GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Scholz: Sigurnosna jamstva za Ukrajinu neće biti ista kao za članicu NATO-a

Scholz: Sigurnosna jamstva za Ukrajinu neće biti ista kao za članicu NATO-a
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2022 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
BERLIN – Njemačka sa svojim saveznicima raspravlja o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu kako bi se pripremili za razdoblje nakon završetka rata u Ukrajini, kazao je u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz za tv kanal ARD.

„S bliskim prijateljima raspravljamo o sigurnosnim jamstvima koja možemo pružiti. Ovo je dugotrajan proces. Jasno je da situacija neće biti ista kao što bi bila za neku od članica NATO-a“, kazao je Scholz.

Scholza, koji je premijersku dužnost preuzeo u prosincu, u zemlji i inozemstvu optužuju da nije pokazao liderstvo tijekom ukrajinske krize, a prigovaraju mu i zbog navodnog manjka empatije za građane koji se zbog trenutne situacije nose sa sve većom inflacijom koju je ta kriza pokrenula.

No, socijaldemokratski kancelar, koji je zbog svog mehaničkog stila komunikacije dobio nadimak „Scholzomat“, tvrdi da ne želi biti „jedan od političara koji svaki tjedan nešto obećaju, ali onda ne ispune 90 posto obećanog“.

„Pogotovo u ovako teškim razdobljima, ovo nije vrijeme za ljude koji konstantno nešto govore, već je ovo vrijeme za ljude koji se pobrinu da se donesu osnovne odluke“, kazao je.

Scholz kaže da ga „jako brine“ kakve će biti posljedice sve veće inflacije, ali dodaje da vlada prije donošenja novih paketa pomoći prvo treba procijeniti kakav će utjecaj imati posljednji paket pomoći u vrijednosti od više milijardi eura.

„Iduća godina bit će najizazovnija“, kazao je Scholz. "Po većini izračuna za ovu godinu, oko 90 posto povećanja cijena za kućanstva s nižim i srednjim primanjima nadoknadit ćemo mjerama koje smo već donijeli“, dodao je.

Na pitanje je li i sam osjetio posljedice inflacije, kazao je da je „baš jučer“ kupovao namirnice, a znao je točno navesti i cijene širokog spektra proizvoda.

Scholz je odbacio sugestije da je suviše oprezan i ukazao na to da je njegova vlada zaslužna za rekordno povećanje minimalne plaće i veliku promjenu u obrambenoj politici koja je dovela do prekida desetljećima dugog odbijanja slanja oružja u zone sukoba i uspostavu fonda od 100 milijardi eura za modernizaciju vojske.

Na pitanje o tome hoće li njegova koalicijska vlada sa Zelenima i Slobodnim demokratima uvesti ograničenje brzine na autocestama s ciljem smanjenja potrošnje energije, Scholz je podsjetio na koalicijski dogovor kojim je ova opcija isključena.

Što se tiče pandemije koronavirusa, kazao je da Njemačka u slučaju značajnog porasta broja zaraženih više neće zatvarati škole i tvrtke, ali ne isključuje mogućnost da će ponovno biti obvezno nošenje maske.

Tagovi: Olaf Scholz, Ukrajina, sigurnosna jamstva
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE