija o cjepivu Sputnjik V stigla je u Hrvatsku.

Zašto Hrvatska iščitava rusku dokumentaciju, ako tu istu stvar već radi i Europska agencija za lijekove, u Dnevniku Nove TV objasnio je ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić.

"Mi radimo postupak koji je predviđen za interventni uvoz, znači za dodatnu opskrbu stanovništva potrebitim lijekovima, odnosno cjepivima. Primarno, EMA radi centralizirani registracijski postupak za koji je ona ovlaštena. U svakom slučaju, to je dodatna mjera kojom se osiguravamo kako bismo osigurali stanovništvo cjepivom u slučaju bilo kakve nestašice", rekao je Tomić.

Kaže kako je bio na izvanrednom sastanku u kojem se raspravljalo o nekoliko slučajeva tromboembolije koji su se pojavili u nekoliko zemalja.

"U Austriji se sumnjalo na neispravnost te serije, no ispostavilo se da je s tom serijom sve u redu. Austrija će nastaviti cijepiti AstraZenecom. Taj primjer će slijediti i neke druge zemlje koje su za to vrijeme stopirale, no neke zemlje su odlučile i obustaviti cijepljenje", rekao je Tomić i dodao kako je EMA-ina preporuka da se pričeka konačna ocjena dok se svi slučajevi ne ispitaju.

"Preporuka je da je omjer koristi i rizika za sva tri cjepiva i dalje pozitivan, prema tome, može se nastaviti s cijepljenjem", kaže.

Što se tiče ruskog cjepiva, Tomić kaže da će trebati dosta vremena za proučavanje dokumentacije.

"To je vrlo opsežna dokumentacija koja je ključna za donošenje odluke o kvaliteti i sigurnosti cjepiva. Potrebno je provesti temeljiti postupak poput onog koji će EMA provesti", kaže Tomić i dodao da regulator uvijek ima dodatna pitanja za proizvođača.

"Vrijeme ocjene prestaje, i čeka se ponovni primitak svih odgovora na koja proizvođač mora odgovoriti i svu dokumentaciju koju mora dostaviti", zaključio je Tomić.

Tagovi: Siniša Tomić, HALMED, AstraZeneca, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE