GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDSS na izbore izlazi samostalno u 12. izbornoj jedinici

SDSS na izbore izlazi samostalno u 12. izbornoj jedinici
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2024 / 16:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore izlazi samostalno u 12. izbornoj jedinici, a kandidati će biti predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, te potpredsjednice Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, odlučila je u nedjelju Glavna skupština stranke.

- Na izborima moramo dokazati da je naše političko predstavništvo Srba u Hrvatsko autentično i da nema drugoga i autentičnijega i vi to znate i vi ste dio toga, poručio je članovima Glavne skupštine Pupovac. Podsjetio je kako je u proteklih 25 godina SDSS nosila odgovornost i vladala u nizu gradova i općina, ali nikada nije imala pretenzije vladati Hrvatskom, a nema ih ni sada.

- Podržavali smo one za koje smo smatrali da udovoljavaju minimumu političkih vrijednosti koje nisu samo od interesa za Srbe u Hrvatskoj, nego i za Republiku Hrvatsku. Kada smo ocijenili da te političke minimalne vrijednosti nismo imali kome povjeriti i s kim podijeliti, to nismo učinili, pa ni u vrijeme kada je Srba u Hrvatskoj bili puno više od 3,2 posto, kazao je Pupovac, ističući kako oni koji govore da Srbi vladaju Hrvatskoj šire mržnju i ne govore jezikom činjenica.

Politika ušutkivanja i stigmatiziranja Srba

Po njegovim riječima, iza SDSS-a su godine u kojima su i ta stranka i srpski narod u Hrvatskoj bili ušutkivani i stigmatizirani, u kojima su predstavnici, posebice ekstremne desnice, ali i pojedinci s nominalne ljevice, nastojali graditi svoju politiku ušutkivanjem Srba i njihovim stigmatiziranjem.

- Slobodno im bilo ako misle da je to za dobrobit zajedničke zemlje, ali mi ne vjerujemo u to, kazao je napomenuvši kako je pred SDSS-om zadaća obnove "javnog glasa stranke i zajednice i proširivanja prostora političkog djelovanja".

- To će nam biti jedna od prvih zadaća i u ovoj kampanji i nakon što kampanja prođe, poručio je predsjednik SDSS-a rekavši kako postoji mogućnost da se SDSS i nakon parlamentarnih izbora nađe u mogućnosti "suočavanja s teretom" formiranja saborske većine.

- To je dobro i to je loše. Dobro je zbog toga jer nam pruža mogućnost da nama važne i neophodne participacije budu uvažene i za njih se čuje, a loše zbog toga što će nas to i dalje činiti metom napada i stvaranja narativa o našoj odgovornosti za politiku hrvatske Vlade. Zato, kada izbori završe, mi nećemo biti ti koji će se prvi ponuditi. Pustit ćemo da prije toga razgovaraju oni koji trebaju razgovarati i imaju puno veću odgovornost za državu nego što je mi možemo imati. Ukoliko nas netko pozove da sudjelujemo u dijeljenju te odgovornosti sagledat ćemo taj poziv i dobro razmisliti na koji način ćemo prihvati tu podjelu odgovornosti", najavio je.
O izlasku na izbore u 7. izbornoj jedinici

Među prioritetima djelovanja stranke u idućem razdoblju, Pupovac je naveo i potrebu jačanja institucija SDSS-a i njihovih programa, razvijanje demokratskih sloboda u hrvatskom društvu rekavši kako je SDSS opredijeljen da hrvatsko društvo bude društvo slobode za svakog, za sve politike i etničke razlike.

Kazao je i kako se razmišljalo da stranka izađe na izbore i u 7. izbornoj jedinici.

- Tu postoje neke ideje i neke ponude, (...) ali odluka je definitivno donesena da kao stranka idemo u 12. izbornu jedinicu, a hoće li će se netko od članova SDSS-a pojaviti na nekoj listi, to je stvar Predsjedništva i ocjene koliko to ima smisla, rekao je Milorad Pupovac.

Tagovi: sdss, pupovac, jeckov, šimpraga
PROČITAJ I OVO
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
NOVA VEĆINA
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
ZAGREB - "Ovo nije dječja igra i svatko tko ovo shvaća kao dječju igru, kao kratki PR potez, jako griješi. Na nama je ogromna odgovornost."
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
TVRDNJE
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu medijima na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade i formiranja parlamentarne većine.
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
OTKRIĆA
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava upravo daje izjavu povodom dogovora DP-a i HDZ-a oko sastavljanja vlade.
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
POTVRDA
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
ZAGREB - DP i HDZ postigli su "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade", izvijestio je Marko Milić nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.
China and Serbia are raising relations to a higher level
COOPERATION
China and Serbia are raising relations to a higher level
BELGRADE - China and Serbia have decided on Wednesday to build a community with a shared future, an upgrade of their relations from the comprehensive strategic partnership established eight years ago.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE