GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDP se odriče Zorana Milanovića

SDP se odriče Zorana Milanovića
ODRICANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2018 / 08:08
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Nakon što je SDP izglasao novi stranački statut, omogućeno je imenovanje novih izvršnih tajnika. To je nova funkcija, koja će omogućiti da predsjednik stranke dobije nove najbliže suradnike od povjerenja, a da bi povjerenje zaista moglo biti glavni kriterij za imenovanje, pokazuje najava da bi jedan od dva tajnika mogao postati kum Davora Bernardića, Tihomir Barišić.

Inače, Barišić je predsjednik podružnice Novi Zagreb istok, a prošle godine Bernardić ga je bio imenovao i regionalnim tajnikom SDP-a za Slavoniju, što je bilo razljutilo mnoge, ali evo sada kad je Bernardić nakon mirne konvencije preuzeo sve poluge upravljanja strankom u svoje ruke, očito misli i da je vrijeme da svoje najbliže ljude uvede na Ibler.

Barišić, kako se saznaje, tek razmišlja o ponudi, jednako kao i Davorko Vidović, kojem je ponuđeno mjesto političkog tajnika stranke. Vidović taj posao ne bi radio kao zaposlenik stranke, ali bi koordinirao izradu novog stranačkog izbornog programa jer SDP, kako kažu, mora biti spreman za preuzimanje vlasti. Naravno, glavni tajnik stranke ostat će sadašnji, Zvane Brumnić.

Rok za odluku je subota, kad će Glavni odbor već glasati o novim tajnicima, a Statut predviđa imenovanje cijelog niza izvršnih tajnika: za politički sustav i informiranje, edukaciju, rad s građanima i simpatizerima, koordinaciju aktivnosti i rad s članstvom, međunarodnu suradnju, praćenje i analizu društveno-političkih pojava u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, izradu stručnih mišljenja o pojedinim društveno-političkim pitanjima, pravno savjetovanje i druge poslove po nalogu Predsjednika SDP-a.

Dio zastupnika ovo već komentira kao Bernardićevo stvaranje »paralelnog Predsjedništva«, no s Iblera poručuju da nije tako jer Predsjedništvo ostaje jedino koje donosi političke odluke, a tajnici mogu prisustvovati sjednicama, ali ne i glasati.

Inače, ovo je samo jedna od točaka o kojima će se glasati na sjednici Glavnog odbora ove subote, a mnogi su ostali u čudu da se odmah nakon konvencije saziva nova sjednica Glavnog odbora. Dio zastupnika tumači da je to zato da bi se Miranda Mrsića moglo isključiti iz stranke, no s Iblera objašnjavaju da će se, dakle, glasati o tajnicima, ali i da će se na dnevnom redu napokon, nakon mjeseci čekanja, naći analiza izbornih rezultata SDP-a u tri posljednja izborna ciklusa za Sabor, dok Mrsića nitko ne spominje.

– Istina je, to izvješće stoji napisano već neko vrijeme, ali nikako da stigne na raspravu jer smo morali donositi druge operativne dokumente, a sada ćemo napokon i to raspraviti – rekao je  Novom listu potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.

Po mnogima, to znači definitivno odricanje od politike i nasljeđa Zorana Milanovića jer će se središnje tijelo stranke, Glavni odbor, sada odrediti negativno prema svemu što je Milanović ostavio za sobom. Naime, uz izborne poraze 2015. i 2016. godine nemoguće je donijeti zaključak da je ta politika bila uspješna, a s obzirom da Glavni odbor sada čine većinom Bernardićevi ljudi, jasno je i kakav će prizvuk imati ti zaključci.

To je, također, i uvod u definitivno otklanjanje mogućnosti da Zoran Milanović bude kandidat SDP-a za predsjednika Republike, makar i kao nezavisni.

Tagovi: Zoran Milanović, SDP
PROČITAJ I OVO
Čičin-Šain: Najgore je tek pred nama
IMUNOLOG
Čičin-Šain: Najgore je tek pred nama
ZAGREB - Komentirao je mjere u Hrvatskoj. Kaže da bi trebale biti još strože ako želimo da se brojke zaraženih spuste.
Javne škole u New Yorku otvaraju se 7. prosinca
OTVARANJE
Javne škole u New Yorku otvaraju se 7. prosinca
NEW YORK - Javne škole u gradu New Yorku počinju se otvarati za rad s djecom 7. prosinca, počevši od osnovnih škola, rekao je u nedjelju gradonačelnik Bill de Blasio.
Đikić: Primorac enormno zarađuje na antigenim testovima
NOVI OKRŠAJ
Đikić: Primorac enormno zarađuje na antigenim testovima
ZAGREB - Nakon što je javno putem društvenih mreža uputio pitanja Primorcu, kojega optužuje za sukob interesa zbog antigenskog testiranja, Plenkoviću i Berošu, znanstvenik Ivan Đikić je poslao priopćenje medijima u kojima je odgovorio Primorcu te poslao apel Plenkoviću i savjet Berošu. Dio se tiče i cijena testiranja koje su u Hrvatskoj visoke.
Vukovarsko-srijemska policija: U incidentu sa Sučićem reagirano u skladu s ovlastima
INCIDENTI
Vukovarsko-srijemska policija: U incidentu sa Sučićem reagirano u skladu s ovlastima

VUKOVAR - Vukovarsko-srijemska policija potvrdila je u nedjelju da je u postupanju prilikom kršenja epidemioloških mjera u subotu u Vukovaru, u čemu je zatečen i državni tajnik Sučić, policija postupila u skladu sa zakonskim ovlastima, i nije bilo pokušaja utjecaja sa strane.

Brnabić: Povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore
POTEZI
Brnabić: Povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore
BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon hitnog sastanka državnog vrha, da će država povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE