GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDP na vrhu, Škorina stranka ima potporu od 11,5%

SDP na vrhu, Škorina stranka ima potporu od 11,5%
CRO DEMOSKOP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2020 / 19:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Objavljen je novi CRO Demoskop, mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus. U ožujku, u odnosu na veljaču, ima promjena u rejtinzima, ali sam poredak na vrhu je - isti.

SDP je i treći mjesec zaredom prvi izbor s 29,3 posto potpore. Kod SDP-a je u tom razdoblju vidljiv trend rasta dok HDZ, stranka u kojoj traje žestoka unutarstranačka kampanja, istodobno bilježi blagi pad. Sada su na 26,7 posto. Treća snaga je prije dva tjedna predstavljeni Domovinski pokret Miroslava Škore. Tu opciju bira 11,5 posto ispitanika, 2 postotna boda više nego njegovu nezavisnu listu u veljači.

Most, s kojim bi se Škorina opcija mogla udružiti, ali zasad nije, od siječnja bilježi pad, sada su na 4,8 posto. HSS je na istome, 2,3 posto. Nezavisna lista europarlamentarca Mislava Kolakušića pada na 2 posto, javlja RTL.

HNS nastavlja padati

Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića posljednja tri mjeseca je na istome - 1,4 posto. Na istome je, u istom razdoblju i IDS – 1,3 posto. Sličan je rejting i Živog zida (1,2 posto) koji blago raste, baš kao i stranka njihova bivšeg člana Ivana Pernara. HDZ-ov partner HNS (1,2 posto) nastavlja trend pada. HSU je na 1,1 posto.

Isti rejting ima i Pametno, a najveći međumjesečni pad bilježe Hrvatski suverenisti (0,9 posto), očito na račun rasta stranke Miroslava Škore. Isti rejting protekla tri mjeseca imaju Neovisni za Hrvatsku, a ista situacija je i sa START-om. Ispod jedan posto su i GLAS i HSLS sa 0,7 posto.

Ostalih je 1,2 posto, a neodlučnih nešto manje nego u veljači - 9,8 posto.

Milanović na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh je u ožujku zadržao predsjednik Republike Zoran Milanović. Da je on najpozitivniji političar smatra 19,4 posto ispitanika. Proteklih mjeseci kontinuirano bilježi rast pozitivnog doživljaja. Isto je vidljivo i u percepciji Andreja Plenkovića – pozitivnim ga smatra 16,9 posto ispitanika što je najbolji rezultat predsjednika Vlade u proteklih godinu dana. Baš kao i njegov pokret Miroslav Škoro je treći izbor, i on bilježi rast, ali nešto niži rejting od stranke – 7,3 posto.

Ostali su na tek 2 posto i niže. Europarlamentarac Mislav Kolakušić je na 2,1 posto, ministar zdravstva Vili Beroš, aktivan zbog koronavirusa, bilježi rast pozitivnog doživljaja (2 posto), a bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izašla je iz fokusa kod ispitanika i pada na tek 1,4 posto.

Isti rejting - 1,2 posto imaju: Ivan Pernar, Zdravko Marić, ali i unatoč vodstvu SDP-a, predsjednik te stranke Davor Bernardić.

Davor Ivo Stier, bivši Plenkovićev partner, sada u opciji koja ga želi rušiti je nešto iznad 1 posto, a da je najpozitivniji političar Nitko smatra 16,5 posto ispitanika. Ostalih je 4,8, ne zna 15,2, piše RTL.

Plenković i Bandić predvode ljestvicu najnegativnijih

Iako u protekla četiri mjeseca bilježi pad negativnog doživljaja i dalje je na vrhu ljestvice najnegativnijih političara Andrej Plenković kojeg tako vidi 19,7 posto ispitanika. Na drugom je mjestu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (11,5 posto) kod kojeg je vidljiv blagi rast negativnog doživljaja. Miro Kovač (6,1 posto), Plenkovićev izazivač na izborima u HDZ-u, skočio je na treće mjesto ove neprestižne ljestvice. Najnegativnijim ga smatra deset puta više ispitanika nego prošlog mjeseca.

Iako bilježi pad negativnog doživljaja predsjednik Republike Zoran Milanović je četvrti izbor: 5,6 posto ispitanika tako ga vidi. Milorad Pupovac (5,3 posto) je gotovo četiri puta češće negativno ocijenjen, a blagi rast negativnog doživljaja vidljiv je i kod Davora Bernardića (4,2 posto).

Dvostruko više ispitanika nego u veljači negativno ocjenjuje Milijana Brkića (3,7 posto), aktualnog Plenkovićevog zamjenika koji ga želi rušiti preko Opcije za promjene. Tri puta češće je negativno ocijenjen i SDP-ov Nenad Stazić (2,3 posto) kojeg su, kao dijete gej para, spalili na karnevalu u Imotskom. Među negativcima je još jedan SDP-ovac, Gordan Maras (1,6 posto).

Iz fokusa je potpuno ispao bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić (1,6 posto), a da su Svi političari negativni poručuje 7,3 posto ispitanika. Ne zna gotovo 14 posto.

Vladi i Saboru - dvojke

I za kraj – školske ociene: Vlada blago pada, no i dalje čvrsta dvojka (2,20), dok je Sabor, u kojem su klupe i dalje uglavnom poluprazne na istom kao prošlog mjeseca – također dovoljan – dva (1,98).

Tagovi: Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Andrej Plenković, CRO Demoskop, Milan Bandić, Miroslav Škoro, Krešo Beljak, Hrvatski suverenisti, Živi zid, Ivan Pernar
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE