GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Scholz pozvao Bugarsku da prekine blokadu pregovora o ulasku Skoplja u EU

Scholz pozvao Bugarsku da prekine blokadu pregovora o ulasku Skoplja u EU
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2022 / 21:28
Autor: SEEbiz / H
SOFIJA/SKOPLJE - Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je pozvao Bugarsku da prestane blokirati pregovore Sjeverne Makedonije o pristupanju Europskoj uniji, i poručio da blok ne bi trebao rušiti nade o članstvu drugim zemljama zapadnog Balkana.

Scholz, koji je posjetio Sofiju u sklopu dvodnevnog putovanja toj regiji uoči sastanka čelnika EU i zemalja zapadnog Balkana 23. lipnja, kazao je da je osjetio "obnovljenu voljnost" EU da se proširi nakon ruske invazije u Ukrajinu.

Rat je upozorenje da se zemlje zapadnog Balkana moraju hitno približiti bloku 27 zemalja kako bi se suprotstavile ruskom i kineskom utjecaju.

"Vidim prostor za napredak", kazao je Scholz na tiskovnoj konferenciji s bugarskim premijerom Kirilom Petkovim. "U narednim danima ostat ćemo u bliskom kontaktu".

Petkov je potvrdio stajalište Bugarske da Sjeverna Makedonija mora zadovoljiti tri uvjeta vezana za povijesne i kulturološke prijepore između dviju zemalja, te pozvao Bruxelles da jamči da su ispunjena.

Problematika je delikatna, što se vidi u unutarnjoj politici Bugarske. Ovaj je tjedan jedan od četiriju koalicijskih partnera Petkova dao ostavku, te ga, među ostalim, optužio za to da je spreman ukinuti veto, što je u suprotnosti s nacionalnim interesima.

Trenutna glavna prepreka je spor s Bugarskom oko povijesti i jezika.

Scholz, koji je preuzeo ulogu posrednika tijekom svog putovanja po zapadnom Balkanu označio je kao prioritet vanjske politike pridruživanje zapadnog Balkana EU-u, kako bi se ublažile rastuće regionalne napetosti i suprotstavilo ruskom i kineskom utjecaju.

U petak je posjetio Srbiju i Kosovo, koje je 2008. proglasilo neovisnost od Beograda, gdje je pozvao čelnike da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

Ranije u subotu u Skoplju Scholz je rekao kako bi Europska unija trebala započeti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kako bi konačno ispunila svoje obećanje o integraciji zapadnog Balkana.

U Skoplju je rekao i da je ruska invazija na Ukrajinu dodatno istaknula važnost europskog zajedništva, te je pohvalio potporu Sjeverne Makedonije sankcijama Kremlju.

Tijekom govora koji je u Skoplju održao kraj premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog, Scholz je rekao da je zbog ruske invazije u Ukrajinu važno da Europa bude ujedinjena.

Nedugo prije nego li se vratio u Njemačku, Scholz je kazao da je želja mnogih članica EU-a da zemlje zapadnog Balkana uđu u EU jača nego što je bila.

Tagovi: Olaf Scholz, Bugarska, sjeverna Makedonija
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE