GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sedmi dan protesta u Srbiji, na ulicama manje ljudi

Sedmi dan protesta u Srbiji, na ulicama manje ljudi
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 21:30
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - U Beogradu, Nišu, Čačku i Zrenjaninu počelo je okupljanje građana koji na ulice izlaze nezadovoljni aktuelnom vlašću i merama koje država preduzima u borbi protiv koronavirusa.

Iako su prva dva dana protesta u Beogradu obeležili brojni sukobi policije i demonstranata, u ostalim gradovima širom Srbije nije bilo incidenata. Narednih dana protesti su bili mirniji, uz nekoliko manjih incidenata, ali i uz prisustvo sve manje ljudi.

Ispred skupštine trenutno je okupljeno nekoliko stotina ljudi, znatno manje nego tokom prethodnih dana protesta. Pojavili su se i predstavnici opozicije Marinika Tepić, Boško Obradović i Zoran Lutovac.

Nešto ranije, ispred Centralnog zatvora u Beogradu okupilo se više stotina nezadovoljnih gradjana kojoj se obratio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je rekao da treba iskazati solidarnost sa svima uhapšenima tokom protesta ispred Skupštine Srbije prethodnih dana.

Oni nose transparente "Hapsite lopove, a ne borce", "Ne može suzavac da spere vašu brutalnost", "Hapsi huligane, ne tuci svoj narod" a okupljeni skandiraju "Pustite ih sve".

"Danas smo ovde da se solidarišemo sa građanima koji su nepravedno i protivzakonito uhapšeni i da iskažemo nezadovoljstvo radom institucija koje nisu u službi građana, nego su u službi jednog čoveka, u službi njegovog režima", Lutovac razloge okupljanja ispred Centralnog zatvora i najavio novi protest ukoliko se to ne desi.

Okupljeni građani imaju dva zahteva. Prvi je da se smesta oslobode svi građani koji su nepravedno uhapšeni, a drugi da se utvrdi i pokrene postupak protiv onih koji su vinovnici i inspiratori nereda, kaže se u saopštenju Demokratske stranke.

Demonstranti u Nišu su prošli Voždovom ulicom do “Crvenog pevca”, a zatim Ulicom vojvode Mišića pored prostorija SNS, ispred kojih nije bilo policije. Kolona se nije zasutavila, već je nastavila ka Bulevaru Nemanjića.

Nekoliko desetina učesnika protesta u Čačku uputili su zvaničan dopis gradonačelniku Milunu Todoroviću i postavili mu dva pitanja na koji očekuju odgovor. Oni su zapitali zašto se koronavirus vratio u taj grad i “hara” njime iako je, kako navode, Todorović pre izbora izjavio i u štampanom obliku objavio da je virus pobeđen. Takođe su mu, postavili pitanje, zašto Čačane, koji su širom grada mirno protestovali 9. jula naziva nesposobnim i ko ima pravo nekoga da oglasi nesposobnim.

Na plato ispred skupštine stigao je i predsednik “Dosta je bilo” Saša Radulović koji večeras, kao i prethodnih dana, traži “poništavanje falsifikovani izbora”. Suverenisti dele letke sa pozivom na protest sutra, u 13.30 časova ispred Upravnog suda i svako veče ispred Narodne skupštine.

Tagovi: protesti ispred Skupštine Srbije, protesti u Srbiji, Zoran Lutovac, Boško Obradović, Marinika Tepić
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE