GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šef britanske obavještajne službe: Putin gubi informacijski rat u Ukrajini

Šef britanske obavještajne službe: Putin gubi informacijski rat u Ukrajini
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 07:21
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Rusija nije uspjela steći prednost nad Ukrajinom u kibernetičkom prostoru gotovo šest mjeseci nakon invazije na tu zemlju, rekao je u petak šef britanske obavještajne službe GCHQ Jeremy Fleming.

Fleming je u autorskom tekstu za The Economist napisao kako su obje zemlje koristile svoje kibernetičke sposobnosti u ratu u Ukrajini.

"Do sada je predsjednik Putin sveobuhvatno izgubio informacijski rat u Ukrajini i na Zapadu. Iako je to razlog za slavlje, ne bismo trebali podcijeniti kako se ruske dezinformacije odvijaju drugdje u svijetu", napisao je Fleming.

Baš kao i s kopnenom invazijom, čini se da su početni online planovi Rusije propali. Rusko korištenje ofenzivnih cyber alata bilo je neodgovorno i neselektivno, dodao je.

Fleming je rekao kako je Rusija razvila zlonamjerni softver WhisperGate kako bi uništila i unakazila sustave ukrajinske vlade.

Također je rekao da je Rusija ranije koristila istu strategiju u Siriji i na Balkanu, a naveo je i kako su dezinformacije na internetu glavni dio ruske strategije. Međutim, GCHQ ih je uspio presresti i na vrijeme dati upozorenja, dodao je.

Ne ulazeći u puno detalja, Fleming je rekao da bi Nacionalne kibernetičke snage Ujedinjenog Kraljevstva mogle odgovoriti Rusiji raspoređivanjem britanske vojne jedinice koja koristi ofenzivne kibernetičke alate.

Tagovi: Jeremy Fleming, rat u Ukrajini, Vladimir Putin, ruska vojska
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE